Favorieten wegrit Olympische Spelen (vrouwen) | Nederlands medaillefeest in Japan? Vrouwenwielrennen
Vrouwenwielrennen

Favorieten wegrit Olympische Spelen (vrouwen) | Nederlands medaillefeest in Japan?

Favorieten wegrit Olympische Spelen (vrouwen) | Nederlands medaillefeest in Japan?

Een dag na de wegrace voor de mannen is het de beurt aan de vrouwen. Op de zondag is een rit van 137 kilometer met bijna 2700 hoogtemeters neergelegd, dus dat belooft spektakel te worden! Op de wegen rond Tokio kijken alle landen naar de Nederlandse topfavorieten. Wie volgt Anna van der Breggen op als olympisch kampioene? In de Leiderstrui neemt de favorieten en het parcours met u door!

Parcours wegrit Olympische Spelen 2020 vrouwen

Favorieten wegrit Olympische Spelen (vrouwen) | Nederlands medaillefeest in Japan?

Zoals wel vaker het geval is, krijgen de vrouwen een minder zware versie van het parcours van de mannen voorgeschoteld. Dat betekent echter niet dat het makkelijk wordt, want over een parcours van 137 kilometer moeten bijna 2700 hoogtemeters overwonnen worden. In combinatie met de voorspelde weersomstandigheden belooft het een hels karwei te worden!

Van Tokio omhoog naar Doshi Road en Kagosaka Pass

Net als bij de mannen beginnen de vrouwen vanuit Musashinonomori Park, een kilometer of 25 ten westen van Tokio-centrum. Daar ligt een parcours te wachten dat ook door de mannen wordt afgelegd. Een vlakke aanloop van de wedstrijd, waarna het vals plat omhoog gaat richting de eerste klim van de dag. De rensters moeten ongeveer 38 kilometer klimmen aan 2,2 procent, maar het gaat vooral om de slotkilometer van die klim. De laatste vier kilometer stijgen gemiddeld met zes procent!

Vervolgens moeten de rensters niet afdalen, maar is het een kilometer of vijftien vlak richting de volgende klim van de dag: de Kagasako Pass. Ook deze klim is niet mega steil, maar in de hitte en vochtigheid in Tokio kan elke hoogtemeter het verschil maken. Wanneer de renners in het onderstaande beeld naar rechts gaan, starten ze een klim van 2,2 kilometer aan 4,7 procent.

Heuvelachtig slotcircuit op Fuji speedway

Na een afdaling vertrekken de resterende rensters richting de finale van de wegrace. Daar bevinden zich geen gecategoriseerde beklimmingen meer, maar simpel is het zeker niet. Op een parcours dat steil op en af gaat, zitten meerdere stukken van ongeveer honderd meter van acht tot tien procent. Daar kunnen de betere en explosievere klimmers van het peloton dus zeker nog een verschil maken als dat nodig is!

Op dat slotcircuit is het genieten van het prachtige uitzicht, met Mount Fuji op de achtergrond. Na anderhalve ronde over het bovenstaande rondje wordt daar bepaald wie de gouden, zilveren en bronzen medailles mee naar huis nemen. Dan weten we wie regerend olympisch kampioene Van der Breggen opvolgt in de Japanse hitte!

Weer wegrit Olympische Spelen 2020 vrouwen

Bij de start in Musashinonomori Park beging het zweten al voor aanvang van de koers waarschijnlijk, want de gevoelstemperatuur ligt al vanaf het eind van de ochtend ruim boven de dertig graden. In de brandende zon, zonder neerslag en met lage windkracht gaat het een warme, benauwde dag worden die dus ook zeer warm start.

Favorieten wegrit Olympische Spelen (vrouwen) | Nederlands medaillefeest in Japan?
Weer startplaats

Bovenop de beklimming van de Doshi Road richting Lake Yamanaka wordt 's ochtends wel neerslag verwacht, maar wanneer het vrouwenpeloton daar passeert, blijft het hoogstwaarschijnlijk droog. Dat geldt ook voor het slotcircuit op de Fuji speedway. Daar eindigt de wegrace van de vrouwen aan het eind van de middag (plaatselijke tijd) in de stralende zon, met weinig kans op neerslag en temperaturen net onder de dertig graden. In de vochtigheid van Japan wordt dat dus zwaar, maar de hitte zal minder groot zijn dan tijdens de start.

Favorieten wegrit Olympische Spelen (vrouwen) | Nederlands medaillefeest in Japan?
Weer finish Fuji speedway

Favorieten wegrit Olympische Spelen 2020 vrouwen

De topfavoriet voor de gouden medaille in Tokio is Anna van der Breggen. De Nederlandse gaat bijna met pensioen, maar dat doet ze in een jaar vol prijzen en overwinningen. In 2021 wist ze keer op keer de concurrentie achter zich te laten en ze lijkt dan ook afscheid te gaan nemen als beste renster te wereld. Vijf jaar geleden wist ze ook goud te bemachtigen op de Olympische Spelen in Rio. Weet ze dat kunstje te herhalen?

De grootste concurrent van Van der Breggen rijdt in het zelfde tricot rond: Annemiek van Vleuten. In Rio leek ze op weg naar goud, totdat een nare valpartij in de slotfase haar gouden droom in duigen liet vallen. Nu is de inmiddels 38-jarige renster terug voor revanche. In rechtstreekse duels met Van der Breggen moest ze dit jaar al een paar keer haar meerdere erkennen, maar in topvorm is ze een topkandidate om te winnen. Tevens koos ze voor een andere voorbereiding dan de concurrentie door de Giro Donne over te slaan!

Favorieten wegrit Olympische Spelen (vrouwen) | Nederlands medaillefeest in Japan?

We blijven nog even in Nederland, want de Nederlandse formatie is werkelijk waar ijzersterk. Wordt het een harde koers en een slijtageslag, dan zijn de twee bovengenoemde rensters de topfavorieten, maar mocht het in een uitgedunde sprint met de beste klimmers eindigen, is Demi Vollering misschien wel de beste. Op die manier wist ze dit jaar te winnen in Luik-Bastenaken-Luik en La Course, de eendaagse koers van de Tour de France voor vrouwen.

Dat is echter buiten Marianne Vos gerekend. Zij is in de sprint nog sneller dan Vollering, maar heeft het bergop wat sneller moeilijk. Op het lastige parcours rondom Tokio is het dan ook de vraag of Vos het weet vol te houden wanneer de topklimsters tempo maken op de steile stukken. Voordeel is echter dat de lange klimmen niet steil zijn en de heuveltjes in de slotfase misschien wel kort genoeg om het vol te houden voor de Nederlandse veelwinnaar. Ook zij behoort dus tot de topfavorieten!

Favorieten wegrit Olympische Spelen (vrouwen) | Nederlands medaillefeest in Japan?

Het deelnemersveld bestaat natuurlijk uit wel meer rensters dan alleen de Nederlanders die zeer goed uit de voeten kunnen op dit parcours. De Italiaanse Elisa Longo Borghini rijdt de ene na de andere ereplaats bij elkaar en kan goed klimmen, terwijl Italë in Marta Bastianelli een goede sprintster mee heeft. De Poolse Katarzyna Niewiadoma liet in het voorjaar zien met de besten mee te kunnen en werd meermaals tweede in de klassiekers.

Elizabeth Deignan behoort ook tot de schaduwfavorieten. De Britse won de Ronde van Zwitserland voor vrouwen en werd vierde in de Giro Donne, achter een drietal van SD Worx. Daaronder ook Ashleigh Moolman-Pasio uit Zuid-Afrika, die een rit won en tweede werd. Ook de Belgen hebben een toprenster mee in Lotte Kopecky. De kersverse aanwinst van SD Worx kende een succesvol jaar en heeft een goede sprint in de benen. Datzelfde geldt voor Coryn Rivera, die ook redelijk bergop meekan. Haar landgenote Chloé Dygert is eveneens een gevaarlijke vrouw. Of deze rensters het volhouden wanneer de Nederlandse topfavorieten gaan koersen, is echter nog maar de vraag.

Wie wint de wegrace (vrouwen) volgens In de Leiderstrui?

Pim: Marianne Vos
Tom: Chloé Dygert
Bram: Anna van der Breggen
Joëlle: Demi Vollering
Gerrit: Demi Vollering
Lex: Anna van der Breggen
Jannick: Anna van der Breggen
Wilbert: Marianne Vos

Wat zijn de odds voor de wegwedstrijd in Tokio?

Bijgewerkt t/m 21 juli 2021 10:00 uur.

Anna van der Breggen - 3.45
Annemiek van Vleuten - 5.00
Marianne Vos - 6.30
Demi Vollering - 7.90
Elizabeth Deignan - 8.95
Elisa Longo Borghini - 14.50
Marta Bastianelli - 20.00
Katarzyna Niewiadoma - 22.50
Lotte Kopecky - 22.50
Coryn Rivera - 23.50

Door: Pim Lansbergen - redactie@indeleiderstrui.nl


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws