Deignan droomt van vrouwen-Tour van drie weken, Longo Borghini mikt op beide grote rondes Vrouwenwielrennen
Vrouwenwielrennen

Deignan droomt van vrouwen-Tour van drie weken, Longo Borghini mikt op beide grote rondes

Deignan droomt van vrouwen-Tour van drie weken, Longo Borghini mikt op beide grote rondes

Met de vernieuwing van de dameseditie van de Tour de France wordt de kloof tussen het mannen- en vrouwenwielrennen alweer een stukje kleiner. Waar de ronde voor Lizzie Deignan nog wel wat langer had mogen duren, denkt Elisa Longo Borghini stiekem al eens aan het winnen van de Giro Donne en de Tour in hetzelfde seizoen.

Eerder moesten de dames het doen met een eendagskoers genaamd La Course, maar in 2022 zien we een Tour de France Femmes met acht etappes op de kalender terug. Deignan is echter van mening dat de Franse ronde uiteindelijk, net als bij de mannen, drie weken lang mag duren. 'Dat zou het doel moeten zijn, ik zie geen reden om dat niet te doen', zo citeert VeloNews. Toch is de winnares van Parijs-Roubaix blij met de komst van de achtdaagse ronde. 'Je moet ergens beginnen. Het is ook niet eenvoudig om de grootste koers ter wereld te organiseren.'

Volgens Deignan is het zaak dat de professionalisering van het vrouwenwielrennen geleidelijk verloopt. 'Het is belangrijk dat we springplanken hebben en we niet zomaar rechtstreeks naar een Tour van drie weken gaan. Elke verandering die plaatsvindt, moet duurzaam zijn.' De Britse ziet vooral kansen bij de overgangsfase van de junioren naar de elite. 'Zaken als een WK voor beloften kunnen daarbij helpen, maar ik denk dat er nog meer wedstrijden voor vrouwen onder de 23 toegevoegd moeten worden.

Giro en Tour winnen in één seizoen is volgens Longo Borghini mogelijk

Voorafgaand aan de Tour de France Femmes, die verreden wordt van 24 t/m 31 juli, staat de Giro Donne (1 t/m 10 juli) op de planning. Longo Borghini acht het mogelijk om beide rondes achter elkaar te winnen. 'Er zijn toch ook mannen die dat gedaan hebben? Dan zijn er vast ook vrouwen die dat kunnen', zo laat de Italiaanse Cyclingnews optekenen. 'Je moet een grote kampioene zijn om dat te kunnen, maar het is mogelijk.' De renster van Trek-Segafredo is dan ook voornemens om in 2022 aan beide rondes deel te gaan nemen.

Eerst is de blik van Longo Borghini echter gericht op de Ardense Klassiekers. 'Die vormen mijn eerste doel, daarna rijd ik de Giro en de Tour. Alle andere wedstrijden bieden een mogelijkheid om op een agressieve koerswijze voor de winst te gaan, zoals ik dat altijd doe.' De Amerikaanse formatie beschikt met onder meer Ellen van Dijk en Lucinda Brand over sterke troeven, maar focust zich daarbij niet op één specifieke renster. 'Onze eenheid maakt ons sterk, want we kunnen tijdens de koers gemakkelijk van rol wisselen', legt Longo Borghini uit. 'Het zal zich vanzelf uitwijzen wie de kopvrouw is en soms beslissen we dat tijdens de wedstrijd zelf.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws