Barta flikt het onmogelijke en houdt peloton halve etappe op afstand, eindzege in Valencia naar McNulty Wielrennen
Wielrennen

Barta flikt het onmogelijke en houdt peloton halve etappe op afstand, eindzege in Valencia naar McNulty

Barta flikt het onmogelijke en houdt peloton halve etappe op afstand, eindzege in Valencia naar McNulty

Will Barta heeft op waanzinnige wijze de vijfde en laatste etappe in de Ronde van Valencia gewonnen. Iedereen verwachtte na een korte rit van slechts 93 kilometer een sprint, maar de Amerikaan van Movistar bleef vanuit de vroege vlucht razend knap vooruit.

Minder dan honderd kilometer, dus oorlog vanuit het vertrek. Een groep van zes reed er als eerste van weg, met dus onder meer Barta aan boord. Filippo Fiorelli was namens Bardiani de laatste die de oversteek wist te maken. Op de eerste klim van de dag - de Oronet aan slechts 4,2 procent gemiddeld - was er nog sprake van een status quo, maar op de Puerto de la Frontera veranderde dat.

BORA-hansgrohe maakte op de laatste klim van deze ronde tempo, om zo nog wat druk te zetten op McNulty. Vijf kilometer aan 9,3 procent gemiddeld, met Aleksandr Vlasov die op twee kilometer onder de top iets probeerde. De nummer drie uit het klassement kreeg meteen nummer twee Santiago Buitrago en McNulty zelf met zich mee. Uit het kleine groepje dat werd gevormd, ging Pello Bilbao in het tegenoffensief.

Barta heeft geen kans, maar flikt het toch

Veel haalde het allemaal niet uit, want over de top besloot Bahrain Victorious tempo te maken voor de ritwinst. Vooraan hadden we op de laatste klim namelijk nog één man over: Barta. Die ging er gretig voor, maar toen op 22 kilometer van de streep een tweede deel van het peloton terugkeerde bij de groep-McNulty, leek de eenzame leider gedoemd. Euskaltel en Lidl-Trek leidden de achtervolging, met Barta die nog lang een half minuutje overhield.

Bij het ingaan van de laatste tien kilometer waren daar nog zeventien seconden van over en alles leek richting een sprint te gaan. Op vijf kilometer van de streep stonden er echter nog steeds zestien seconden, met weinig organisatie meer aan kop van het pak. Ging Barta het halen? Ja dus. Lidl-Trek en Euskaltel hadden hun mannetjes opgerookt en Oier Lazkano deed perfect afstopwerk namens Movistar. De laatste stoot van Bahrain Victorious om nog te sprinten met Matej Mohoric kwam te laat. Barta mocht juichen voor de ritwinst, McNulty voor de eindzege.

Uitslag etappe 5 Ronde van Valencia 2024

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws