Philippe Gilbert

Philippe Gilbert is met recht een van de meest succesvolle Belgische wielrenners uit de geschiedenis. De Belg is al jarenlang één van de beste renners in de klassiekers van onze zuiderburen en won al vier van de vijf monumenten. In de Leiderstrui verzamelt al het nieuws over Gilbert en houdt tevens zijn biografie bij.

Philippe Gilbert

Gilbert schittert in Lombardije en pakt door in 2011

Gilbert werd op 5 juli 1982 geboren in Verviers en is één van de beste renners die België ooit heeft gekend. Hij begon zijn loopbaan in 2002 bij Française des Jeux en bleef daar tot 2008 in dienst. In 2006 won hij voor die ploeg Omloop Het Volk en Parijs-Tours en werd er steeds meer rekening gehouden met hem. In 2009 maakte hij de overstap naar Silence - Lotto, dat later overging in Omega Pharma-Lotto. Voor zijn nieuwe ploeg won hij in 2009 zijn eerste Monument, de Ronde van Lombardije. Dat kunststukje herhaalde hij in 2010 en dat najaar betekende een opstapje naar het beste wielerjaar uit zijn wielerleven in 2011. 

De jaren voor 2011 had Gilbert al enkele voortreffelijke resultaten laten zien, maar 2011 gaat de boeken in als zijn beste jaar ooit. Hij won in twaalf dagen tijd vier heuvelklassiekers. Hij won eerste de Brabantse Pijl, toen de Amstel Gold Race, vervolgens de Waalse Pijl en als laatste en mooiste overwinning Luik-Bastenaken-Luik. Dat zou voor een gewone wielrenner al een geweldige prestatie zijn, maar hij won dat jaar nog veel meer. Onder meer de Strade Bianche, de Clásica San Sebastián en de Grote Prijs van Quebec. Verder won hij de Ronde van België, de Ster ZLM Toer en boekte hij overwinningen in de Tirreno en de Tour de France. In de Tour de France pakte hij door een overwinning in de eerste rit ook nog de gele trui. Ook kroonde hij zich dat jaar tot Belgisch Kampioen. Oftewel, een jaar dat moeilijk te overtreffen was.

Gilbert pakt De Ronde en Parijs-Roubaix, gaat Milaan-Sanremo lukken?

Na dit wonderjaar lukte het hem in 2012 ook nog om wereldkampioen op de weg te worden. In dat jaar reed hij al voor BMC Racing Team, waar hij tot 2016 verbleef. Hij won bij die ploeg onder meer een Vuelta-rit en twee Giro-etappes. Daarna vertrok hij naar Deceuninck–Quick-Step en haalde hij nog twee monumenten binnen. In 2017 won hij de Ronde van Vlaanderen na een solo van dik vijftig kilometer en in 2019 Parijs-Roubaix. Gilbert had zodoende vier monumenten binnen en dus ging de blik op die vijfde; Milaan-Sanremo. Daarbij vergeten we voor het gemak wel dat hij in de afgelopen jaren ook nog Belgisch kampioen werd, nog eens drie Vuelta-etappes won en de Amstel Gold Race in 2017 voor de vierde keer afvinkte.

In 2020 maakte hij de overstap naar Lotto-Soudal, waar hij een contract tot 2022 tekende. Zijn eerste seizoen was, mede door het coronavirus en fysiek ongemak, een jaar om snel te vergeten. Gilbert richtte de blik liever op 2021 en 2022, waarin zijn al indrukwekkende palmares nog verder kon worden uitgebouwd. Drie Giro-ritten, één Tour-rit, zeven Vuelta-ritten, vier monumenten (waarvan twee keer Lombardije), vier keer de Amstel, eenmaal de Waalse Pijl, twee keer de Brabantse Pijl, twee keer de Omloop én één wereldtitel. Gilbert had met zijn palmares genoeg reden om te denken dat het nog kon. 

Philippe Gilbert nieuws

Plaats reactie

666

0 reacties