Voorbeschouwing Circuit Cycliste Sarthe | Van der Poel vaak sterk in Frankrijk Voorbeschouwingen
Voorbeschouwingen

Voorbeschouwing Circuit Cycliste Sarthe | Van der Poel vaak sterk in Frankrijk

Voorbeschouwing Circuit Cycliste Sarthe | Van der Poel vaak sterk in Frankrijk

Vier dagen koersen in Frankrijk. Twee keer wordt een massasprint verwacht en twee keer is de etappe lastig. Elke etappe wordt afgesloten met een lokale ronde. Een op het oog niet al te grote wedstrijd maar dit jaar wel extra speciaal door de deelname van dat ene multitalent op de fiets uit Nederland, Mathieu van der Poel. In de Leiderstrui beschouwt voor op het Circuit Cycliste Sarthe.

Historie Circuit Cycliste Sarthe

Editie 67 van het Circuit Cycliste Sarthe staat alweer op het programma. De volledige naam van de koers kent ook nog toevoeging Pays de la Loire. Sinds 1953 rijden de amateurs hun wedstrijden in het arrondissement Sarthe in het noord-westen van Frankrijk. Het gebied dat het meest bekend is door Le Mans en de bekende 24-uurs autorace. Vanaf 1975 koersen ook de profs in het gebied. Bernard Hinault en Greg Lemond zijn de twee grootste namen op de erelijst. In de wat recentere jaren wonnen ook onder meer Sylvain Chavanel, Stefan Schumacher, Thomas Voeckler en David Millar de etappekoers.

Laatste winnaars Circuit Cycliste Sarthe

2018 Guillaume Martin
2017 Lilian Calmejane
2016 Marc Fournier
2015 Ramunas Navardauskas
2014 Ramunas Navardauskas
2013 Pierre Rolland
2012 Luke Durbridge
2011 Anthony Roux
2010 Luis Leon Sanchez
2009 David Le Lay

Deelnemende ploegen Circuit Cycliste Sarthe

Zoals wel vaker bij Franse koersen is het deelnemersveld overwegend Frans. Groupama-FDJ en AG2R La Mondiale zijn de WorldTour-ploegen van dienst en ook de procontinentale ploegen Direct-Energie, Vital Concept-B&B Hotels, Cofidis en Arkéa-Samsic zijn van de partij. Met Roompot-Charles, Corendon-Circus, Sport Vlaanderen-Baloise, Wallonie-Bruxelles en Wanty-Gobert Cycling Team is het ook vanuit Belgisch en Nederlands oogpunt een interessante koers.

Parcours Circuit Cycliste Sarthe

Etappe 1, dinsdag 9 april: La Chataigneraie - La Chataigneraie (177 km)
De eerste etappe lijkt een sprintersrit te worden. Na een omloopje door de omgeving wordt er acht keer een lokale ronde gereden van acht kilometer lang. In de laatste kilometer is een rotonde de lastigste hindernis.

Etappe 2, woensdag 10 april: Freigné - Belligné (172,1 km)
Weer een etappe met een lokale ronde als slotakkoord. Dit keer zeven rondes van 9,3 kilometer. De etappe kent weinig hoogtemeters en ook hier lijkt een massasprint dus een logische uitkomst. Ook in deze etappe zal een een bocht van negentig graden in de laatste kilometer, dit keer geen rotonde, de grootste hindernis zijn richting de meet.

Etappe 3, donderdag 11 april: Abbaye de l'Epau - Pré-en-Pail Saint Samson (184,3 km)
Een etappe waar het verschil kan worden gemaakt. In totaal moeten er 2850 hoogtemeters overwonnen worden. De vijf lokale rondjes die gereden worden zorgen voor veel van die hoogtemeters. Dertien kilometer bedraagt een ronde overigens. De finish ligt wel na een afdaling.

Etappe 4, vrijdag 12 april: Sillé-le-Guillaume - Sillé-le-Guillaume (183,3 km)
Jawel, ook op vrijdag sluiten we de etappe af met een parcours dat zes keer gedaan wordt. De eerste 110 kilometer moet er al aardig wat geklommen worden net als in het afsluitende gedeelte van de etappe. In totaal heeft het peloton 2880 hoogtemeters die het moet afwerken. De aankomst van de etappe ligt op het hoogste punt.

Favorieten dagzeges Circuit Cycliste Sarthe

Een snelle blik op het deelnemersveld levert een aantal rappe mannen op. Bryan Coquard is vaak goed op de Franse wegen en zal graag zijn tweede seizoenszege boeken. Hij krijgt daarbij concurrentie van landgenoten Thomas Boudat en Marc Sarreau. Ook Justin Jules en Clement Venturini zijn Fransen met winstkansen. De buitenlandse concurrentie zal met name komen uit de hoek van de Nederlanders. Bram Welten komt steeds dichter bij een zege en over de kwaliteiten van Mathieu van der Poel hoeft eigenlijk niets gezegd te worden.

Favorieten klassement Circuit Cycliste Sarthe

Hij mag worden genoemd bij de mannen die in de sprint kunnen winnen maar als Mathieu van der Poel van het algemeen klassement een doel maakt, is hij misschien wel de te kloppen man hier. Zijn laatste twee koersen in Frankrijk, de GP Denain en de Boucles de la Mayenne, won hij. Concurrentie is er uiteraard in de vorm van de titelverdediger Guillaume Martin. Ook tweevoudig winnaar Ramunas Navardauskas staat aan de start. De vraag is wel of hij nog mee kan spelen voor het klassement. Pierre Rolland is de derde oud-winnaar aan de start.

Het legertje kanshebbers is best groot te noemen, meestal zijn de verschillen in het klassement niet bijster groot. Een paar interessante namen die hier wat kunnen betekenen zijn Quinten Pacher, Arthur Vichot en voormalig wereldkampioen bij de beloften Benoit Cosnefroy. Naast Van der Poel hebben de lage landen ook onder meer Ben Hermans en Nick van der Lijke als eventuele kanshebbers aan de start staan.

TV en tijden Circuit Cycliste Sarthe

France TV 3 pays de la Loire en Via LMTV Sarthe zijn de mediapartners van de koers. Wellicht dat daar vanaf dinsdag de beelden te vinden zijn. Een bevestiging daarvan is er echter nog niet. De finishtijden worden grofweg geschat tussen 15.00 uur en 15.30 uur. Dat betekent ook dat de renners op tijd aan de pasta mogen. Rond de klok van elf worden ze namelijk elke dag weggeschoten. (Foto: screenshot Ziggo Sport)


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws