BMX: Niek Kimmann pakt op overweldigende manier goud namens Nederland, Smulders brons Olympische Spelen 2020
Olympische Spelen 2020

BMX: Niek Kimmann pakt op overweldigende manier goud namens Nederland, Smulders brons

BMX: Niek Kimmann pakt op overweldigende manier goud namens Nederland, Smulders brons

Niek Kimmann heeft op imponerende wijze een gouden medaille behaald in het BMX'en. De Nederlander reed ondanks een scheur in zijn knie (na de crash met een official) soeverein naar het goud na een perfecte middag, die voor de rest vooral in het teken stond van enkele harde crashes in Japan. Bij de vrouwen pakte Merel Smulders brons.

Met zes Nederlandse troeven (mannen en vrouwen) in vier halve finales kende ons kikkerlandje een luxeprobleem. Als eerste mochten de mannen de baan op, maar wereldkampioen Twan van Gendt en Joris Harmsen stelden teleur in hun eerste van drie heats. Kimmann deed het beduidend beter, hij werd ondanks zijn blessure eerste in zijn openingsbeurt.

Bij de vrouwen waren de ogen voornamelijk gericht op Laura Smulders in de halve finale, maar voor haar liepen deze Spelen uit op een regelrecht fiasco. Ze kwam hard ten val in de eerste heat en kon hierdoor direct een streep zetten door haar olympische ambities. Ook de andere Nederlandse, Judy Blaauw, kwam ten val.

Kimmann soeverein, verrassing voor Smulders

In de volgende heat deden Van Gendt en Harmsen het niet veel beter met wederom een zevende en achtste plek, waardoor ze niet meer de finale konden halen. Van Gendt kwam in zijn laatste heat ook nog eens ten val, samen met onder meer regerend olympisch kampioen Connor Fields. De Amerikaan werd in een ambulance afgevoerd. Kimmann trok zich er niets van aan en denderde soeverein naar de finale.

De zus van Laura, Merel Smulders kreeg in haar laatste heat het geluk aan haar zijde. Topfavorietes Saya Sakakibara en Alise Willoughby vielen hard op winnende positie, waardoor de weg naar de finale voor de Nederlandse plots open lag. De andere Nederlandse, Baauw, wist de finale niet te bereiken.

Gouden race Kimmann en bronzen Smulders!

In zijn finale denderde Kimmann als een komeet de eerste bocht in, waarna hij de kop pakte en die geen moment meer afstond. Een race uit het boekje van Kimmann, die op deze manier op een geweldige manier de gouden medaille binnensleepte namens Nederland.

Enkele minuten later stond de vrouwenfinale op het programma, met zus Laura als grootste supporter van Merel Smulders. Smulders ging sterk van start, dook achter de concurrentie als derde de moeilijke fase in en hield die plek vast tot aan de finish! Twee dagen geen moment in de buurt van de prijzen, maar in de finale pakt Smulders uit. Wat een verrassende en mooie medaille voor haar en wat een dag voor Nederland!

Uitslag BMX'en mannen Olympische Spelen 2020

🥇️ Niek Kimmann
🥈️ Kyle White
🥉 Carlos Ramirez

Uitslag BMX'en vrouwen Olympische Spelen 2020

🥇️ Bethany Schriever
🥈️ Mariana Pajón
🥉 Merel Smulders

3 claps
3 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws