Van Aert maakt verwachting waar en klopt Bol in etappe 5 Tour de France Tour de France

Van Aert maakt verwachting waar en klopt Bol in etappe 5 Tour de France

Door Bram van der Ploeg 02 september 2020 | 17:40


Wout van Aert heeft de vijfde etappe in de Tour de France gewonnen. In wat lang een wandeletappe was, was hij in een gevaarlijke en technische finale de sterkste voor Cees Bol. Julian Alaphilippe kreeg een tijdstraf en verloor zijn gele trui aan Adam Yates.

Met een heuvelachtig parcours, tientallen renners op al meer dan een kwartier en een interessante finale leek er alle reden om er eens goed voor te gaan zitten. Niets bleek minder waar. Het peloton nam een snipperdag en nadat Thomas De Gendt en Kasper Asgreen na een enige poging waren teruggehaald door BORA-hansgrohe, kneep iedereen in de remmen. De druk ging van de benen en het was tijd voor wat grappen en grollen met collega-renners. Een kopgroep kwam er niet meer.

Bennett pakt virtueel groen, Cosnefroy een bergpunt

Ploegen wisselden elkaar wat af op kop van het peloton, al nam Deceuninck-Quick-Step voor leider Julian Alaphilippe wel zijn verantwoordelijkheid. Nadat een bezoekje van Thibaut Pinot aan de medische wagen het enige opvallende punt was uit de beginfase, ging de blik vervolgens op de tussensprint. Met Sam Bennett en Peter Sagan allebei op 83 punten kon er flink geoogst worden. Bennett sloeg toe, met ploegmaat Michael Mørkøv in zijn wiel. Caleb Ewan werd derde en Sagan pas vierde.

Even had men de hoop dat er na de tussensprint zou worden doorgetrokken, maar het peloton kwam terug bijeen en vond het wandeltempo van bij de start terug. Bob Jungels zette zich lang op kop van het peloton, ontspannen met de armen op het stuur. Pas richting de laatste zeventig kilometer viel er weer iets te beleven. Op de eerste klim van de dag, de Col de Serre Colon, kwam Jumbo-Visma naar voren om uit de problemen te blijven. Bovenop pakte bergkoning Benoît Cosnefroy het enige puntje.

Poels en Kuss in de problemen, peloton geeft even gas

Het peloton zette gang richting Montelimar en toen het tempo ietwat de lucht inging, moest Wout Poels meteen lossen. De Nederlander van Bahrain McLaren had het andermaal moeilijk met een gebroken rib en gekneusde long, maar hij slaagde erin om toch weer de staart van het peloton te vinden. Ook Sepp Kuss kwam achter het peloton terecht, nadat hij in de smalle straten van Montelimar tegen de grond ging. De Amerikaan reed solo terug, met alleen zijn kleding wat gescheurd.

Toen het pak de stad uit reed, kwamen de klassementsploegen naar voren. Groupama-FDJ nam de kop voor Pinot, met mogelijke kans op waaiers door de flinke wind. Die wind stond echter op de kop en dus was het vooral hard rijden en weinig waaieren. Jumbo-Visma en INEOS Grenadiers toonden zich attent van voren, maar op 23 kilometer van het einde richtte het weinig uit. Men ging wel in razende vaart richting de tweede en laatste gecategoriseerde klim van de dag; de Côte de Saint-Vincent-de-Barrès. 

Prijs voor Cosnefroy en Poels, INEOS trekt door

Vlak voor de start van de klim, en met het peloton inmiddels met de bekende klassementstreintjes op een rij, was er even stress voor Richard Carapaz die lek reed. Het peloton minderde echter al vaart en dus kwam de man uit Ecuador snel terug. De col werd niet aangegrepen om tempo te maken, maar gewoon om te consolideren. Om die reden kon Cosnefroy ook hier simpel een bergpunt extra pakken. De prijs voor de strijdlust ging door een gebrek aan aanvallers naar de lijdende Poels. 

De laatste tien kilometer van de etappe boden pas spektakel. INEOS Grenadiers trok de bol op een open stuk eens flink op een lint, met de wind even van de goede kant. Het peloton scheurde wel even, maar de belangrijke mannen lieten zich niet verrassen. Met nog vijf kilometer voor de wielen begon het technische gedeelte van het parcours, met veel rotondes en gevaarlijke bochten. 

Finale zorgt dan toch voor vuurwerk

INEOS Grenadiers leidde het peloton richting de laatste drie kilometer, met Michal Kwiatkowski met een lange aflossing. De groep werd steeds kleiner op de vies oplopende weg, waarbij vooral Deceuninck-Quick-Step meerdere knechten verloor. Lotto Soudal en Team Sunweb waren wel bij de pinken en namen het tempo over van INEOS. Een aanval had geen zin meer in deze fase. Lang niet alle sprinters konden het tempo volgen. Zo moesten onder meer Elia Viviani en Sonny Colbrelli lossen, nog voor de laatste kilometer.

Sunweb draaide de laatste kilometer als eerste in, met vier man op kop. Mitchelton-Scott zat goed voorin en ook Wout van Aert reed perfect mee in het wiel. De Belg vocht in de laatste bochten een tweestrijd uit met Bol, die uiteindelijk een bandlengte te kort kwam voor de dagzege. Van Aert schreef een nieuwe overwinning bij. 

Uitslag etappe 5 Tour de France 2020

1. Wout van Aert
2. Cees Bol ''
3. Sam Bennett
4. Peter Sagan
5. Jasper Stuyven
6. Luka Mezgec
7. Bryan Coquard
8. Caleb Ewan
9. Clément Venturini
10. Hugo Hofstetter 

Klassement na etappe 5 Tour de France 2020

1. Adam Yates
2. Primoz Roglic +0.07
3. Tadej Pogacar "
4. Guillaume Martin +0.09
5. Egan Bernal +0.13
6. Tom Dumoulin "
7. Nairo Quintana 
8. Esteban Chaves 
9. Miguel Angel Lopez
10. Romain Bardet

Check alle klassementen van de Tour de France!

Lees etappe 5 in de Tour de France terug in onze liveblog

(foto: Sirotti)

Live

Laden ..
Dit live blog is gestopt.

Afsluiting

Bedankt voor het volgen van het liveblog! We wensen u een fijne avond en hopelijk tot morgen! 

Uitslag

Voor de volledigheid de uitslag!

1. Wout van Aert
2. Cees Bol
3. Sam Bennett
4. Peter Sagan
5. Jasper Stuyven
6. Luka Mezgec
7. Bryan Coquard
8. Caleb Ewan
9. Clément Venturini
10. Hugo Hofstetter

Finish

Sagan wordt vierde en doet een goede zaak voor het groen. 

WOUT VAN AERT WINT

WOUT VAN AERT WINT DE SPRINT VOOR CEES BOL EN SAM BENNETT 

500 m

Ewan zit er ook nog bij. Van Aert bij Bol in het wiel. Wie gaat winnen??

Laatste kilometer!

Nog steeds Team Sunweb op kop. Sagan zit er goed bij, terwijl Van Aert inderdaad mee gaat sprinten!

2 km

Van Aert in het wiel bij Bennett. Gaat hij een poging wagen?

3 km

Team Sunweb neemt de kop! Kan Bol het afmaken? 

4 km

De weg loopt voorzichtig omhoog, Colbrelli lost in het peloton. 

5 km

Marc Hirschi wordt als gelost gemeld! 

Mollema was gelost

Mollema was bijna kind van de rekening. Hij was even gelost, maar heeft de aansluiting met de voorste groep weer gevonden. 

6km

Achteraan vliegen er renners vanaf. Vooraan het peloton rijden Jumbo-Visma en de INEOS-Grenadiers aan kop.

Poging tot waaiers!

De INEOS-Grenadiers proberen het! Lukt het ze om op negen kilometer van de meet de boel te breken?

11 km

De climax van de etappe komt eraan. Met veel bochten, rotondes en wind. Als dat maar goed gaat!

Strijdlustprijs voor Poels

Wout Poels mag morgen het rode rugnummer opspelden. Een teken van respect voor het doorzettingsvermogen van de Nederlander. 

14 km

Een hoog tempo in het peloton, maar verder gebeurt er nog niet veel. Stilte voor de storm? 

Bergsprint

Cosnefroy schrijft weer een bergpunt bij. Hij komt nu op het totale aantal van 23 punten.

17 km

George Bennett en Sepp Kuss rijden achterin het peloton. Een vrije dag voor de twee klimknechten van Jumbo-Visma?

18 km

We zijn begonnen aan het klimmetje. Kan Cosnefroy opnieuw een punt bijschrijven?

20 km

De Côte de Saint-Vincent-de-Barrès komt eraan. Met 2,7 kilometer aan 4,2% is dit heuveltje niet heel zwaar. Zou het genoeg zijn om de sprinters pijn te doen?

Lekke band Carapaz

Richard Carapaz heeft pech. Een lekke band. Hij lijkt al snel weer terug te komen in het peloton.

26 km

Jumbo-Visma op kop van het peloton, terwijl Kuss achteraan bijna weer aansluiting vindt. Het tempo ligt hoog, maar waaiers zijn er (nog) niet.

33km

Nervositeit in het peloton voor mogelijke waaiers. Krijgen we KOERS?

Valpartij Kuss

Valpartij van Sepp Kuss. Naast wat schade aan de kleding lijkt het verder mee te vallen. 

Poels

Wout Poels had het even moeilijk, maar wees gerust: de Nederlander is inmiddels veilig en wel terug in het peloton!

41 km

Het laatste wedstrijduur! Het tempo in het peloton gaat omhoog. Verschillende teams verschijnen aan kop. Krijgen we eindelijk wat spanning?

UITSLAG

Een Hongaar wint in zijn thuisland!

Bergsprint

Cosnefroy pakt het enige bergpunt! Hij heeft nu 22 punten. 

54 km

Nog een kilometer tot de top van de Col de Serre Colon. Gaat er nog iets gebeuren?

Col de Serre Colon

Vierde categorie, 4,1 kilometer lang en aan 3,7% gemiddeld. Bovenop ligt een bergpunt. Cosnefroy, opgelet!

56 km

Jumbo-Visma nog op de voorposten, maar het peloton over de breedte van de weg. We zijn aan het klimmen op de Col de Serre Colon. 

UITSLAG

Deceuninck-Quick-Step boven in de Coppi e Bartali.

72 km

In het peloton heeft Jumbo-Visma de leiding genomen met Grøndahl Jansen op kop. Wil de Nederlandse formatie het tempo iets opvoeren om het de rivalen van Van Aert voor de sprint wat lastiger te maken?

93 km

Goed nieuws! Nog 40 kilometer en dan zijn we op de top van de eerste gecategoriseerde klim van de dag. Het zal ongetwijfeld met rood omcirkeld worden door Benoît Cosnefroy, die de bolletjestrui draagt. 

Van Aert of Van der Poel?

Tijd voor wat leesvoer, met nog 98 kilometer voor de wielen!

105 km

Nog iets meer dan vijf kilometer en dan moeten we er nog 100. Ervan uitgaande dat het richting de finale nog wel iets harder zal gaan, mikken we op de klok van 18.00 uur voor de finish...

Bob Jungels

Bob Jungels is de gelukkige vandaag, hij rijdt op kop van het peloton. We moesten even twee keer knipperen, maar het is hem toch echt, zonder truitje van de Luxemburgs kampioen...

112 km

Zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz...

119 km

Zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz....

134 km

Een aanvalletje van De Gendt ten spijt, het peloton is na de sprint terug bijeen en het tempo is weer op standje 'wandel' gezet. Het wordt nog een lange middag. 

Beelden van de tussensprint

Tussensprint

Zul je altijd zien, wordt er gesprint, komt de update niet door! De uitslag van de spurt:

1. Sam Bennett
2. Michael Mørkøv
3. Caleb Ewan
4. Peter Sagan
5. Bryan Coquard

Bennett virtueel in het groen!

139 km

Nog vier kilometer tot de sprint! Ga er maar eens goed voor zitten, want het kan weleens het laatste beetje spektakel van deze dag zijn, totdat we over enkele uren gaan finishen...

142 km

Nog acht kilometer en dan gaan we sprinten voor de tussensprint. We tellen de meters af, terwijl de renners hun eerste eetzakjes aannemen. Zouden ze al calorieën verbrand hebben?

145 km

Nog tien kilometer tot de tussensprint, het eerste moment waarop we op het puntje van onze stoel gaan zitten. Sagan vs Bennett, allebei met 83 punten...

152 km

Ok, we nemen onze lof voor de 38,2 km/h gemiddeld terug, in de wetenschap dat we vooralsnog louter omlaag hebben gefietst. Na veertig kilometer loopt de weg voor het eerst omhoog. Gaan we daar dan een aanval zien?

158 km

38,2 kilometer per uur gemiddeld so far, meldt de organisatie. En dat terwijl we renners vooral de benen zien stilhouden. Probeer het eens te halen in een ritje door de weilanden!

Lukas Pöstlberger houdt sfeer erin

Ja, het is zo'n dag, haha! Pöstlberger houdt het allemaal met één been makkelijk bij. Reden voor een klassieke dab. 

Gevaarlijk en smal!

Bericht van AD-journalist Thijs Zonneveld, die dagelijks het laatste deel van de etappe rijdt. Hij waarschuwt voor een gevaarlijke finale. 

Thibaut Pinot

Thibaut Pinot bij de medische wagen. Het kan moeilijk te hard gaan voor hem, maar kennelijk heeft de Fransman iets nodig aan zijn rechterschouder. Hij viel er in de eerste etappe hard op en sindsdien heeft hij last van de rug. 

164 km

Deceuninck-Quick-Step en Jumbo-Visma zij aan zij op kop van een langzaam peddelend peloton. En maar babbelen en babbelen, 20 kilometer gehad. 

Ewan en Bennett

Mooi beeld: Ewan en Sam Bennett naast elkaar, grapje rechts, grapje links. Nu nog vrienden, straks bij de finish tegen elkaar voor de dagzege. 

170 km

Gezellige boel hoor! Wij nemen nog een bammetje, in de overtuiging dat een renner straks wel de geest zal krijgen en het tempo wat opvoert. Vooralsnog is het kletsen geblazen. 

175 km

Er worden een heleboel goede grappen verteld in het peloton, want we zien o.a. De Gendt en Pinot hard lachen. 13 kilometer gehad en de gang zit er nog allerminst in. De Gendt op kop. 

177 km

Eerste aanval geneutraliseerd! Asgreen zette even aan, maar kwam samen met De Gendt niet weg. 

181 km

Geen snelle vlucht vandaag. 'Al' twee kilometer onderweg en nog geen aanvalspoging gezien.

183 km

Daar gaan we! Het peloton is onderweg in etappe 5!

Virtuele start

De renners zijn onderweg, wachtend op het officiële sein voor 183 kilometer!

Benoît Cosnefroy

Geen zorgen voor Benoît Cosnefroy in de bollentrui vandaag, er liggen slechts twee beklimmingen van vierde categorie klaar voor de renners vandaag. De eerste top wordt bereikt na 130 kilometer, de tweede na 167 kilometer. Na die laatste 'col' is het nog 16 kilometer naar de meet!

Wout van Aert, of d'n Greg?

Eindelijk Van Aert voor eigen kans? Of steekt Van Avermaet daar een stokje voor? Beide mannen hebben er zin in!

Benoot kan niet remmen

Tip: Fiets vandaag niet rond Tiesj Benoot, want de Belg heeft moeite met remmen. 

Deelnemers Tour de France na vier etappes

172 renners stappen op vandaag. Staat jouw favoriet er nog tussen?

De winnaars van de eerste vier etappes

Weet u het nog? Kristoff, Alaphilippe, Ewan en Roglic. Een fijn rijtje hoor!

Tour-update: Waar kun je het bekijken?

Check ook even onze verse Tour-update voor vandaag. Waar kun je de Tour bekijken en wat moet je allemaal nog meer weten?

Voorbeschouwing etappe 5 Tour de France

Lees je nog even helemaal in, voordat we om 13.10 uur officieel van start gaan. 

Klassementen Tour de France na etappe 4

Het staat allemaal nog dicht bij elkaar in de klassementen na vier dagen!

Goedemorgen!

Bonjour allemaal, welkom in het liveblog voor de vijfde etappe van de Tour de France!

Lees 2 Reacties

Tags:

Reacties

Wout paraat
2 Sep 2020 om 21:58

Om meer inhoud te kweken ,zouden meer renners moeten gaan veldrijden.

Aart Planck
2 Sep 2020 om 18:24

VdP blijft bij een kleine ploeg en WvA gaat voor de beste begeleiding die er momenteel is in het wielrennen. Zie het resultaat en hoe de verhoudingen volledig zijn gekanteld. Ik geniet van WvA, maar vind het echt zonde voor VdP.

Reageer


Meer nieuws