🎥 Bagioli wint chaotische slotrit Wallonië; koers lag even stil wegens verwarring over route Wielrennen
Wielrennen

🎥 Bagioli wint chaotische slotrit Wallonië; koers lag even stil wegens verwarring over route

🎥 Bagioli wint chaotische slotrit Wallonië; koers lag even stil wegens verwarring over route

Andrea Bagioli heeft een opmerkelijke slotrit van de Ronde van Wallonië gewonnen. De koers werd op ongeveer dertig kilometer geneutraliseerd wegens verwarring over de route. Nadat de koers weer verder ging, lukte het Bagioli om samen met Stephen Williams in de finale te ontsnappen, waar de Italiaan zegevierde in de sprint.

De Ronde van Wallonië sloot woensdag af met een zware heuvelrit naar Aubel. Filippo Ganna begon na de winst in de tijdrit als leider met achttien seconden voorsprong op zijn ploegmaat Joshua Tarling. Ook de derde plek in de tussenstand werd bezet door een INEOS-renner: Connor Swift. Brent Van Moer (Lotto-Dstny) was met een achterstand van 48 seconden de eerste bedreiging voor de INEOS-top drie.

Koers geneutraliseerd door verkeerde afslag tv-motor

Een sterke kopgroep van vijf renners vormde zich op het uitdagende parcours. Zo was Soudal-Quick Step met Mauri Vansevenant en Mauro Schmid vertegenwoordigd. Namens Alpecin-Deceuninck was Dries De Bondt mee. Laurens Huys (Intermarché-Circus-Wanty) en Ceriel Desal (Bingoal WB) maakten de kopgroep compleet.

Omdat de achterstand van met name de Soudal-Quick Step-renners in het klassement niet zo groot was, kreeg het vijftal weinig ruimte van het peloton. De voorsprong werd nooit groter dan twee minuten.

Richting de finale nam Lotto-Dstny het heft in handen. Het aanstaande offensief van de Belgische formatie werd echter op bizarre wijze even gedwongen gestaakt. Er heerste namelijk verwarring over het parcours onder de renners, waardoor er op een gegeven moment allerlei verschillende groepjes renners rondreden. Wat bleek, een tv-motor nam een verkeerde afslag en het merendeel van de renners volgde hem.

De organisatie greep in en neutraliseerde de koers. Op het moment van de neutralisatie lag Schmid solo op kop. Toen de koers weer hervatte, begon de Zwitser met een voorsprong van dertig seconden aan het laatste deel van de etappe. Uiteindelijk werd Schmid op twaalf kilometer gegrepen door het peloton, waar de ene demarrage de ander opvolgde.

Geen van de pogingen had echter succes. Op zo'n drie kilometer van de finish volgde het laatste klimmetje. Dat was voor Filippo Baroncini (Lidl-Trek) het signaal om te demarreren. Hij werd gecounterd door zijn landgenoot Andrea Bagioli, die Baroncini vervolgens wist te lossen. Hij kreeg echter wel gezelschap van Stephen Williams (Israel-Premier Tech).

De twee begonnen met een voorsprong van zo'n vijf seconden op het uitgedunde peloton aan de laatste kilometer. Ondanks de minieme voorsprong lukte het de twee aanvallers om het peloton af te slaan. Bagioli klopte Williams in de sprint. De eindzege was voor Ganna.

Uitslag etappe 5 en eindklassement Ronde van Wallonië 2023

Results powered by FirstCycling.com

1 claps
1 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws