Pieterse volgt Van Empel op als wereldkampioene (beloften) na enerverende driestrijd Veldrijden
Veldrijden

Pieterse volgt Van Empel op als wereldkampioene (beloften) na enerverende driestrijd

Pieterse volgt Van Empel op als wereldkampioene (beloften) na enerverende driestrijd

Puck Pieterse mag zich de nieuwe wereldkampioen veldrijden bij de beloften noemen. De Nederlandse raakte zondag verzeild in een driestrijd met haar landgenotes Fem van Empel en Van Anrooij. In de sprint was ze laatstgenoemde te snel af, nadat Van Empel (derde) de aansluiting verloor na een botsing.

Nadat Jan Christen zich tot beste veldrijder ter wereld bij de junioren had gekroond, mochten de beloftevrouwen gaan strijden om de regenboogtrui. Het bal werd geopend door Line Burquier en Amandine Fouquenet, wat de drie Nederlandse dames wel best vonden. Van Anrooij, Van Empel en Pieterse volgden het wiel van de Françaises en maakten zich langzaam maar zeker los van het peloton. Ook Marie Schreiber legde namens Luxemburg beslag op een plekje in de kopgroep.

Lang bleven de dames niet samen, want in ronde twee kozen Van Anrooij en Pieterse het hazenpad. Van Empel trapte zich een ongeluk, maar zag haar twee landgenotes steeds verder uit het zicht verdwijnen. De Nederlandse tandem werkte prima samen en fietste zo al snel een mooie voorsprong bijeen. Mochten we ons dan opnieuw gaan verheugen op een Nederlandse tweestrijd zoals we die zaterdag ook zagen?

Pieterse probeert het solo, Van Empel vindt tweede adem

Pieterse leek dat niet te zien zitten. De 19-jarige renster danste op de pedalen en maakte zich los van Van Anrooij, maar werd al snel weer tot de orde geroepen. Ondertussen wist ook Van Empel haar karretje weer eventjes aan te haken en waren we opnieuw getuige van een hereniging tussen de drie topfavorieten. Burquier, de eerste achtervolgster, fietste inmiddels zo'n vijftien tellen erachter.

In de vijfde ronde zette Pieterse opnieuw een flitsende demarrage neer, maar haar twee 'rivalen' zaten direct op haar wiel. Dat de drie medailles onder de oranjehemden verdeeld zouden worden leek zeker, maar wie van de drie had er in de slotfase nog wat energie in de tank? Voor het publiek was het een schouwspel om vingers en duimen bij af te likken!

Pech voor Van Empel, Pieterse snelt weg

Op de beklimming was het wederom Pieterse die haar twee concurrenten probeerde te kraken. Opnieuw leek ze niet los te komen, tot het moment waarop Van Empel een botsing veroorzaakte en daarmee ook Van Anrooij hinderde. Beide dames stonden stil, waardoor Pieterse opeens een flinke voorsprong in de schoot geworpen kreeg.

De winst leek binnen voor Pieterse, maar Van Anrooij vocht terug. Op fenomenale wijze snelde ze naar het wiel van haar landgenote toe en belandde ze in een hele gunstige positie om de wedstrijd te winnen. Van Anrooij en Pieterse mochten gaan sprinten om de regenboogtrui en laatstgenoemde ging als eerste aan. Van Anrooij leek er nog overheen te springen, maar het was Pieterse die Van Empel (derde) opvolgt als wereldkampioene bij de beloften!

Uitslag WK veldrijden beloften (vrouwen) 2022

1. Puck Pieterse
2. Shirin van Anrooij
3. Fem van Empel
4. Line Burquier
5. Amandine Fouquenet
6. Marie Schreiber
7. Kristyna Zemanová
8. Madigan Munro
9. Katie Clouse
10 Harriet Harnden

9 claps
6 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws