Bram Welten

Dit is de pagina van Bram Welten, de Nederlandse wielrenner van Groupama-FDJ. Alvorens hij in 2022 naar deze Franse formatie verkaste, werkte hij zijn koersen af in het tricot van een andere Franse ploeg, zijnde Arkéa-Samsic. De 25-jarige Welten kan omschreven worden als sprinter c.q. klassieke renner. In de Leiderstrui verzamelt al het nieuws over Welten en houdt tevens zijn biografie bij.

Bram Welten

Bram Welten werd geboren op 29 maart 1997 in de Nederlandse stad Tilburg (Noord-Brabant). Welten is een neefje van Danny van Poppel en Boy van Poppel. Toen Welten bij de juniorencategorie reed, kwamen zijn kwaliteiten in het klassieke werk tot uiting. In 2015 wist hij namelijk de junioreneditie van Parijs-Roubaix op zijn naam te schrijven. Hij versloeg toentertijd onder meer Pascal Eenkhoorn, Stan Dewulf en latere Tourritwinnaar Jasper Philipsen. Laatstgenoemde klopte hij ook eind 2015 in de Omloop der Vlaamse Gewesten. Welten was Philpsen toen te snel af in de massasprint, waarmee duidelijk werd dat Welten ook over een flinke dosis sprintkracht beschikte. 

Welten mag bij het BMC Development Team al even proeven van 'het echte werk'

In 2016 stapte Welten over naar de beloftecategorie. Namens het BMC Development Team werkte hij dat jaar ook al een paar wedstrijden tussen de elite mannen af. Welten boekte dat jaar 'slechts' één overwinning, maar reeg wel tal van ereplaatsen in verschillende koersen aaneen. De Tilburger had zichzelf door de jaren heen in ieder geval voldoende op de kaart gezet, daar hij vanaf 1 augustus 2017 als stagiair onderdeel uit mocht maken van de elite-afdeling van BMC. 

In 2018 kreeg Welten een profcontract bij Team Fortuneo - Samsic, het latere Arkéa Samsic, aangeboden. Tot en met eind 2021 bleef hij die Franse ProTour-formatie trouw. Welten kende vier redelijk vruchtbare jaren bij de Franse ploeg, waar hij onder meer samengefietst heeft met Nairo Quintana en André Greipel. De man uit Noord-Brabant ontwikkelde zich tot sterke renner met een goed eindschot, getuige onder meer zijn negende plaats in de Scheldeprijs van 2018.

Zijn Arkéa-Samsic-periode wordt door Welten afgesloten met een overwinning

Eind 2021 werd duidelijk dat Welten richting Groupama-FDJ, de ploeg van onder meer supersprinter Arnaud Démare, zou verkassen. Welten sloot zijn laatste wedstrijd bij Arkéa Samsic af met een overwinning. In de Tour de Vendée was hij de allersnelste in een sprint van een uitgedunde groep. De overstap naar Groupama-FDJ betekende voor Welten dat hij voor het eerst in zijn carrière een geheel seizoen op WorldTour-niveau zou afwerken. Ondanks dat hij in 2022 weliswaar geen overwinning boekte, reed hij een sterk seizoen. Hij reed meerdere toptiennoteringen in hoog aangeschreven wedstrijden, zoals de Vierdaagse van Duinkerke, bijeen. Bovendien loodste hij Démare als lead-out naar verschillende overwinningen. 

Bram Welten Nieuws

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties