Voorbeschouwing NK tijdrijden | Dumoulin topfavoriet, clash bij de vrouwen

Voorbeschouwing NK tijdrijden | Dumoulin topfavoriet, clash bij de vrouwen

De Nederlandse kampioenschappen op de weg staan weer voor de deur. Op 16 juni klinkt het startschot van de nationale tijdrit. Nadat het Nederlands kampioenschap tijdrijden in 2020 niet verreden werd wegens corona, gaat Jos van Emden dit jaar dan eindelijk een opvolger krijgen!

Het Nederlands kampioenschap tijdrijden kent nog geen hele rijke historie. Pas in 1991 werd de eerste editie georganiseerd, waarbij Bart Voskamp (mannen) en Ingrid Haringa (vrouwen) de snelste tijd wisten neer te zetten. Doordat in 2020 geen NK tijdrijden plaatsvond vanwege corona, wordt dit jaar de dertigste editie georganiseerd. In het huidige wielerpeloton rijden een aantal meervoudig winnaars van de tijdrit rond: Tom Dumoulin was driemaal de sterkste en Jos van Emden tweemaal, terwijl bij de vrouwen Annemiek van Vleuten (vier keer), Ellen van Dijk (drie keer) en Marianne Vos (twee keer) meerdere keren wisten te winnen.

Zij zijn echter niet de renners met de meeste overwinningen. Recordwinnaar bij de mannen is Stef Clement, die zich vier keer tot Nederlands kampioen wist te kronen. Bij de vrouwen wist Leontien van Moorsel maar liefst zes keer op rij de tijdrittitel te veroveren tussen 1997 en 2002. De regerend kampioenen zijn Van Emden en Van Vleuten. Van Emden is er dit jaar niet bij wegens een nare val in de Giro d'Italia die hem uit koers houdt, terwijl Van Vleuten wel acte de présence geeft. Weet zij haar titel te behouden of gaat ook bij de vrouwen een wisseling van de wacht plaatsvinden?

Laatste winnaars NK tijdrijden 

2020 Niet verreden
2019 Jos van Emden & Annemiek van Vleuten
2018 Dylan van Baarle & Ellen van Dijk
2017 Tom Dumoulin & Annemiek van Vleuten
2016 Tom Dumoulin & Annemiek van Vleuten
2015 Wilco Kelderman & Anna van der Breggen
2014 Tom Dumoulin & Annemiek van Vleuten
2013 Lieuwe Westra & Ellen van Dijk
2012 Lieuwe Westra & Ellen van Dijk
2011 Stef Clement & Marianne Vos

Parcours en tijden NK tijdrijden 2021

Voorbeschouwing NK tijdrijden | Dumoulin topfavoriet, clash bij de vrouwen

Het NK tijdrijden vindt dit jaar plaats in Emmen, waar een plaatselijke ronde van zestien kilometer op de tijdrijders ligt te wachten. Deze moet twee keer afgelegd worden, waardoor we uitkomen op een totaal van 32 kilometer. De meeste kilometers gaan om tempo maken op lange, rechte stukken, maar er zitten twee hoogtepunten in het parcours: de Muur van Emmen en een rondje om sportpark Meerdijk van de plaatselijke voetbalclub FC Emmen.

De Muur van Emmen is een net nieuw aangelegde heuvel waar eerst de vuilnisbelt 'de schansbelt' lag. Dat is nu echter een vinnig klimmetje geworden. Met een gemiddelde van 7,4 procent stijging over vierhonderd meter gaat dit een hoofdrol spelen in de tijdrit. Dat gemiddelde doet de muur echter geen eer aan, want de klim is zeer onregelmatig met stukken van zestien procent! Deze klim ligt in het begin van de plaatselijke ronde, waardoor vlak na de start en het begin van ronde twee al geklommen moet worden.

Voorbeschouwing NK tijdrijden | Dumoulin topfavoriet, clash bij de vrouwen
Profiel Muur van Emmen via MyCols

Vervolgens is het, op een paar haakse bochten na, hard doortrappen op lange rechte stukken tot het slot van de plaatselijke ronde. Daar staat voor de tijdrijders een rondje om sportpark Meerdijk op het programma. Vanuit de Sint Gerardusstraat moeten de renners een haarspeldbocht maken richting het terrein van voetbalclub FC Emmen. Daar moet een kort maar technisch stuk van ongeveer 1,5 kilometer worden overwonnen richting het einde van ronde één en de finish.

Beklimmingen
2 km: Muur van Emmen (400 meter aan 7,4 %)
17 km: Muur van Emmen (400 meter aan 7,4 %)

Tijden
Start vrouwen: 13.15 uur vertrek eerste renster
Finish vrouwen: 15.57 uur verwachte aankomst laatste renster

Start mannen: 16.31 uur vertrek eerste renner
Finish mannen: 18.53 uur verwachte aankomst laatste renner

Weer
De tijdrit wordt verreden in een fel brandende zon! Op 16 juni kent Nederland zomerse weersomstandigheden en ook in Emmen en omgeving is dat het geval. De renners krijgen te maken met temperaturen van bijna dertig graden, terwijl er geen neerslag lijkt te gaan vallen. Ook de windkracht valt mee en blijft gedurende de tijdrit van de mannen en vrouwen ongeveer gelijk met windkracht drie vanuit het zuiden. De deelnemers kunnen zich dus voorbereiden op een heet dagje!

Voorbeschouwing NK tijdrijden | Dumoulin topfavoriet, clash bij de vrouwen

Favorieten NK wielrennen voor mannen 2021

Voorbeschouwing NK tijdrijden | Dumoulin topfavoriet, clash bij de vrouwen

Bij de mannen hebben we te maken met één grote uitgesproken favoriet: Tom Dumoulin. De Nederlander liet in de Ronde van Zwitserland zien nog altijd meer dan degelijk om te kunnen gaan met een tijdritfiets, maar vertelde nog wat aan power te moeten winnen. Op het NK tijdrijden zal hij dat volgende stapje kunnen zetten in zijn vormpeil, al betekent dat ook dat hij nog niet op de toppen van zijn kunnen zal rondrijden. De klasse van Dumoulin is echter ruim voldoende om dat gemis te kunnen compenseren.

Op papier zouden Wilco Kelderman, Jos van Emden, Steven Kruijswijk en Dylan van Baarle de grootste concurrenten van Dumoulin zijn, maar allen staan om diverse redenen niet aan de start van het NK tijdrijden. De tegenstand moet dus uit andere hoek komen, misschien wel vanuit de kant van Koen Bouwman. Hij wist zijn topvorm van de Giro d’Italia door te trekken in de Baloise Belgium Tour en daar als achtste in de tijdrit te eindigen. Hoewel dat slechts een kort rondje was, bewees het wel zijn potentie op de tijdritfiets.

Sebastian Langeveld weet zo nu en dan plots boven te drijven op het NK tijdrijden. Zowel in 2014 als in 2019 eindigde de renner van EF Education-NIPPO als tweede. Een podiumplek ligt dus zeker binnen zijn mogelijkheden, vooral ook omdat hij eerder dit jaar nog een prima tijdrit aflegde in Tirreno-Adriatico (12e). Zijn jongere ploeggenoot Julius van den Berg werd in 2019 al zevende in de nationale tijdritstrijd en is sindsdien alleen maar sterker geworden. Grote kans dus dat ook hij opschuift naar de hoogste plekken in de uitslag woensdag.

Alleskunner Ide Schelling heeft nog maar amper tijdritten gereden in het profpeloton, maar op basis van zijn vorm moeten we hem wel tot de kanshebbers rekenen. Hij zal hier een mogelijkheid vinden om opnieuw een mooie uitslag te rijden, nadat hij al de GP Kanton Aargau won en vijfde eindigde in de Baloise Belgium Tour. Overige mannen die we vooraan zouden kunnen gaan zien, zijn Thymen Arsnsman, Pascal Eenkhoorn en Brian Megens. Die laatste was de snelste tijdens een kwalificatiewedstrijd voor het NK.

Favorieten NK wielrennen voor vrouwen 2021

Voorbeschouwing NK tijdrijden | Dumoulin topfavoriet, clash bij de vrouwen

Aan een interessante deelnemerslijst bij de vrouwen is er geen gebrek. Zoals wel vaker kunnen we een tweestrijd te zien krijgen tussen Anna van der Breggen en Annemiek van Vleuten. Beide vrouwen hoeven zichzelf natuurlijk niet meer te bewijzen in deze discipline, maar zullen het goede gevoel wel nodig hebben met de Olympische Spelen van Tokio al in het vooruitzicht. Dat vertrouwen kan hier getankt worden.

Rensters als Chantal van den Broek-Blaak, Amy Pieters en Maaike Boogaard zijn op het NK niet van de partij, maar bij Trek-Segafredo vaardigen ze daarentegen wel twee sterke tegenkandidaten af. Hardrijdster Ellen van Dijk zou op een parcours als deze moeten kunnen uitblinken, maar de vraag is of dat er ook uitkomt na een moeilijke periode. Haar ploeggenote Lucinda Brand is met een sterk optreden in de Thüringen Rundfahrt dan weer veel beter in vorm.

Op basis van de laatste nationale tijdrit in Ede verwachten we ook prima prestaties van Riejanne Markus, Floortje Mackaij, Manon de Boer en Natalie van Gogh. Deze vrouwen eindigden destijds allemaal in de op tien en kunnen in het spoort van de absolute toppers wederom een mooie prestatie neerzetten. Zij moeten dan zien af te rekenen met ‘nieuwe’ namen als Karlijn Swinkels, Demi Vollering en Shirin van Anrooij.

TV NK tijdrijden 2021

De wedstrijd zal niet live te volgen zijn via televisie, maar liefhebbers van de wedstrijd hoeven niet te treuren! Podium.tv zendt dit jaar namelijk een livestream uit van de wedstrijden, waardoor iedereen het toch op de voet kan volgen. De exacte uitzendtijden zijn nog niet bekend.

Door: Pim Lansbergen & Jannick van der Hooft

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Programma, uitslagen en medaillespiegel wielrennen Olympische Spelen Tokio 2020

De Spelen zijn in volle gang! De gemiddelde wieler- en sportfan was pas net bekomen van de Tour de France, maar kreeg meteen...

Baanwielrennen Olympische Spelen Tokio 2020 | Dag één zit erop, wat brengt de rest?

Na het wegwielrennen, de mountainbike en het BMX'en is het in Tokio tijd voor de laatste fietsdiscipline op de Olympische Spe...

Zeeman voor lastige klus: 'Moeten een manier vinden om Pogacar te kunnen verslaan'

Merijn Zeeman heeft al een tipje van de sluier opgelicht over de strategie van Jumbo-Visma voor de komende jaren. In gesprek...

Zien om te geloven: stuur Australische baanwielrenner breekt af aan 60 km/u

Een ongelofelijk beeld tijdens de kwalificatie voor de ploegachtervolging bij de Australische mannen maandagochtend. Alexande...

BMX'er Connor Fields (olympisch kampioen 2016) liep hersenbloeding op bij crash in Tokio

Het was een naar gezicht zaterdag: de Amerikaanse BMX'er Connor Fields, regerend olympisch kampioen, die met een brancard wer...

Baanwielrennen: Regen van olympische en wereldrecords, Nederland grijpt net naast brons

De eerste dag van het baanwielrennen op de Olympische Spelen was er een van héél hoog niveau. Wereldrecord na wereldrecord we...

Nizzolo klopt Buitrago en BORA-mannen op slotklim in Circuito de Getxo

Giacomo Nizzolo heeft op knappe wijze de Circuito de Getxo op zijn naam geschreven. De Italiaan was in een lastige slotkilome...

Voorbeschouwing Ronde van Burgos 2021 | Nieuwe triomftocht voor Bernal?

We zijn aangebroken bij de laatste koers voor de Vuelta a España: de Ronde van Burgos. In de vijfdaagse etappekoers staan een...

Van de redactie | Waarom gebruikt IDL soms een wat oudere foto bij artikelen?

Geen enkel mediabedrijf ontkomt eraan: het maken van keuzes. Wat is nieuws, waar ligt de interesse van onze lezers en hoe pro...

Onder de Radar | Welke renners gaven een voorzet voor goede prestaties in Vuelta of najaar?

In de maand juli ging het leeuwendeel van de aandacht van de wielerliefhebber natuurlijk naar de Vuelta, maar in de schaduw v...

Lees meer

Net binnen

Favorieten etappe 1 Ronde van Burgos 2021 | Typisch Spaanse aankomst in ouverture

De Ronde van Burgos geldt dit jaar als dé voorbereidingskoers op de Vuelta. Een groot deel van de favorieten voor de Spaanse...

Voorbeschouwing Ronde van Burgos 2021 | Nieuwe triomftocht voor Bernal?

We zijn aangebroken bij de laatste koers voor de Vuelta a España: de Ronde van Burgos. In de vijfdaagse etappekoers staan een...

'Slowakije, Turkije, België en Marokko in de race voor Grande Partenza van Giro 2023'

Er zijn meerdere exotische landen in de race om de Girostart van 2023 te organiseren. De rittenkoers, die volgend jaar in Boe...

Giro-revelatie Fortunato blijft twee jaar langer bij EOLO-Kometa

Lorenzo Fortunato komt ook de komende twee jaar uit voor EOLO-Kometa, de ploeg van Alberto Contador en Ivan Basso. De Italiaa...

Ensing stopt na Ronde van Drenthe met wielrennen, Korevaar en Stultiens blijven bij Liv

Er is nieuws over de toekomst van drie subtoppers in het Nederlandse vrouwenwielrennen. De 34-jarige Janneke Ensing hangt bin...

Lees meer