Kool weerstaat spervuur aan aanvallen en sprint naar zege in eerste etappe RideLondon Classique, Balsamo geeft op Vrouwenwielrennen
Vrouwenwielrennen

Kool weerstaat spervuur aan aanvallen en sprint naar zege in eerste etappe RideLondon Classique, Balsamo geeft op

Kool weerstaat spervuur aan aanvallen en sprint naar zege in eerste etappe RideLondon Classique, Balsamo geeft op

Charlotte Kool (Team DSM) heeft de eerste etappe van de RideLondon Classique weten te winnen. De heuvelachtige etappe naar Colchester liep na een spervuur aan aanvallen uit op een sprintje van een kopgroep, waarin de Nederlandse Clara Copponi (FDJ-Suez) en Elizabeth Deignan (Trek-Segafredo) naar de overige podiumplaatsen verwees. Elisa Balsamo (Trek-Segafredo) zag zichzelf genoodzaakt om op te geven.

Direct na de start had het peloton vrede met twee vluchters. Francesca Morgans-Slader (AWOL O'Shea) en Hanna Johansson (Torelli) kregen al vrij snel een voorsprong van ongeveer drie minuten. De Nederlandse Scarlett Souren (Parkhotel Valkenburg) probeerde nog de oversteek te maken, maar zij kwam in een onvervalste chasse patate terecht. Danielle Shrosbree (DAS - Handsling) wist wel naar de kopgroep te rijden.

Balsamo geeft op na valpartijen, Kool wint de sprint vanuit de kopgroep

De driedaagse rittenkoers kreeg ook al snel een tegenslag te verwerken. Eén van de topfavorieten voor de dag- en eindzege, Balsamo, ging tweemaal onderuit en gaf op. Gelukkig had ze geen fikse blessures. De koploopsters behielden ondertussen lange tijd een voorsprong van twee minuten, maar zouden nooit echt kans maken op de ritzege.

In de finale lagen wat korte klimmetjes en dat lokte aanvallen uit in het peloton. De smalle wegen droegen daar ook aan bij. Een sterke groep raapte de vluchters op, maar wist zich niet los te maken van een controlerend Team DSM. Dat was voor Deignan het signaal om het eens te proberen. Zij geraakte ook niet weg.

Toch kreeg Team DSM geen vat op de aanvallen van Trek-Segafredo en uiteindelijk ging het ook nog een keer mis. Jeanne Korevaar (Liv Racing Teqfind) ging onderuit toen er een plas water op de weg lag in een bocht. Zelfs Kool zelf begon op een gegeven ogenblik op aanvallen te reageren. Uiteindelijk bracht het laatste gecategoriseerde colletje de beslissing. Een groepje van ongeveer vijftien rensters, met Kool en Deignan, scheidde zich af van het peloton. Chloe Dygert (Canyon/SRAM Racing) had de slag gemist en probeerde de kopgroep bij te halen. Zij slaagde in haar opzet, samen met ploeggenote Maike van der Duin.

Zo kreeg Kool er toch nog een fikse concurrente bij. Noemi Rüegg (Jumbo-Visma) trachtte even een sprintje te voorkomen, maar kreeg uiteindelijk geen ruimte. Het werd een machtssprintje heuvelop, waarin Kool na een mooie lead-out van Pfeiffer Georgi flink sneller was dan haar concurrentes. De Nederlandse mag uiteraard ook de leiderstrui aantrekken.

Uitslag etappe 1 RideLondon Classique 2023

Results powered by FirstCycling.com


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws