Gilbert overwint in schitterend waaierspektakel, Kelderman pakt minuten terug Vuelta a Espana

Gilbert overwint in schitterend waaierspektakel, Kelderman pakt minuten terug

Door Bram van der Ploeg 11 september 2019 | 16:18


Philippe Gilbert heeft de zeventiende etappe in de Vuelta a Espana gewonnen. In een werkelijk weergaloze waaierrit finishten de eerste renners dik een uur voor op het snelste tijdschema. De wind bracht overal schade toe, en Gilbert bleek op de lastige aankomst heuvelop de sterkste. Nairo Quintana en Wilco Kelderman stegen flink in het klassement. 

In de langste etappe van de Vuelta, met 219 kilometer, was het meteen oorlog. Vanuit de start stond de wind schuin in de rug en Deceuninck-Quick-Step sloeg meteen zijn slag. De ploeg was met liefst zeven renners mee in een groep van bijna vijftig renners. Nairo Quintana, Wilco Kelderman en James Knox slopen mee vanuit de top van het klassement en dus werd het een gevecht. Ook Wout Poels was lang van de partij.

Quintana en Kelderman lachen, Roglic vreest

Met Team Sunweb, Deceuninck, INEOS en Movistar vooraan met de meeste renners werd het peloton met de andere favorieten onder druk gezet. Het werd twee minuten, drie minuten, vier minuten en Quintana en consorten reden zelfs zes minuten voorsprong bij elkaar. Daarmee kwam de Colombiaan virtueel op de tweede plaats te staan in het algemeen klassement. Ook Kelderman steeg virtueel veel plaatsen.

Toch was het daarmee niet uit met de pret want nieuwe windstroken sloegen steeds nieuwe gaten in de kopgroep en het peloton. Alle groepen dunden constant uit, met dik vijftig kilometer per uur gemiddeld tot aan de meet. Jumbo-Visma moest in het peloton achtervolgen en het kreeg daarbij steun van Astana en UAE Team Emirates. Leider Roglic moest even vrezen, maar zes minuten bleek de maximale voorsprong voor de kopgroep. Daarmee was de Sloveen veilig richting Quintana.

Movistar geeft gas in chaotische finale

Vooraan bleven Sunweb en Movistar geven voor Quintana en Kelderman, maar andere renners aasden op de dagzege. Ook bij de favorieten nam Movistar het heft in handen. Op meerdere lastige stukken gaf het gas, waardoor onder meer Roglic alleen kwam te zitten. De leider kraakte echter niet, waardoor het weer even kwam stil te liggen. De favorieten hadden wel constant mannetjes bij zich, waardoor het nooit definitief stil viel.

Voor hen was de opdracht duidelijk: zo snel mogelijk naar de meet. Voor de kopgroep ging het richting de finale om de dagzege. Deceuninck speelde daar de overtal-situatie geweldig uit. Omdat Fabio Jakobsen al gelost was, ging Zdenek Stybar aan en het was Gilbert die in de finale een aanval van Sam Bennett vervolgens overnam. De Belg behaalde daarmee zijn tweede ritzege in de Vuelta. Quintana, Kelderman en ook Knox pakten uiteindelijk dik vijf minuten terug en stegen zo alle drie flink in de top-10. (foto: Sirotti)

Uitslag etappe 17 Vuelta a Espana 2019

1. Philippe Gilbert
2. Sam Bennett +0.02
3. Remi Cavagna ''
4. Dylan Teuns
5. Wilco Kelderman
6. Jonas Koch
7. Lawson Craddock
8. Tim Declercq
9. Silvan Dillier
10. Jamex Knox +0.06

Klassement na etappe 17 Vuelta a Espana 2019

1. Primoz Roglic
2. Nairo Quintana +2.24
3. Alejandro Valverde +2.48
4. Tadej Pogacar +3.42
5. Miguel Angel Lopez +3.59
6. Wilco Kelderman +5.05
7. Rafal Majka +7.40
8. James Knox +8.03
9. Carl Fredrik Hagen +10.43
10. Dylan Teuns +12.21

Bekijk alle klassementen.

Lees etappe 17 in de Vuelta a Espana 2019 terug in ons liveblog

Live

Laden ..
Dit live blog is gestopt.

Bedankt!

We gaan dit liveblog afsluiten en zo snel mogelijk reacties, klassementen en nieuws voor u verzorgen. Bedankt voor het volgen en tot morgen!

Nieuwe top 10

1. Primoz Roglic
2. Nairo Quintana +2.24
3. Alejandro Valverde +2.48
4. Tadej Pogacar +3.42
5. Miguel Angel Lopez +3.59
6. Wilco Kelderman +5.05
7. Rafal Majka +7.40
8. James Knox +8.03
9. Carl Fredrik Hagen +10.43
10. Dylan Teuns +12.21

Meer klassementen op onze website!

Binnen!

We zetten de klok stil op 5.28 als Lopez als eerste van het peloton over de streep komt. Dat is 5.18 op Nairo Quintana en 5.26 op Kelderman.

1.9 km

Nog bijna twee kilometer voor het peloton, 3 minuten verstreken.

Uitslag

1. Philippe Gilbert
2. Sam Bennett
3. Remi Cavagna
4. Dylan Teuns
5. Wilco Kelderman
6. Jonas Koch
7. Lawson Craddock
8. Tim Declerq
9. Silvan Dillier
10. James Knox

Fantastisch ploegenspel van Deceuninck-Quick-Step, dat met Fabio Jakobsen een grote favoriet had. Hij niet, Gilbert wel!

Sam Bennett poefte het gat naar Stybar dicht en Gilbert profiteerde optimaal. Zijn tweede van deze Vuelta! Schitterend!

GILBERT IN HET WIEL VAN BENNETT EN HIJ WINT !

BENNETT NAAR STYBAR!

Het valt stil achterin! Gaat Stybar het halen?

1.4 km

De kopgroep versplintert wat, Stybar nog steeds met een paar meter.

1.5 km

Het IS Stybar. INEOS neemt de kop over in de kopgroep.

2 km

BOEM! Een renner van DQS! Het lijkt Stybar!

2.5 km

Meer en meer knechten laten zich vooraan uitzakken. Wie probeert het eerst?

3.6 km

Astana met een volledige trein en BORA-hansgrohe met 1 mannetje. Maar ze krijgen het gat niet dicht(er).

4 km

5 minuten en 4 seconden. Movistar en Sunweb blijven maar geven.

7 km

We vergeten in ons lijstje sprintkanshebbers overigens nog een man: Nikias Arndt. Hij liet eerder deze Vuelta met een ritzege al zien dat hij geen pannekoek is.

8.6 km

Het verschil tussen peloton en koplopers loopt meer en meer op: 5.02.

10 km

De strijd om de dagzege gaat langzaam beginnen. Wordt het een solo-artiest, of toch een sprint? Genoeg snelle mannen met Sam Bennett, Jonas Koch, Philippe Gilbert, Edvald Boasson Hagen, Max Walscheid en Juan Sebastian Molano! Vooral als het zwaar is geweest als vandaag kunnen de niet-pure sprinters hun slag slaan.

14 km

Het verschil loopt weer op. Astana rijdt voor wat het waard is, maar moet lijdzaam toezien hoe de kopgroep bijna 5 minuten uitloopt.

Hoi Alejandro!

Nog 26 koplopers over

José Joaquín Rojas, Imanol Erviti, Nelson Oliveira, Nairo Quintana (Movistar), Silvan Dillier (AG2R), Dylan Teuns (Bahrain), Sam Bennett (BORA), Jonas Koch (CCC), Philippe Gilbert, Remi Cavagna, Tim Declercq, James Knox, Zdenek Stybar (Deceuninck), Lawson Craddock (EF), Sam Bewley, Dion Smith (Mitchelton-Scott), Edvald Boasson Hagen (Dimension Data), Owain Doull, Wout Poels, Tao Geoghegan Hart, Ian Stannard (Team Ineos), Wilco Kelderman, Nikias Arndt, Rob Power, Max Walscheid (Sunweb), Juan Sebastián Molano (UAE).

22 km

Ook BORA helpt met achtervolgen, voor Majka en zijn vijfde plaats. Het verschil blijft bungelen rond 4.33 minuten. 

24 km

De finale begint vooraan. Declerq geeft gas namens Deceuninck. Jakobsen moet ondertussen wisselen van fiets en kan het definitief vergeten. 

26 km

Sanchez is in no-time afgezakt naar de groep favorieten. Daar rijdt hij nu op kop voor Lopez, die zijn derde plek virtueel kwijt is. 

Roglic op rozen

Geen ploegmaat meer, maar Roglic is in deze situatie weer een dag dichterbij de eindzege. Zijn voorsprong op Valverde blijft gelijk, Quintana virtueel derde.

28 km

In de laatste 30 kilometer en de finish gaat zelfs voor 16.30 uur zijn. We gaan vandaag 50 kilometer per uur gemiddeld halen. 

31 km

Luis Leon Sanchez moet passen vooraan. Nog 26 over in de kopgroep. 

38 km

Meteen 4.32 minuten voor de kopgroep, dat plots een minuut kwijt is. Quintana heeft desondanks nog veel speling. 

40 km

Het was slechts een steekje. Soler gaf gas, maar er komt weer een hele groep terug. 

41 km

HET BREEKT! Movistar slaat het hele peloton favorieten uit elkaar. De volledige top-5 is mee, met Roglic, Lopez, Valverde en Pogacar. 

44 km

4.52 minuten... Movistar dicht zo eigenhandig het gat naar Quintana. Valverde weer virtueel tweede. 

45 km

Gas Movistar! De ploeg maakt tempo op een oplopend stuk in het peloton. 

48 km

Jakobsen eraf, samen met ploegmaat Capecchi. Deceuninck is 2 van de 7 mannen kwijt en bovendien de grote sprinter.

51 km

5.45 minuten. We lopen vooraan langzaam weer richting de oude speling van 6 minuten. Dit gevecht is nog lang niet over!

55 km

Het gat blijft redelijk stabiel tussen de 5 en 5.30 minuten. Daarmee is Quintana nog steeds virtueel tweede. Kelderman met de voorsprong van 5.28 mooi naar plek zes.

Nog 29 koplopers over

De namen vooraan:

José Joaquín Rojas, Imanol Erviti, Nelson Oliveira, Nairo Quintana (Movistar), Silvan Dillier (AG2R), Luis León Sánchez (Astana), Dylan Teuns (Bahrain), Sam Bennett (BORA), Jonas Koch (CCC), Philippe Gilbert, Remi Cavagna, Eros Capecchi, Tim Declercq, Fabio Jakobsen, James Knox, Zdenek Stybar (Deceuninck), Lawson Craddock (EF), Sam Bewley, Dion Smith (Mitchelton-Scott), Edvald Boasson Hagen (Dimension Data), Owain Doull, Wout Poels, Tao Geoghegan Hart, Ian Stannard (Team Ineos), Wilco Kelderman, Nikias Arndt, Rob Power, Max Walscheid (Sunweb), Juan Sebastián Molano (UAE).

65 km

Weer hard tegen hard. Even het de groep favorieten het momentum, maar Sunweb, Deceuninck en Movistar hebben elkaar vooraan weer gevonden. 

Roglic dankt Lopez

Lopez, die zijn derde plaats wil verdedigen ten opzichte van Quintana, biedt Roglic de helpende hand. Jumbo-Visma kreeg het gat zelf niet dicht.

68 km

Jumbo-Visma, Astana en UAE hebben de eerste klassementsdreiging van Quintana verdedigd, maar met 5.21 minuten staat er nog steeds een indrukwekkende voorsprong op de teller. Deceuninck geeft vooraan gas.

74 km

Deceuninck heeft de boodschap begrepen. Er wordt vooraan weer gas gegeven, met nog 5.20 minuten speling. 

77 km

In een stuk rugwind wordt het peloton favorieten op een groot lint getrokken. 5.30 minuten. 

79 km

Half minuutje eraf, 5.40 minuten. Roglic kan héél even rustig ademhalen. 

80 km

Kijk, daar hapt het peloton voor het eerst deze etappe wat van de voorsprong af. We gaan van 6.10 naar 5.53 minuten. 

84 km

6.10 minuten! Kelderman gaat op deze manier serieus naar top-5 en Quintana komt tot een dikke minuut van Roglic in het klassement. 

88 km

De teller loopt naar zes minuten. 

92 km

Quintana draait gewoon zijn beurtje mee. De wind waait op de open velden.

95 km

Nog 30 renners vooraan gemeld, met Kelderman, Quintana, Jakobsen en Poels. 5.16 minuten voor het eerste peloton, waar de top-3 uit het klassement rijdt. 

Virtueel klassement

98 km

UAE heeft Troia en Marcato teruggeroepen uit de kopgroep. Zij moeten gaan werken in het peloton voor Pogacar. 

100 km

Nog 100 te gaan! Met dit gemiddelde zijn we dik voor de klok van 17.00 uur binnen. Maar belangrijker; wat gaat deze koers nog brengen?

111 km

32 man vooraan, maar een groep van negen wordt nog altijd op slechts 20 seconden gemeld. Daarin o.a. Chaves en Jetse Bol. 

113 km

VIJF MINUTEN! Roglic moet zich zo onderhand ook zorgen gaan maken, met dik zeven minuten voorsprong op Quintana in het klassement. 

Tussensprint

Kelderman pakt nog eens 2 seconden extra mee bij de tussensprint. Je kunt ze maar beter op zak hebben. Sam Bennett wint het sprintje.

32 overgebleven koplopers

José Joaquín Rojas, Imanol Erviti, Nelson Oliveira, Nairo Quintana (Movistar), Gorka Izagirre, Luis León Sánchez (Astana), Dylan Teuns (Bahrain), Sam Bennett (BORA), Jonas Koch (CCC), Philippe Gilbert, Eros Capecchi, Tim Declercq, Fabio Jakobsen, James Knox, Zdenek Stybar (Deceuninck), Lawson Craddock (EF), Sam Bewley, Dion Smith (Mitchelton-Scott), Edvald Boasson Hagen (Dimension Data), Owain Doull, Wout Poels, Tao Geoghegan Hart, Ian Stannard (Team Ineos), Wilco Kelderman, Nikias Arndt, Casper Pedersen, Rob Power, Max Walscheid (Sunweb), Alex Kirsch (Trek), Marco Marcato, Juan Sebastián Molano, Oliviero Troia (UAE).

124 km

47.6km/h in de eerste twee uur! 95 kilometer gehad, wauw!

125 km

Nog 32 renners over vooraan! Kelderman, Poels, Jakobsen en Quintana zitten er nog bij. Ook Knox doet een goede zaak voor het klassement als nummer 11. Het eerste peloton met leider Roglic zit op 4.35 minuten. 

126 km

O-ve-ral renners! Chaves en Howson kunnen de kopgroep ook niet langer volgen. In het peloton rijden inmiddels ook al twee groepen achter elkaar aan. 

128 km

Bijna 100 kilometer gehad, in minder dan twee uur tijd. Nog een half uur, dan weten we hoe de situatie precies is, met beeld. 

133 km

4.30 minuten voor de wat uitgedunde kopgroep richting het peloton, op een stukje waar het even Spaans 'vlak' omhoog loopt. 

135 km

Het gaat loeihard! Al 12 renners worden al gelost gemeld in de kopgroep. Onder hen Jetse Bol. Quintana, Kelderman, Jakobsen en Poels nog aan boord. 

136 km

Ook vooraan gebeurt er genoeg. Enkele renners moeten door de wind laten lopen. O.a. Latour wordt als gelost gemeld. 

137 km

WAAAAAAAIEEERRRRSSS! BORA trekt het peloton in stukken!

139 km

4.20 minuten voor Quintana en consorten. Daarmaa stijgt Quintana virtueel van plek zes naar plek drie. Kelderman klimt virtueel van acht naar vijf. 

Waaier-alarm

Niet zomaar een aanval van een derde van het peloton. Waaiers waren de aanstichter. 

141 km

4.22 minuten! Wauw, de mannen uit de top-10 die mee zijn kunnen hier een serieuze slag slaan vandaag. Maar nog altijd 141 kilometer voor de wielen...

Kopgroep-update deel 2

2/2... 

Tosh van der Sande (Lotto Soudal), Esteban Chaves, Sam Bewley, Damien Howson, Dion Smith (Mitchelton), Edvald Boasson Hagen, Ben King, Rasmus Tiller (Dimension Data), Owen Doull, Wout Poels, Tao Geoghegan Hart, Ian Stannard (INEOS), Wilco Kelderman, Nikias Arndt, Casper Pedersen, Rob Power, Max Walscheid (Sunweb), John Degenkolb, Alex Kirsch (Trek), Marco Marcato, Juan Sebastian Molano, Oliviero Troia (UAE), Jetse Bol (Burgos-BH), Gonzalo Serrano (Caja Rural), Aritz Bagües (Euskadi-Murias).

Kopgroep-update

Kijk aan, de namen over de radio!

Jose Joaquin Rojas, Imanol Erviti, Nelson Oliveira, Nairo Quintana (Movistar), Pierre Latour, Quentin Jauregui, Clément Venturini (AG2R), Gorka Izagirre, Luis Leon Sanchez (Astana), Heinrich Haussler, Dylan Teuns (Bahrain-Merida), Sam Bennett (BORA), Jonas Koch, Nathan Van Hooydonck (CCC), Philippe Gilbert, Eros Capecchi, Tim Declercq, Fabio Jakobsen, James Knox, Zdenek Stybar (Deceuninck), Lawson Craddock, Daniel Martinez (EF) 1/2...

145 km

4.05 minuten! Het gat begint serieuze vormen aan te nemen. 

153 km

Astana heeft alleen G. Izagirre en Luis Leon Sanchez mee vooraan, Jumbo-Visma heeft iedereen teruggeroepen. Powless zat mee, maar liet zich afzakken. 

160 km

Het gat blijft nu stabiel rond de drie minuten. Het peloton controleert, en vooraan is dat nu ogenschijnlijk ook het geval. 

Vier Nederlanders vooraan

Weer wat wijzigingen in de groep vooraan. De organisatie heeft de juiste nummers nog steeds niet bij elkaar.

Quintana, Kelderman, Knox, Guerreiro, Teuns, Chaves, Sanchez, Geoghegan Hart, Latour, Rojas, Martinez, Gilbert, Bizkarra, Poels, Howson, Van der Sande, Craddock, G. Izagirre, Oliveira, Cavagna, Stybar, Erviti, Jauregui, Venturini, Arndt, Declerq, Doull, Koch, Marcato, Boasson Hagen, Bol, Pedersen, Bewley, Capecchi, Kirsch, Stannard, Van Hooydonck, Tiller, Degenkolb, Haussler, Serrano, Power, Jakobsen, Walscheid, S. Bennett en Troia.

164 km

50.131 (!) kilometer per uur in het eerste uur... Koekoek!

169 km

Drie minuten! Quintana virtueel weer dichtbij het podium en ook Kelderman en Knox doen een zaakje met deze stand van zaken. Maar het is nog heel erg ver...

171 km

2.47 minuten! Wat een heerlijke strijd. De kopgroep (met vooral Deceuninck) tegen het peloton, met Jumbo-Visma, UAE en Astana op kop. 

175 km

45 kilometer gehad! 2.28 minuten voor de kopgroep. Het is hard tegen hard.

Nairo Quintana

Nairo Quintana is de best geplaatste klassementsrenner op plek zes. Hij staat op 7:43 minuten van Roglic. Kelderman staat op 10:34 minuten. 

179 km

Naast Jumbo-Visma heeft ook UAE zich gemeld op kop van het peloton. Roglic en Pogacar moeten verdedigd worden. 

180 km

2.16 minuten voorsprong voor de kopgroep (of beter gezegd 1/3e van het peloton). 7 (!) man van Deceuninck aan boord, wat gaat er hier allemaal gebeuren?

Kopgroep van 47 vooraan

De namen die bekend zijn vooraan, volgens de organisatie:

Quintana, Kelderman, Pernsteiner, Knox, Teuns, Chaves, Sanchez, Geoghegan Hart, Latour, Rojas, Martinez, Gilbert, King, Poels, Howson, Van der Sande, Craddock, Oliveira, Cavagna, Stybar, Erviti, Jauregui, Venturini, Arndt, Declerq, Koch, Marcato, Boasson Hagen, Smith, Bol, Pedersen, Bewley, Capecchi, Kirsch, Docker, Tiller, Venter, Bagues, Degenkolb, Haussler, Serrano, Power, Jakobsen, Walscheid, S. Bennett, Molano en Troia.

187 km

Geen 39 of 40 renners vooraan, maar er worden inmiddels zelfs 47 gemeld. We nemen nog eens een kijkje voor wie we gemist hebben.

187 km

Meer dan twee minuten voorsprong voor de kopgroep, die per kilometer nog verandert van samenstelling. Zo'n 40 namen verzamelen blijkt moeilijker dan gedacht. 

189 km

De groep van Kelderman en Jakobsen loopt verder uit. 1.52 minuten op het peloton, waar Jumbo-Visma probeert te controleren. 

196 km

Er zijn twee verschillende groepen met namen in omloop, dus we wagen ons in de volgende post aan de namen die in de liveticker worden genoemd.

198 km

1.34 minuten voor de kopgroep van 39. Het peloton krijgt nog een hele klus om dit dicht te rijden. Meteen koers!

Kelderman sluipt mee

Naast Quintana zijn er meer grote mannen aan boord in de groep van 39. Kelderman, Chaves en ook Poels, Jakobsen en Sam Bennett.

210 km

41 (!) renners aan kop, het peloton op 1.20 minuten. Wat staat hier te gebeuren?

214 km

Er worden maar liefst 35 renners vooraan gemeld, mét Nairo Quintana erbij. Het peloton geeft 18 seconden. 

216 km

Nog niet meteen een kopgroep in de openingsfase. In dat opzicht al een teken aan de wand in een ogenschijnlijke sprintrit. 

219 km

Go, de officiële start is gegeven!

ABANDON

Toch geen 159 renners van start vandaag, Jesus Herrada is niet opgestapt. De Spanjaard van Cofidis won in de eerste week nog een rit. 

Angel Madrazo meester-aanvaller

Angel Madrazo staat met stip op één als het gaat om renners die deze Vuelta het meest aanvielen. Hij ging al 692 kilometer in de aanval deze ronde.

Geen klim in etappe 17

Ongekend, maar er zijn vandaag geen bergpunten te verdienen. Het is uiteraard heuvelachtig, maar geen grote hindernissen. 

Neutrale start

De renners zijn onderweg voor de langste etappe van deze Vuelta!

159 renners in koers, 17 opgaves

Klassementen Vuelta na twee weken

Etappe 17 Vuelta a Espana 2019


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageren


Meer nieuws