Vi-Va-Vollering! Nederlands kampioene eindelijk van de nul af met heerlijke demonstratie op slotklim in Vuelta Vrouwenwielrennen
Vrouwenwielrennen

Vi-Va-Vollering! Nederlands kampioene eindelijk van de nul af met heerlijke demonstratie op slotklim in Vuelta

Vi-Va-Vollering! Nederlands kampioene eindelijk van de nul af met heerlijke demonstratie op slotklim in Vuelta

Demi Vollering heeft de vijfde etappe in de Vuelta Femenina gewonnen. De kopvrouw van SD Worx-Protime demarreerde in de slotfase op de listige klim naar Jaca en kwam solo aan op de aankomst bergop. Ze neemt de leiderstrui tevens over van Marianne Vos.

De eerste vier ritten hadden voor spektakel gezorgd, met valpartijen, mooie en verrassende sprints, een fraaie ontsnapping en een in bloedvorm verkerende Marianne Vos. Op dag vijf ging de Vuelta echter een nieuw hoofdstuk in. Er moest voor het eerst flink geklommen worden: twee cols van de tweede categorie lagen de dames te wachten op donderdag. Wie gingen de strijd met elkaar aan op weg naar Jaca? En wie kon er mee met Demi Vollering?

Koploopster krijgt weinig ruimte, zenuwen leiden tot valpartij in aanloop naar eerste col

Het duurde vijftig kilometer voor er iemand weg kon rijden in deze etappe. Dat kwam voornamelijk door de tegenwind die het peloton parten speelde. Uiteindelijk lukte het de renster met de sprookjesachtige naam Lourdes Oyarbide om een gaatje te slaan. Niemand ging mee en dus ging de Spaanse van Laboral Kutxa - Fundacion Euskadi alleen op avontuur. Haar voorsprong bleef miniem, daar onder anderen Movistar en Lidl-Trek de koers in handen namen.

Vlak voor de eerste grote klim van de dag zagen we een nare valpartij. Marianne Vos lag er bij en ook ritwinnares Alison Jackson ging tegen de grond. Gelukkig konden deze dames zo weer terugkeren in het peloton. Wel werd hierdoor duidelijk dat de grote groep onder spanning stond richting het klimwerk. Op de col werd de koploopster ingerekend en het spreekwoordelijke kaf van het koren gescheiden, al gebeurde er verder nog niks noemenswaardigs, behalve dan dat Karlijn Swinkels als eerste boven kwam en haar leidende positie in het bergklassement verstevigde. In de afdaling zagen we opnieuw een zware crash: Gaia Realini had veel pijn, maar kroop weer op de fiets.

Avontuur Swinkels strandt in schoonheid, Vollering legt iedereen op het rooster op slotklim

Swinkels trok vervolgens vrolijk door op het vlakke stuk in het midden. Ondertussen was het vechten voor de posities voor aanvang van de slotklim. De koerslust leverde de Nederlandse van UAE Team ADQ twintig seconden voorgift op het peloton. Haar avontuur was echter van korte duur, aan de voet van de slotklim werd ze bij de lurven gevat. Vanaf hier was de vraag: wie steekt de lont in het kruitvat op de slotklim naar Jaca? Kon Vos haar rode trui verdedigen?

De dames sprintten werkelijk waar de eerste stroken van de slotklim op. We zagen Sarah Gigante meteen flink op kop knallen en dit kostte Vos meteen de kop. De Brabantse moest lossen. Op twee kilometer van de finish zaten er nog maar tien dames in het zog van Vollering, die zeer attent oogde. Niet veel later begon de Nederlands kampioene zelf op kop te kachelen en hierdoor zagen we Katarzyna Niewiadoma en Mavi Garcia in de problemen komen.

Slechts twee rensters konden uiteindelijk het moordende tempo dat Vollering oplegde nog aan: Elisa Longo Borghini en de verrassende Yara Kastelijn. Ook de rode trui lag voor het oprapen en de puffende en hijgende Longo Borghini en Kastelijn moesten uiteindelijk afhaken. Vollering stoof gestaag door en had meteen een flink gat te pakken. Ze sprintte richting de finish en bekroonde haar fraaie demonstratie met een prachtige ritzege én de rode trui door solo aan te komen bovenop Jaca. Eindelijk was de Nederlandse van de nul af in 2024. Een prachtige én emotionele zege voor Vollering, bij wie zichtbaar wat los kwam op de streep. Kastelijn werd knap tweede, Longo Borghini eindigde als derde op een halve minuut van de soevereine Vollering.

Uitslag etappe 5 Vuelta Femenina 2024

https://sporza.be/nl/2024/05/01/-soms-wordt-het-te-veel-catalaanse-opgave-liet-sporen-na-bij-cian-uijtdebroeks~1714558137941/

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws