Veldrijden

Dit is de pagina over veldrijden. Al het nieuws en alle uitslagen met betrekking tot het veldrijden worden hier bijgehouden. 


Wat is veldrijden?

Veldrijden is een vorm van wielrennen waarbij, zoals de naam al doet vermoeden, er wordt gereden op het veld. Renners rijden op afgesloten parcoursen over doorgaans niet verharde ondergronden. Denk daarbij aan bossen, zand, modder en sloten. Renners moeten, wanneer ze lastig te trotseren ondergronden moeten aandoen, soms de fiets op de schouders meenemen en een deel van het parcours lopend of rennend voltooien. Doorgaans duurt een veldrij-wedstrijd een uur.

Veldrijden wordt normaal gesproken gehouden in de herfst- en wintermaanden en is vooral populair in Nederland en België. Veel toonaangevende renners uit het verleden en heden komen dan ook uit die twee landen. Ook zijn Duitsers, Italianen, Tsjechen en Zwitsers doorgaans goed vertegenwoordigd in het veldrijden.

Bekende veldrijders

Door de jaren heen hebben de nodige renners hun stempel weten te drukken op het veldrijden. Denk daarbij aan de Belgen Sven Nys en Bart Wellens, maar ook aan Nederlanders als Lars Boom en Adrie van der Poel. Zdenek Stybar, een bekende wegwielrenner, heeft in het verleden en heden ook de nodige successen geboekt in het veldrijden. 

Bekende veldrijders anno 2020 zijn onder meer:

- Mathieu van der Poel
- Wout van Aert
- Toon Aerts
- Eli Iserbyt
- Lars van der Haar
- Tom Pidcock
- Felipe Orts

Meer nieuws