Alaphilippe grijpt macht in Tour de France na hypernerveus slot etappe 2 Tour de France

Alaphilippe grijpt macht in Tour de France na hypernerveus slot etappe 2

Door Jannick van der Hooft 30 augustus 2020 | 18:23


Julian Alaphilippe heeft de tweede etappe gewonnen. Hij was de snelste in een sprint met drie na een zeer nerveuze slotfase. Hij neemt door de bonificatieseconden op de streep ook de gele trui over van Alexander Kristoff.

Wonden likken en de schade opmeten. Dat werd het devies voor veel renners in de tweede etappe van de Tour de France. Na de chaos van de eerste etappe, gewonnen door Kristoff, zouden veel renners met wat pijntjes aan de start staan. Degene die het het moeilijkst had, was David Gaudu. De Fransman moest direct bij de start van de tweede etappe lossen en daar was het al duidelijk dat hij een heel moeizame dag tegemoet zou gaan.

Het lossen van Gaudu was mede het gevolg van aanvallen voorin. Daar waren het namelijk enkele grote namen die probeerden mee te zitten in de kopgroep. Matteo Trentin en Anthony Perez openden het bal, waarna Peter Sagan, Lukas Pöstlberger, Toms Skujins, Kasper Asgreen, Benoît Cosnefroy en Michael Gogl meeschoven. Alleen Team Sunweb probeerde ze nog even terug te pakken, maar na de tussensprint kregen ze de zegen. Die werd gewonnen door Trentin, maar hij moest helaas voor hem de rest van de kopgroep laten gaan vanwege pech aan zijn fiets.

Weinig oorlog op Colmiane en Turini

Met zijn zevenen vervolgden zij de weg. Veel voorsprong kregen zij niet van UAE Team Emirates, dat in het peloton het voortouw nam. Maximaal drie en een halve minuut pakten ze, terwijl ze over de eerste twee beklimmingen van de eerste categorie reden. Op de Col de la Colmiane ging Cosnefroy er met de punten vandoor, terwijl Perez op de Col de Turini de beste was. Zij pakten daarmee beide achtttien punten, waardoor er nog even gewacht moest worden wie er de volgende dag de bollentrui aan zou mogen trekken.

Sagan deed op de Turini niet veel moeite om bij de rest van de koplopers te blijven. Zijn plan was reeds geslaagd en hij liet zich inrekenen door het peloton. Daar kregen veel sprinters, waaronder gele trui Kristoff, het lastig. In het peloton heerste vooraf angst voor de afdaling van de Turini, maar de mannen van Jumbo-Visma bepaalden het tempo. Zij zorgden ervoor dat iedereen zonder kleerscheuren beneden kwam. De voorsprong van de koplopers kon zodoende weer groeien naar een kleine twee minuten.

Vluchters ingerekend op Col d'Èze, renners vliegen eraf

Het harde werk van de vluchters wist zich niet uit te betalen. Ondanks de goede samenwerking voorin, werden zij richting de voet van de Col d'Èze teruggebracht. Bij de voet van de klim, bekend als scherprechter in Parijs-Nice, bedroeg het verschil nog maar enkele seconden. Na een paar aanvallen, onder meer van Neilson Powless, waren zij eraan voor de moeite. Vooraan kwam niemand weg, maar achteraan stond de deur open. Jumbo-Visma bepaalde nog altijd het tempo.

Nicolas Roche wist uiteindelijk zonder al te veel problemen de punten op de laatste gecategoriseerde klim van de dag te pakken. Robert Gesink werd er namelijk tweede, terwijl hij slechts het tempo aan het bepalen was. In de afdaling volgend klapte de winnaar van het Critérium du Dauphiné, Daniel Felipe Martinez, op het asfalt. Hij kon beginnen aan een inhaalpoging.

Col des Quatre Chemins vormt scherprechter, spanning stijgt

De beslissing zou gaan moeten volgen op de Col des Quatre Chemins. In het peloton werd het wat nerveuzer. Ook Alejandro Valverde belandde ondertussen in een achterhoedegevecht door materiaalpech, maar hij wist net als Martinez precies op tijd terug te keren in het peloton. Van alle kanten schoven de ploegen naar voren om maar in een goede positie te kunnen beginnen. Het leverde gelukkig geen ongelukken op voor de renners.

Deceuninck-Quick-Step pakte over voor Julian Alaphilippe. Voor Gesink zat zijn berewerk er hier op. Martinez betaalde de tol voor zijn val en Fabio Aru bleek ook niet in orde. Alaphilippe zette zijn aanval in op het moment dat Bob Jungels zijn beurt erop zat. Hoewel iedereen het kon verwachten, was er niemand die direct kon volgen. Alleen Marc Hischi slaagde erin om terug te komen tot het wiel van de vinnige Fransman.

Val Dumoulin, Yates komt bij koplopers

Wat dan weer niet werd verwacht, was een val van Tom Dumoulin bergop. Hij kon echter snel weer terug op de fiets stappen. Hirschi en Alaphilippe bleven kort voor de rest van de groep rijden. Adam Yates waagde de sprong vanuit het peloton en snelde vliegensvlug naar het wiel van de twee koplopers. Marc Soler zag het gebeuren en wilde het voorbeeld van Yates volgen. Hij kon het gat echter niet dichten en werd vervolgens weer opgepeuzeld door het peloton.

Yates sprintte op de top naar de bonificatieseconden, waarna de afdaling ingezet kon worden. INEOS Grenadiers voegde zich op kop van het peloton, maar konden het gat niet verkleinen. Waar de koplopers alle risico's namen, leek het er in het peloton rustiger aan toe te gaan. Alaphilippe zette zijn medevluchters bij iedere bocht flink onder druk.

Finish nadert snel, Alaphilippe de rapste

In vliegende vaart reden de drie richting de slotkilometer. Het verschil met het peloton bleef rond de twintig seconden schommelen. Alaphilippe oogde nerveus, maar wist de andere twee toch af en toe op kop te dwingen. Dat lukte hem ook in de slotkilometer, waar Yates overpakte. Hirschi bleef ijzig koel ondanks de nervositeit.

Het peloton naderde nog wel, met Astana op kop. Yates trok de sprint aan, maar Alaphilippe begon als eerste aan zijn sprint. Hirschi probeerde het nog, maar kwam te laat met zijn slotjump. Alaphilippe bleef vooruit en pakte direct ook de gele trui. Greg Van Avermaet wist de sprint van het peloton te winnen. De Belg eindigde uiteindelijk maar op twee seconden van het drietal. (Foto: Sirotti)

Uitslag etappe 2 Tour de France 2020

1. Julian Alaphilippe
2. Marc Hirschi ''
3. Adam Yates + 0.01
4. Greg Van Avermaet + 0.02
5. Sergio Higuita ''
6. Bauke Mollema "
7. Alexey Lutsenko "
8. Tadej Pogacar "
9. Maximilian Schachmann "
10. Alberto Bettiol "

Klassement na etappe 2 Tour de France 2020

1. Julian Alaphilippe
2. Adam Yates + 0.04
3. Marc Hirschi + 0.07
4. Sergio Higuita + 0.17
5. Tadej Pogacar ''
6. Esteban Chaves
7. Davide Formolo
8. Egan Bernal 
9. Richard Carapaz
10. Tom Dumoulin

Klik hier voor de volledige klassementen.

Lees etappe 2 van de Tour de France 2020 terug

Live

Laden ..
Dit live blog is gestopt.

Bedankt!

Bij deze sluiten we het liveblog. Hartelijk dank voor het volgen van de tweede etappe bij In de Leiderstrui. Houd de site in de gaten voor de reacties!

Een nipte overwinning

Mollema

Bauke Mollema pakt een mooie zesde plaats!

Top vijf

1. Julian Alaphilippe
2. Marc Hirschi
3. Adam Yates
4. Greg Van Avermaet
5. Sergio Higuita

Alaphilippe

Met de winst is Alaphilippe ook de nieuwe geletruidrager!

0 km

Alaphilippe gaat de sprint aan, Hirschi komt dichtbij, maar daar is de streep. Alaphilippe wint!

0 km

Peloton komt heel dichtbij!

1 km

Ze gaan naar elkaar kijken. Yates heeft de leiding en lijkt met zijn sprint kansloos voor de winst.

1 km

Laatste kilometer! Hirschi, Alaphilippe en Yates lijken het uit te gaan maken. Maar peloton is niet ver weg met veertien seconden. 

1,5 km

Peloton komt dichterbij, zestien seconden. 

2 km

De afdaling is voorbij, Yates, Alaphilippe en Hirschi beginnen aan de laatste drie kilometer. Verschil blijft twintig seconden.

4 km

De samenwerking tussen de drie leiders is goed en ze hebben goede kansen om het tot de streep te halen.

6 km

INEOS Grenadiers rijdt aan de leiding in het peloton. Verschil nog steeds twintig seconden. 

6 km

Bevestiging: Yates heeft de acht seconden bonificatie gepakt, Alaphilippe vijf en Hirschi twee.

6 km

Alaphilippe gaat vol gas in de afdaling. De cameramotor heeft moeite om te volgen...

8 km

Het peloton volgt nog steeds op twintig seconden.

9 km

Yates lijkt op de Col des Quatre Chemins de bonificatieseconden voor Alaphilippe te pakken. Het was zeer nipt.

 

9 km

Het verschil tussen de koplopers en het uitgedunde peloton stijgt naar twintig seconden. 

9 km

Soler wordt teruggepakt door het peloton. 

9 km

Yates maakt vooraan de sterkste indruk, maar zal Alaphilippe en Hirschi moeten lossen wil hij de etappe winnen. 

10 km

Een renner van Movistar valt aan. Het is Soler! Verschil met de kop is twaalf seconden. 

10 km

Wout van Aert schijnt te moeten lossen in het peloton. Yates heeft het gat naar de koplopers overbrugt.

11 km

Adam Yates valt aan vanuit het peloton!

11 km

Alaphilippe en Hirschi hebben ondertussen een voorsprong van twaalf seconden. Ze zijn nog niet weg!

11 km

Hij staat echter snel op en keert razendsnel terug. Een knappe inspanning!

Valpartij Dumoulin!

Dumoulin kijkt om in het peloton, waardoor hij ten val komt!

12 km

In het peloton controleert Kuss, maar niet met de overtuiging om het gat om de twee koplopers dicht te rijden. 

13 km

Hirschi komt er knap bij. Ondertussen moet Martinez lossen. Hij heeft toch te veel last van zijn valpartij.

13 km

Marc Hirschi van Sunweb probeert aan te sluiten.

13 km

Jungels geeft nu af, Alaphilippe gaat er meteen vandoor!

13 km

Kuss en Roglic zitten in derde en vierde positie, ook Dumoulin komt naar voren. 

13 km

Nu is het Deceuninck met Alaphillippe. Ploegmaat Bob Jungels trekt vol door!

14 km

Gesink lijkt bezig met zijn laatste inspanning richting de Col des Quatre Chemins. Hij is ongeveer al twintig kilometer bezig en bewijst zijn waarde als 'knecht'.

15 km

Jumbo-Visma voert het peloton aan in aanloop naar de Col des Quatre Chemins. De andere ploegen drommen echter ook steeds meer naar voren. 

17 km

Nog een paar kilometer naar de laatste klim!

18 km

Het peloton komt voor het eerst langs de finish. Jan Polanc voerde het peloton even aan namens UAE Team Emirates. Heeft Tadej Pogacar plannen of misschien wel Davide Formolo?

19 km

Valverde is weer terug! En ook Martínez maakt weer de aansluiting. 

21 km

Ondertussen hebben we twee duo's die achtervolgen op het peloton. Een van EF Pro Cycling om Martínez terug te brengen en één van Movistar om Valverde weer naar voren te brengen. 

22 km

Nog steeds is het Gesink die berewerk doet voor Jumbo-Visma.

23 km

Pech voor Alejandro Valverde. Hij heeft een lekke band. 

25 km

Martinez krijgt hulp van zijn ploeggenoot Hugh Carthy. 1.10 minuten is het verschil.

Martínez

Beeld van de gevallen Martínez.

28 km

Martínez heeft een achterstand van 1.16 minuten op het peloton. Verliest hij vandaag zijn klassementsambities?

28 km

Nicolas Roche van Sunweb pakte op de Col d'Èze de bergpunten. De Ier heeft duidelijk ambities voor de bolletjestrui.

29 km

De Colombiaan van EF Pro Cycling lijkt wel verder te kunnen.

Valpartij!

Daniel Felipe Martínez komt ten val in de afdaling van de Col d'Èze. 

Gesink

Gesink bekken aan het trekken op de Col d'Èze.

32 km

Het is de komende twintig kilometer vooral afdalen en vlak voordat het peloton aan de laatste klim begint, de Col des Quatre Chemins.

33 km

Een paar renners van Team Sunweb pikken nog net de punten weg op de Col d'Èze voor de trein van Jumbo-Visma

33 km

Waar Powless net nog aanviel, moet hij nu lossen. 

34 km

Dries Devenyns heeft zich helemaal leeggereden voor kopman Julian Alaphilippe en geeft nu af. Jumbo-Visma neemt de leiding weer over.

Valpartij!

Valpartij in het peloton. Lennard Kämna komt midden in het peloton ten val. Waarschijnlijk tikte hij een wiel aan. 

36 km

Deceuninck-Quick-Step en Jumbo-Visma rijden nog steeds op kop. Niemand lijkt te willen aanvallen vanwege het hoge tempo. 

37 km

Robert Gesink gaat tempo maken aan kop van het peloton. Heeft Jumbo-Visma plannen met Wout van Aert vandaag?

38 km

Powless is weer ingelopen.

39 km

Powless krijgt weinig ruimte van het peloton, waar Deceuninck-Quick-Step tempo maakt. 

39 km

Ook Tiesj Benoot moet lossen in het peloton.

39 km

Neilson Powless van EF Pro Cycling valt aan!

40 km

De gekwetste Poels moet lossen en ook Daniel Martin moet afhaken. 

40 km

Gogl geeft zich nog niet gewonnen en probeert het solo.

41 km

En we zijn begonnen aan de Col d'Èze! De vluchters hebben nog een paar seconden op het peloton.

42 km

De koplopers beginnen bijna aan de Col d'Èze. Maar gaan ze het halen? Ze hebben namelijk nog maar vijftien seconden. 

 

45 km

Een nieuwe ploeg op kop van het peloton: EF Pro Cycling. Met Alberto Bettiol, Sergio Higuita en Daniel Felipe Martinez heeft de ploeg drie mogelijke ritwinnaars binnen de gelederen. Of zou de oude rot Rigoberto Urán nog wat kunnen?

46 km

De kopgroep blijft goed samenwerken, maar ondanks dat slinkt hun voorsprong. Ze houden nog net een minuutje over.

Col d'Èze

In rap tempo naderen we de Col d'Èze. Gaat daar het spektakel dan losbarsten?

Sivakov lijdt

Pavel Sivakov zat er nog bij, maar is nu zichtbaar aan het lijden. De Rus van INEOS Grenadiers likt de wonden van zijn valpartijen een dag eerder.

58 km

Er is hard gereden in de afdaling door de koplopers. Beneden zijn ze weer met zijn zessen en is de voorsprong gegroeid naar 1'50".

64 km

De kopgroep is in tweeën gebroken. Gogl, Perez en Cosnefroy moeten de rest even laten in de afdaling.

Alle respect voor Kristoff

68 km

Jumbo-Visma laat zien waarom zij tot één van de topploegen in het peloton behoren. Zíj bepalen het tempo in het peloton en niet een andere ploeg. Ideaal voor Pogacar, want hij kan op deze manier terugkeren.

Toms Skujins

Last, but not least: Toms Skujins. De Let van Trek-Segafredo is misschien het bekendst van een val in de Ronde van Californië, maar laten we het vanuit een positieve hoek bekijken. Zijn grootste overwinning staat genoteerd in 2018, toen hij de Tre Valli Varesine wist te winnen vóór enkele topklimmers. In een sprint van een klein groepje wist hij toen, enigszins verrassend, te winnen. Inmiddels is hij een gewaardeerde kracht in het peloton en ook in de heuvels kan hij zeker een tijdje met de beteren mee.

Pech Pogacar

Tadej Pogacar krijgt te maken met een probleem aan zijn fiets. Hopen voor hem dat hij nog voor het einde van de afdaling kan terugkeren.

Michael Gogl

Aangezien de voorsprong van de koplopers nog maar 1'13" bedraagt, maken we wel wat haast met de namen. De volgende is Michael Gogl.

Gogl is de tweede Oostenrijker die in de oorspronkelijke kopgroep zat. Ook hij kan uitstekend overweg in heuvelachtige etappes. Zo reed hij al top tien in zowel de Amstel Gold Race en de Strade Bianche. In coronatijden wist hij overigens ook nog virtuele ritten te winnen. Zijn vorm zal dus wel in orde zijn!

Anthony Perez

We hadden nog niet alle leden van de kopgroep aan u voorgesteld, maar gelukkig is daar met nog 76 kilometer te gaan nog alle tijd voor. We gaan verder met Anthony Perez, die net als eerste boven kwam op de Turini.

De Fransman Perez zal een wat onbekendere naam zijn in de kopgroep. Logisch, want veel grote wedstrijden heeft hij nog niet op zijn palmares staan. Toch zien we hem in wat kleinere, heuvelachtige koersen wel vaker voorbij komen. Zo won hij bijvoorbeeld etappes in de Ronde van Luxemburg. Mocht hij vandaag beslag leggen op de bollentrui, zal dit voor hem als één van de grootste prestaties uit zijn carrière gelden.

Over afval gesproken...

De organisatie heeft speciale zones ingericht om je afval weg te kunnen gooien. We zien veel renners zich hieraan houden. Anthony Perez leek het even vergeten te zijn, dit kan wel eens een boete worden.

Afdaling Turini

De renners zijn bezig aan de afdaling van de Turini. Deze werd uitvoerig besproken voorafgaand aan de etappe, aangezien er grind en afval zou liggen. Daardoor zou het gevaar van de renners in gevaar komen, waren de geluiden. Voorlopig gaat alles gelukkig nog goed.

Sagan ingerekend

Peter Sagan zit weer verscholen in de buik van het peloton, aangevoerd door Jumbo-Visma.

Poels lost!

Ai, ai, ai! Wout Poels moet lossen in het peloton. De Limburger liep gisteren een gebroken rib en longproblemen op bij een val. Daarvoor moet hij nu de tol betalen.

Perez wint op Turini

Perez komt uiteindelijk als eerste bovenaan, voor Cosnefroy. Virtueel staan ze nu gelijk in de strijd om de bollen. Allebei op achttien punten.

AANVAL

Gogl, Perez en Cosnefroy gaan ervoor!

Nog 1 km klimmen

Het spel vooraan is begonnen. De bollentrui staat op het spel, wie durft als eerste te gaan?

88 km

Cosnefroy heet karakter! De Fransman kan het wiel van de overige koplopers plots weer ruiken. Kan hij opnieuw de volle buit meepakken?

Kristoff

De gele trui heeft ook moeten lossen in het peloton. Alexander Kristoff krijgt twee man van UAE Team Emirates in dienst om hem te ondersteunen.

90 km

Nog vier kilometer klimmen voor de koplopers Cosnefroy heeft inmiddels Sagan weer ingehaald, maar dat zal de Slowaak niet veel kunnen schelen.

93 km

Door de tempoversnelling vooraan groeit de voorsprong van de koplopers (met vijf nu) tot drie en een halve minuut. In het peloton rijdt UAE Team Emirates weer vooraan.

94 km

Het lijkt gedaan voor Sagan. Hij laat de rest volledig lopen. Ook Cosnefroy is niet meer vooraan te vinden. In het peloton moet de nummer twee van gisteren, Mads Pedersen, lossen.

De Frans kampioen

De Frans kampioen, Arnaud Démare, is niet aanwezig in de Tour de France, maar wist wel in zijn thuisland te winnen. In de Poitou-Charentes legde hij beslag op de rit- én eindzege. Chapeau!

Perez en Gogl

Anthony Perez en Michael Gogl zien een eventuele bolletjestrui wel zitten. Zij proberen wat afstand te nemen van de rest in de kopgroep.

97 km

Peter Sagan laat voorin een gaatje vallen. Vindt hij het mooi geweest in de kopgroep?

Mechanisch probleem Martinez

Daniel Felipe Martinez, winnaar van het eindklassement van het Critérium du Dauphiné, heeft een probleem aan zijn fiets. Hij wordt geholpen door ploeggenoten.

100 km

Kristoff sluit aan de voet van de Col de Turini weer aan bij het peloton. We gaan eraan beginnen. Het verschil met de koplopers bedraagt 3'15".

101 km

Probleem voor Alexander Kristoff. Het lijkt hem niet veel te doen. IJzig kalm blijft hij wachten op nieuw materiaal.

Col de Turini

We naderen overigens al de tweede col van de dag: de Turini.

Jumbo-Visma op kop

De mannen van Jumbo-Visma hebben in het peloton UAE Team Emirates afgelost op kop. Zij nemen het voortouw in de afdaling en bepalen het tempo.

Uitslag op de top

U heeft de volledige uitslag nog van ons tegoed:

1. Benoît Cosnefroy - 10
2. Anthony Perez - 8
3. Michael Gogl - 6
4. Kasper Asgreen - 4
5. Toms Skujins - 2
6. Lukas Pöstlberger - 1

115 km

Nu de top bereikt is, vliegen de renners naar beneden. Fijn voor de renners die achterop zijn geraakt dus. Zij kunnen de schade even repareren.

Ondertussen in België

Niet alleen in Frankrijk werd er overigens gekoerst vandaag.

121 km

Inmiddels heeft ook Caleb Ewan moeten lossen in het peloton. Net als de zware Duitser van NTT Pro Cycling: Max Walscheid.

Cosnefroy pakt de punten

Na een aanval in de kopgroep weet Cosnefroy als eerste de top te bereiken en de punten in de wacht te slepen.

Meer renners lossen

De rappe mannen moeten lossen. Ook Kévin Reza en Giacomo Nizzolo moeten het peloton laten gaan.

Bonifazio

Niccolò Bonifazio heeft het lastig op de fiets. Hij lost uit het peloton.

126 km

UAE Team Emirates heeft het gat teruggebracht onder de twee minuten. Nog 3,5 km klimmen te gaan.

128 km

We moeten nog altijd meer dan zes kilometer omhoog op deze klim. We zien al wat kopjes in het peloton moeilijker kijken.

Kasper Asgreen

Nummer vier: Kasper Asgreen. De Deen van Deceuninck-Quick-Step is inmiddels ook geen kleine naam meer in de wielrennerij. Het lijkt alweer een eeuwigheid geleden, maar in het begin van het seizoen pakte het klassiekertalent de zege in Kuurne-Brussel-Kuurne. In het verleden bewees hij echter ook al geregeld sterk uit de voeten te kunnen in de bergen. Vandaag is hij vermoedelijk een vooruitgeschoven pion voor topfavoriet Julian Alaphilippe.

Damage control

'Damage control' zo omschreef Tom Dumoulin de rit bij de start. Het huidige koersverloop bevestigt dat: de renners in het peloton houden eenvoudig stand.

Wout van Aert

Wout van Aert bewijst zijn kwaliteiten voor de ploeg niet alleen als winnaar, maar ook als knecht.

135 km

Inmiddels worden er wat secoden van de voorsprong afgesnoept. Het verschil bedraagt momenteel 2'15''.

Benoît Cosnefroy

De derde naam die we bespreken is Benoît Cosnefroy. De Fransman baarde in de voorbereiding op de Tour de France al wat opzien door ijzersterk optreden in La Route d'Occitanie. De ex-wereldkampioen bij de beloften werd daardoor door velen beschouwd als een dark horse voor de Tourpooltjes. Gisteren zagen we hem al kort in de aanval in de finale, maar zijn poging werd op tijd geneutraliseerd. De heuvels op het eind van de rit moeten hem goed kunnen liggen.

137 km

We zijn bezig aan de eerste beklimming van de dag, maar de renners sparen momenteel de benen nog. Het verschil met de kopgroep wordt door de mannen van Kristoff op drie minuten gehouden.

Lukas Pöstlberger

Terwijl de weg een klein beetje omhoog begint te lopen, beginnen wij aan de tweede naam in de kopgroep: Lukas Pöstlberger. De Oostenrijker is geen veelwinnaar, maar we kunnen hem herinneren van zijn zege in de Giro d'Italia van 2017. Daar verraste hij de sprinters met een late aanval in de openingsrit, waarna hij het roze aan mocht trekken. Hij is hier voornamelijk voor zijn kopmannen aanwezig. Hij zal zijn ploeggenoot Peter Sagan bijstaan in de kopgroep.

UAE Team Emirates

De mannen van UAE Team Emirates nemen hun verantwoordelijkheid en zetten zich op kop. Van Alexander Kristoff verwachten we niet zoveel, maar dit zal ongetwijfeld ook voor Tadej Pogacar zijn.

Peter Sagan

We moeten misschien maar eens direct beginnen met een voorstelrondje, al is dat voor Peter Sagan niet direct nodig. Iedereen kent de meervoudig groenetruiwinnaar in de Tour de France namelijk wel. Ook vandaag draagt hij die trui, maar de eigenlijke leider in het puntenklassement is Alexander Kristoff. Het was voorafgaand aan de Tour even de vraag of Sagan er dit jaar wel een doel van zou hebben gemaakt, maar dat lijkt hij met de huidige vluchtpoging deels te bevestigen.

154 km

De voorsprong is gestegen naar drie minuten. We zien af en toe wat renners langsgaan bij de ploegleidersauto's.

Zeven koplopers

Na het wegvallen van Matteo Trentin blijven we dus met zeven over vooraan. We geven nogmaals even de namen, voordat we ze individueel eens gaan langslopen:

Kasper Asgreen
Toms Skujins
Peter Sagan
Lukas Pöstlberger
Michael Gogl
Anthony Perez
Benoît Cosnefroy

Virtueel puntenklassement

Na de tussensprint ziet het er virtueel zo uit voor de groene trui:

1. Alexander Kristoff - 64
2. Peter Sagan - 46
3. Matteo Trentin- 36

166 km

Twee minuten voorsprong voor de koplopers nu. Wellicht is dit ook een gelukje voor David Gaudu. Kan hij aansluiten?

Kopgroep krijgt de zegen

Het peloton gelooft het wel en staakt de strijd. In rap tempo neemt de voorsprong van de kopgroep toe, mede doordat men in de grote groep massaal een plasje gaat plegen.

Bennett wint pelotonsprint

Ook in het peloton sprokkelt men wat punten. Sam Bennett is daar de snelste.

Pech voor Trentin

Zo win je de tussensprint en zo sta je langs de kant van de weg. Trentin moet geholpen worden aan zijn achterwiel.

TUSSENSPRINT

Trentin klopt Sagan in de tussensprint. De Slowaak lijkt er wel vrede mee te hebben.

171 km

Ondanks het werk van Sunweb groeit het gat met koplopers naar de halve minuut.

Arme Gaudu

Medelijden met David Gaudu. De Fransman verbijt de pijn, maar er staat nog zoveel zwaars te wachten vandaag.

Interessante tussensprint

De tussensprint van de dag ligt al na zestien kilometer koers gepland. Met Peter Sagan en Matteo Trentin zitten er twee mannen vooraan die daar wel oren naar hebben.

Sunweb niet mee

De mannen van Team Sunweb hebben de boot gemist. Team Sunweb is het er niet mee eens en zet zich op kop van het peloton.

De laatste drie namen

We misten nog drie namen in de voorlopige kopgroep van zeven: Kasper Asgreen, Toms Skujins en Michael Gogl.

179 km

Het groepje heeft 14 seconden voorsprong. Renners proberen de oversteek te maken naar de kopgroep.

Andere namen vooraan

Ook Lukas Pöstlberger en Benoît Cosnefroy worden vooraan gespot.

Oei, Gaudu!

David Gaudu is gisteren gevallen en heeft het al direct érg lastig. Hij lost en kijkt niet vrolijk.

Peter Sagan

Ook Peter Sagan schuift al mee naar voren, goed herkenbaar in zijn groene trui.

Trentin en Perez

Het zijn Anthony Perez en Matteo Trentin die voorop rijden. Het peloton laat ze echter niet zomaar gaan.

START

De renners zijn vertrokken. Direct zien we de eerste aanvallen.

Start laat op zich wachten

De echte start laat nog even op zich wachten. Tejay van Garderen moet eerst terugkeren na een probleem aan zijn fiets.

Officieuze start

Het menu

We hebben vandaag een driegangenmenu voor de renners. Als dat niet smullen wordt!

Beklimmingen:
45,5 km: Col de la Colmiane (16,3 km aan 6,3%)
99,5 km: Col de Turini (14,9 km aan 7,4%)
127,5 km: Col d'Èze (7,8 km aan 6,1%)

Aftellen naar de start

De etappe start om 13.20 uur, nog heel eventjes wachten dus!

Warming-up

Inmiddels zijn de renners zich al aan het opwarmen. Het kan namelijk een snelle start worden.

INEOS Grenadiers en Jumbo-Visma

Wellicht gaan we vandaag al een clash zien tussen de mannen van INEOS Grenadiers en Team Jumbo-Visma. Voor beide ploegen is het te hopen dat ze geen pech onderweg kennen: ze starten namelijk als auto 18 en 19 in de karavaan en moeten dus langer wachten op eventuele hulp vanuit de ploegleidersauto.

Pinot hoopt op het beste

Thibaut Pinot kwam gisteren ten val. Hij hoopt deze dag goed door te kunnen komen en met de besten mee te kunnen.

De deelnemers

Na dag één waren al de eerste uitvallers te bespeuren. We wensen ze een spoedig herstel toe.

Kristoff in het geel

Alexander Kristoff mag van start gaan als eerste geletruidrager van deze Tour. Hoe staat het hem? (Foto: Sirotti)

Kristoff in het geel

De schade opmeten

Vallen, vallen en nog eens vallen: de eerste etappe van 2020 zal sommige renners vermoedelijk nog lang bijblijven. De schade in het peloton is groot te noemen. Dat gaat vandaag nog zijn tol eisen.

Direct de bergen in

Het belooft een spectaculaire middag te worden met direct de eerste cols van de eerste categorie op het programma.

Bonjour!

Welkom allemaal bij de liveblog van de tweede etappe in de Tour de France. In de Leiderstrui zal van start tot finish verslag doen van de wedstrijd, zodat u niets belangrijks hoeft te missen. We wensen u alvast een heel fijne koers!


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws