Voorbeschouwing WK tijdrijden mannen | Roglic enige zekerheid bij favorieten Voorbeschouwingen

Voorbeschouwing WK tijdrijden mannen | Roglic enige zekerheid bij favorieten

Door Marijn van den Berge 25 September 2019 12:09


De één vindt er niks aan, de ander vindt het heerlijk om een écht man-tegen-mangevecht te zien. Het tijdrijden is een discipline op zich en je wint geen tijdrit op geluk. De WK-tijdrit is naast de olympische race tegen de klok de belangrijkste tijdrit die er is en de grootste tijdritkanonnen van de wereld werken er dan ook minutieus naartoe. In de Leiderstrui blikt vooruit op de belangrijkste tijdrit van het jaar.

Historie WK tijdrijden mannen

Het WK wielrennen wordt al sinds 1921 gehouden, maar het duurde nog 73 jaar voor er ook een regenboogtrui te verdienen was met het tijdrijden. Daar maakte Chris Boardman gretig gebruik van door Andrea Chiurato en Jan Ullrich te verslaan in Agrigento. Ullrich zou zelf in 1999 en 2001 het goud pakken.

Twee mannen houden het record voor meeste gouden medailles op het WK tijdrijden en die namen zullen u niet verrassen: Fabian Cancellara won in 2006, 2007, 2009 en 2010. In die laatste twee jaren klopte de toekomstig mede-recordhouder al op de deur met telkens een bronzen plak. In 2011 waren de rollen echter omgedraaid en werd Cancellara derde achter Bradley Wiggins en Tony Martin. Voor die laatste begon een periode van WK-heerschappij. Hij won de WK’s van 2011, 2012, 2013 en 2016.

In 2014 pakte Martin zilver en dat deed hij door Tom Dumoulin voor te blijven. Het was de tweede Nederlandse medaille ooit, nadat Stef Clement in 2007 een bronzen primeur had. Het zou nog drie jaar duren voor Dumoulin zijn grote triomf beleefde. In de klimtijdrit in het Noorse Bergen verpulverde hij de concurrentie en pakte hij met 58 seconden voorsprong op Primoz Roglic zijn eerste en tot nu toe enige goud. Rohan Dennis was in 2018 een flinke maat te groot.

Laatste winnaars WK Tijdrijden mannen

2018 Rohan Dennis
2017 Tom Dumoulin
2016 Tony Martin
2015 Vasil Kiryienka
2014 Bradley Wiggins
2013 Tony Martin
2012 Tony Martin
2011 Tony Martin
2010 Fabian Cancellara
2009 Fabian Cancellara

Parcours WK tijdrijden mannen

Het parcours is allesbehalve makkelijk tussen Nortallerton en Harrogate. Wat heet: eigenlijk is hij loodzwaar. De rit is 54 kilometer lang en kent 684 hoogtemeters. Zelden is het vlak op het parcours. De eerste vijftien kilometer is het nog prima te doen, maar dan gaat het smerig oplopen tot nabij Masham. De top van dit heuveltje ligt na 20 kilometer bikkelen. Dan volgt er een afdaling en een paar kilometer in het dal, waarna  het bij Grewelthorpe weer klimmen wordt.

Na deze klim blijft de hoogte schommelen tussen de 130 en 150 meter met een piek tot 176 meter boven zeeniveau. Het wordt nooit makkelijk, maar echt vervelend klimmen is het niet meer. Dat gaat zo door tot er 45 kilometer afgelegd is. Dan wordt er snel afgedaald richting Ripley en is het weer klimmen op een heuveltje nabij een dorpje met de lugubere naam Killinghall. Het waarschuwt voor de kronkelige slotheuvel richting de finishlijn in Parliament Street in Harrogate, die na bijna 54 lastige kilometers flink pijn zal doen in de kuiten.

Favorieten WK tijdrijden mannen

Het lijkt er op dat we dit jaar te maken hebben met één absolute topfavoriet. Door het afhaken van Geraint Thomas en de afwezigheid van bijvoorbeeld Chris Froome en Tom Dumoulin lijkt Primoz Roglic de te kloppen man te zijn in Groot-Brittanië. De Sloveen sloeg de Team Mixed Relay over en is getuige zijn Vuelta in topvorm. Natuurlijk is er wel concurrentie maar bij de meeste van zijn grootste concurrenten is het onzeker hoe het met de vorm zit. Zo reed Victor Campenaerts al sinds eind juni geen koers meer en hebben we van Rohan Dennis sinds de Tour de France waar hij vlak voor de tijdrit uitstapte ook weinig meer vernomen.

Uiteraard staan er nog meer sterke mannen aan de start. Stefan Küng won dit jaar al drie tijdritten en Patrick Bevin toonde zich door als tweede achter Roglic te eindigen in de tijdrit in de Vuelta. Ook de winnaar van de slotrijdrit in de Giro, Chad Haga, verdient een speciale vermelding. 

De Belgische afvaardiging, naast de al genoemde Campenaerts, is eveneens bijzonder sterk. Yves Lampaert eindigt in bijna elke tijdrit in de top van de daguitslag en het zal weinigen meer verbazen dat ook Remco Evenepoel al kan worden toegevoegd aan het rijtje favorieten. Voor Evenepoel zal het de eerste keer zijn dat hij start, voor Tony Martin wordt het editie twaalf. De vorige elf keer eindigde hij in de top tien, zeven keer stond hij op het podium. Toch lijkt hij niet meer de tijdrijder van weleer.

Een mooie outsider is Kasper Asgreen. De Deen heeft ditmaal niet honderden kilometers op kop van een peloton hoeven rijden en is een enorme tempobeul. De Italiaan Edoardo Affini is een andere interessante naam die niet bij iedereen hoog op de lijstjes zal staan. In de Tour of Britain was de jongeling de sterkste in de tijdrit. De vraag is wel of hij de lengte van het parcours al aan kan. Landgenoot Filippo Ganna heeft al iets meer ervaring en kent ook een uitstekend seizoen in het tijdrijden.

Vanzelfsprekend hebben we ook nog aandacht voor de Nederlandse deelnemers. Dylan van Baarle zal niet worden gezien als een favoriet maar liet in de Tour of Britain wel een mooi staaltje tijdrijden zien. Jos van Emden heeft in het profpeloton meer aanzien als tijdrijder. Bovendien werd hij Nederlands kampioen en heeft hij al een wereldtitel op zak na de zege in de Team Mixed Relay.

TV en tijden WK tijdrijden mannen

De eerste renner gaat op woensdag 25 september om 14.10 uur van start. De laatste is waarschijnlijk iets na 17.00 uur binnen. Eurosport, Sporza en de NOS zijn er integraal bij. In de Leiderstrui verzorgt een livebog. (Foto: Sirotti)


Tags:

Meer nieuws


Reageren

Om een reactie te kunnen schrijven dien je ingelogd te zijn. Login/Registreer je hier direct!