Ellen van Dijk 6 maanden na geboorte zoon 6e in Roubaix: '17.500 kilometer gefietst in 9 maanden zwangerschap' Vrouwenwielrennen
Vrouwenwielrennen

Ellen van Dijk 6 maanden na geboorte zoon 6e in Roubaix: '17.500 kilometer gefietst in 9 maanden zwangerschap'

Ellen van Dijk 6 maanden na geboorte zoon 6e in Roubaix: '17.500 kilometer gefietst in 9 maanden zwangerschap'

Lidl-Trek is op allerlei fronten aan een groots voorjaar bezig. De Duits-Amerikaanse formatie was zaterdag met twee vrouwen present in de finale, waarbij vooral de aanwezigheid van een beresterke Ellen van Dijk opviel Elisa Balsamo werd tweede, terwijl de Nederlandse amper zes (!) maanden na het op de wereld zetten van zoontje Faas zesde werd in een Monument.

Hoe in godsnaam krijg je dat voor elkaar? Van Dijk legt uit: 'Ik heb de gehele zwangerschap door kunnen trainen, tot op de laatste dag voor de bevalling. 17.500 kilometer in negen maanden, dus mijn afstanden heb ik gewoon gedaan. Maar niet de intensiteit, al ben ik drie weken na de bevalling alweer vrij snel gaan fietsen en heb ik zo een goede winter kunnen draaien. Voor baby en moeder is het goed om zo actief mogelijk te blijven. Dat heeft me ook echt geholpen om die zwangerschap zo fit mogelijk door te komen, dus ik kan het iedereen aanraden om te blijven fietsen. Maar niet op kasseien', lacht ze.

Toch twijfelde ze wel even of een Parijs-Roubaix al in haar programma paste, juist de wedstrijd waar ze in 2021 hard viel, een hersenschudding opliep en maanden last had. 'Mijn basis is heel erg goed, maar ik was ook wel bang voor deze koers. Ik heb heel slechte herinneringen aan die eerste editie en weet dat je er daardoor echt maanden uit kan liggen, dus ik wilde hier ook niet meteen alles weggooien', legt Van Dijk uit. 'Daarom koos ik er ook voor om van voren te rijden, maar wist ook dat het moeilijk zou zijn om te winnen. Hoe ik over die angst heen ben gestapt? Gewoon doen. Niet nadenken, vertrouwen op blijven doen, dat helpt… Vergeleken bij een bevalling stelt deze koers niet voor. Maar als het regent, had ik denk ik afgezegd. Kasseien rijden is leuk, maar dan al die rensters om me heen….’

Dat van voren rijden lukte alvast. ‘Het is voor mij moeilijk om het verschil te maken. Ik heb een enorm grote motor, maar het is lastig om het verschil te maken. Dat was al niet mijn sterkste punt en na anderhalf jaar niet koersen nog steeds niet. Het positioneren was in de Vlaamse klassiekers niet mijn kracht, maar op pure kracht lukte het wel. En de groep werd steeds kleiner, dus dan wordt het makkelijker. Ik mocht proberen weg te rijden, maar zo’n Kopecky en Vos zitten binnen no time op mijn wiel. Dan moet ik ze echt verrassen en dat lukte helaas niet. Ik hoorde op een gegeven moment ook dat Elisa op een gaatje zat en toen wist ik dat ik niet met die andere twee door moest rijden', aldus de dame die uiteindelijk zesde werd.

Ellen van Dijk 6 maanden na geboorte zoon 6e in Roubaix: '17.500 kilometer gefietst in 9 maanden zwangerschap'

Ook Balsamo en Blijlevens onder de indruk van Van Dijk

Ook Balsamo, die na Lotte Kopecky op plek twee eindigde, was onder de indruk van Van Dijk. 'Ze was echt, écht sterk. Op een gegeven moment moest ik echt over mijn limiet heen gaan om haar te volgen. Ellen viel veel aan en reed een geweldige koers, waarna ze mij in de finale nog hielp. Daar moet ik haar echt voor bedanken. Ik had nog een prima spurt, maar Lotte was gewoon sterker.'

De ex-wereldkampioene zoekt naar een verklaring voor de flow waar de ploeg inzit, al het gehele voorjaar. 'We hebben het best mogelijke materiaal, met alles erop en eraan. Daar voert de ploeg al maanden alle benodigde testen voor uit, dus dat maakt een groot verschil', stelt de Italiaanse nummer twee van deze editie van Parijs-Roubaix.

Jeroen Blijlevens is sinds januari aan boord als ploegleider en valt zodoende ook met zijn neus in de boter. '‘Ellen verbaast mij ook', geeft hij toe in gesprek met In de Leiderstrui. 'Ze zet een kind op de wereld en hoe ze toen in december al rondreed, ongelofelijk… ze heeft een goede wedstrijd gereden, net zoals de andere dames. Twee op zes is natuurlijk heel goed. Elisa had op Carrefour wat moeite en kwam uiteindelijk terug, terwijl Lucinda Brand niet goed was. Ze baalt er zelf het meeste van en ze zei ook: er komen niet veel kansen voor mij. Maar dat kunnen we jammer genoeg niet veranderen.’

En dan deed Lidl-Trek het in Noord-Frankrijk nog zonder ex-winnares Elisa Longo Borghini en de jonge parel Shirin van Anrooij, de twee hoofdrolspeelsters van de Ronde van Vlaanderen van vorige week. ‘De Ardennen komen er ook aan. Shirin is 22 jaar oud, dus die kun je ook niet overal inzetten. Maar wat ze rijdt, doet ze goed. Dat is hetzelfde met Longo Borghini, maar sowieso in het vrouwenwielrennen: degenen die Roubaix kunnen winnen, kunnen dat vaak ook in Luik. Als ploeg kunnen we in ieder geval trots zijn op alles wat we tot dusver hebben bereikt dit voorjaar', concludeert Blijlevens.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws