Brennauer klopt Koster in sprint-a-deux in etappe 4b van de Healthy Ageing Tour Vrouwenwielrennen
Vrouwenwielrennen

Brennauer klopt Koster in sprint-a-deux in etappe 4b van de Healthy Ageing Tour

Brennauer klopt Koster in sprint-a-deux in etappe 4b van de Healthy Ageing Tour

Lisa Brennauer heeft de middagetappe van Healthy Ageing Tour op zaterdag gewonnen. In een sprint-a-deux klopte zij Anouska Koster. Jip van den Bos eindigde als derde. De leiderstrui van Lisa Klein kwam niet in gevaar.

Na een tijdrit in de ochtend stond voor de middag een rit in lijn van 75 kilometer tussen Wolvega en Heerenveen op het programma. De inspanningen van de ochtend hadden de vrouwen goed verteerd, want vanuit de start werd er hard gekoerst. De aanwezig wind zorgde ervoor dat het peloton na 7 kilometer al brak.

Voorin waren het met name Boels – Dolmans Cycling Team, Trek-Segafredo Women en Team Virtu Cylcing die het tempo hoog hielden. Hierdoor kon de tweede groep niet de aansluiting terug vinden. Met nog 36 kilometer te gaan was er een tussensprint die werd gewonnen door Brennauer voor Koster. Beide dames pakte een voorsprong op de eerste groep en besloten samen door te rijden.

Brennauer en Koster rijden verder weg, Van den Bos en Plichta in de tegenaanval

De samenwerking tussen de twee dames zat er goed in, waardoor ze in een goede 10 kilometer driekwart minuut voorsprong bij elkaar reden. Het was voor Boels-Dolmans Cycling het teken voor een tegenoffensief. Met nog 23 kilomter te gaan koos Van den Bos de tegenaanval. Nadat Van den Bos eerst snel dichterbij kwam, bleek ze niet opgewassen tegen de twee vooraan. Desondanks vergrootte ze wel haar voorsprong op het peloton.

Vanuit het peloton was Anna Plichta names Trek-Segafredo Women weggereden. Met nog 10 kilometer te gaan kwamen de twee achtervolgers bij elkaar en zodoende konden ze gezamenlijk opzoek naar de koploopsters. Koster en Brennauer bleven ondertussen onveranderd goed samenwerken en zodoende kwam de voorsprong weer snel op driekwart minuut op de achtervolgsters uit.

Brennauer en Koster maken het uit

Ondanks de gebundelde krachten van Van den Bos en Plichta bleven Brennauer en Koster buitenschot. De voorsprong nam mondjesmaat af, maar was groot genoeg om samen naar de streep te rijden. Evengoed moesten de Duitse en Nederlandse wel blijven doorrijden, want de voorsprong was niet groot genoeg om naar elkaar te gaan kijken.

In de laatste kilometers was het de Duitse wereldkampioen tijdrijden van 2014 die het leeuwendeel van het werk voor haar rekening nam. Koster leek moeite te hebben om te volgen en met 1,4 kilometer te gaan deelde Brennauer de eerste speldenprik uit. Dit was voor de Nederlandse het teken om de kop niet meer over te nemen. Langzaam begon het spel voor eindsprint.

Met nog 400 meter te gaan was de laatste bocht en Koster probeerde er alles aan te doen om als eerste de bocht in te duiken. Brennauer ving haar op en ging als eerste door de laatste bocht. Na de bocht trok ze vol door en hield ze het tot de streep. Koster moest zodoende genoegen nemen met de tweede plek.

Achter de twee bleven Van den Bos en Plitcha nog net uit de greep van het peloton. Waar Van den Bos beslag legde op het laatste plekje op het podium. De sprint van het peloton werd gewonnen door Jolien D'Hoore.

Uitslag etappe 4b Healthy Ageing Tour

1. Lisa Brennauer
2. Anouska Koster
3. Jip van de Bos +0.33
4. Anna Plichta +0.33
5. Jolien D'Hoore +0.40
6. Susanne Andersen +0.40
7. Lorena Wiebes +0.40
8. Kirsten Wild +0.40
9. Amber van der Hulst +0.40
10. Marjolein van 't Geloof +0.40

Algemeen klassement Healthy Ageing Tour

1. Lisa Klein
2. Ellen van Dijk +0.08
3. Kirsten Wild +0.41

4. Amy Pieters +0.57
5. Alice Barnes +1.01
6. Lotta Lepistö +1.29
7. Jolien D'Hoore +1.29
8. Christene Majerus +1.31
9. Lorena Wiebes +2.04
10. Anouska Koster +2.27

(Foto: Screenshot)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws