Van Dijk verbreekt werelduurrecord: 49,254 kilometer in één uur tijd Vrouwenwielrennen
Vrouwenwielrennen

Van Dijk verbreekt werelduurrecord: 49,254 kilometer in één uur tijd

Van Dijk verbreekt werelduurrecord: 49,254 kilometer in één uur tijd

Ellen van Dijk heeft maandag het werelduurrecord bij de vrouwen verbeterd op de piste in het Zwitserse Grenchen. De Nederlandse legde in één uur tijd maar liefst 49,254 kilometer af. De renster van Trek-Segafredo gaf vooraf aan te hopen op een afstand boven de 49 kilometer, en loste dus de verwachtingen in.

Om 17.07 uur begon de Nederlandse aan haar werelduurecordpoging. In een speciaal voor deze gelegenheid ontworpen blauwe trui startte Van Dijk meteen goed. Na twaalf minuten lag ze al een volle ronde - de piste is tweehonderdvijftig meter lang - voor op wat nodig was om het uurrecord te breken. De wereldkampioene tijdrijden bleef rondjes afhaspelen rond de achttien seconden. Coach Josu Larrazabal zag dat het goed was.

Halverwege ruimschoots op recordkoers, tempo zakt iets

Van Dijk bleef op een monsterversnelling (een 58x14 tandwiel) constante rondetijden klokken. Na dertig minuten had ze al 24,706 kilometer afgelegd. De hardrijdster lag dan ook op schema om in zestig minuten 49,411 kilometer af te leggen, wat een ruime verbetering van het voorgaande werelduurrecord zou betekenen. Iets na halverwege nam Van Dijk wat gas terug. Aan de rondetijden van achttien seconden kwam ze niet meer. De renster van Trek-Segafredo had drie à vier tienden per ronde meer nodig dan in de beginfase.

Van Dijk bleef echter ruimschoots op recordkoers. Na 45 minuten had ze iets meer dan 37 kilometer afgelegd, goed voor een gemiddelde snelheid van 49,367 kilometer per uur. De meegereisde vrienden en familie schreeuwden de Nederlandse vooruit. Ze viel in het laatste kwart niet meer stil en zette zo een nieuw werelduurrecord neer. Van Dijk legde maar liefst 49,254 kilometer af in één uur tijd. Van Dijk snoept zo het werelduurrecord af van Joscelin Lowden. De Britse legde op 30 september 2021 48,405 kilometer af in één uur, op dezelfde piste in Grenchen waar Van Dijk haar poging deed.


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws