Like ons!
Voorbeschouwing WK Team Mixed Relay | Nederland kanshebber bij vuurdoop

Voorbeschouwingen

Voorbeschouwing WK Team Mixed Relay | Nederland kanshebber bij vuurdoop

Lang niet alle toppers staan aan de start en bij een eerste editie is het altijd maar afwachten hoe het ontvangen wordt door het grote publiek. Feit is wel dat er zondag een wereldtitel op het spel staat in de Team Mixed Relay in Yorkshire. 

Historie Team Mixed Relay

Over de historie van de Team Mixed Relay op het WK wielrennen kunnen we kort en bondig zijn, die is er niet. Eén keer eerder werd de discipline al wel getest. Dat was op het EK wielrennen in Alkmaar. In eigen land stonden Bauke Mollema, Ramon Sinkeldam, Koen Bouwman, Floortje Mackaij, Amy Pieters en Riejanne Markus na afloop op de hoogste trede van het podium. Zij hielden de Duitsers en de Italianen achter zich. 

Parcours Team Mixed Relay

Het parcours van de Team Mixed Relay is 13,8 kilometer lang en zal door zowel de mannen als de vrouwen moeten worden afgelegd. Een totale afstand van 27,6 kilometer dus. Eén rondje kent 492 hoogtemeters en is dus best lastig. Vanaf de start volgt er na een halve kilometer meteen een lang recht stuk van een kilometer of vier en daarna nog één van twee en een halve kilometer.

Daarna wordt het parcours bochtiger. Ook beginnen de hoogtemeters op dat gedeelte van het parcours steeds meer voelbaar te worden. Als West Park wordt bereikt kan er worden gewisseld/gefinisht. Zodra de tweede man over de streep komt mogen de vrouwen beginnen. Zodra de tweede vrouw over de streep komt wordt de klok stilgezet. 

Favorieten Team Mixed Relay

Nederland is de Europees kampioen, maar krijgt een zware kluif aan Duitsland. In tegenstelling tot op het EK rijdt de ploeg nu met Tony Martin en Nils Politt in plaats van Marco Mathis en Justin Wolf. Een behoorlijke vooruitgang. Voeg daarbij Jasha Sütterlin en het trio Lisa Brennauer, Lisa Klein en Mieke Kröger en je hebt een meer dan uitstekende ploeg staan.

Ook Nederland heeft een iets andere ploeg staan dan op het EK. Ramon Sinkeldam staat in Engeland niet aan de start, zijn plek wordt ingenomen door specialist Jos van Emden. Bij de vrouwen wordt de plek van Floortje Mackaij overgenomen door Lucinda Brand. Koen Bouwman, Bauke Mollema, Amy Pieters en Riejanne Markus zijn wel weer van de partij.

Het belangrijke bij de Team Mixed Relay is natuurlijk dat je twee sterke blokken moet hebben. Als het alleen om de mannen ging, maakte Slovenië een goede kans. Met Primoz Roglic, Jan Tratnik en Tadej Pogacar zouden er drie toppers aan de start staan. Roglic zegde echter af, waardoor zijn plaats werd ingenomen door Jaka Primozic. Urska Bravec, Eugenia Bujak en Ursa Pintar zijn in het vrouwenpeloton niet de meest in het oog springende namen.

Denemarken start met een jong team, maar zoals we vaak op de wereldkampioenschappen bij de beloften kunnen zien, die kunnen een aardig stukje tijdrijden. Julius Johansen, Christoffer Lisson en Martin Toft Madsen moeten Julie Leth, Pernille Mathiesen en Emma Cecilie Norsgaard Jorgensen in stelling brengen.

En dan het thuisland. De Britten starten ook zeker niet met de sterkste formatie. John Archibald, Daniel Bigham en Harry Tanfield zijn echter wel zeer bedreven in het rijden op de baan en dan met name in de ploegenachtervolging. Ook op de weg hebben ze hun kilometers wel gereden. Aan Laura Dolan, Anna Henderson en Joscelin Lowden de taak om het voorwerk van de mannen een goed gevolg te geven.

TV en tijden Team Mixed Relay

Het eerste land start om 13.10 uur Britse tijd. In Nederland is het dan dus 14.10 uur. Om 16.04 uur (in Nederland) start het laatste land. Een goed half uur later wordt de finish van de laatste starters verwacht. 

Sporza is vanaf 14.15 uur live vanuit Groot-Brittanië en ook de NOS heeft beelden in de zondaguitzending van NOS Sport, die begint om 13.35 uur. Ook via Eurosport 2 (Pas vanaf 15.30 uur) en de Eurosport Player (vanaf het begin) is de strijd om de medailles te volgen. (foto: screenshot Eurosport)

0 reacties

Schrijf een reactie

Om een reactie te kunnen schrijven dien je ingelogd te zijn. Login/Registreer je hier direct!
Naar boven