Boetes en tijdstraffen Vuelta a España 2022 | Wie werden er allemaal op de bon geslingerd? Wielrennen
Wielrennen

Boetes en tijdstraffen Vuelta a España 2022 | Wie werden er allemaal op de bon geslingerd?

Boetes en tijdstraffen Vuelta a España 2022 | Wie werden er allemaal op de bon geslingerd?

Net zoals elke grote ronde waren er weer renners én ploegleiders die de regels overtraden. Wie dat waren in de Vuelta a España van 2022, leest u in ons overzicht terug!

Een renner kan om verschillende redenen een straf krijgen van de jury. Een vaak voorkomende reden is het weggooien van voedsel en bidons. Op het parcours zijn hiervoor speciale zones. Mocht een renner toch buiten deze zones zijn afval weggooien, dan kan hij daar beboet voor worden. Verder worden boetes vaak uitgedeeld voor een plakbidon. De coureur spaart daarbij de benen door zich bij het overhandigen van een bidon zich mee te laten voeren door de ploegleidersauto. Hedendaags moeten renners ook letten op de houding die ze op de fiets aannemen. Zo zijn de tijdrithouding (polsen over het midden van het stuur leggen) tijdens een etappe en de ‘super-tuck’ (in een afdaling op de bovenbuis zitten) sinds vorig jaar niet meer toegestaan.

Boetes zijn niet het enige strafmiddel dat de jury kan toepassen. Zo kunnen ze ook tijdstraffen uitdelen of punten in mindering brengen betreffende nevenklassementen zoals het puntenklassement of de bergtrui. Verder zijn ook de UCI-ranking-punten van een renner niet veilig bij zware, of herhaalde overtredingen. Hoe ernstiger de overtreding, of hoe vaker een overtreding in een etappe, leidt dus ook tot een zwaardere straf. Het uiterste strafmiddel is wat dat betreft diskwalificatie.

Boetes en tijdstraffen Vuelta a España 2022

Etappe 21 - zondag 11 september 2022: Las Rozas - Madrid (96,7 km)

Tijdens de slotetappe van de Vuelta begingen zowel de renners als de ploegleider geen overtredingen. Wel testte de UCI 26 fietsen op technologische fraude, waarvan vijf via röntegenstralen. Ook op de slotdag was er echter geen positief geval onder de fietsen te melden.

Etappe 20 - zaterdag 10 september 2022: Moralzarzal - Puerto de Navacerrada (181 km)

Op de voorlaatste dag is het juryrapport aardig leeg gebleven. Enkel ploegleider en ex-prof Cyril Dessel van AG2R Citroen deed iets wat niet is toegestaan. Op het moment dat de ploegleiderswagens vanuit de kopgroep zich terug moesten laten afzakken, ging Dessel juist alsnog een keer naar voren. Deze actie kost hem 1000 Zwitserse frank.

Etappe 19 - vrijdag 9 september 2022: Talavera de la Reina - Talavera de la Reina (138,3 km)

Richard Carapaz had zijn lesje na donderdag niet geleerd en gooide in de negentiende wederom afval weg buiten de toegestane zone. Zodoende moest hij ditmaal geen 500 maar 1000 Zwitserse frank als boete betalen. Ook het aantal UCI-punten dat van zijn totaal werd afgetrokken verdubbelde naar 50. Verder kreeg de drager van de bollentrui een tijdstraf van een minuut. Het zal Carapaz echter weinig uitmaken, daar hij geen rol meer speelt in het klassement.

De tweede en laatste straf ging naar Juan Manuel Garate, ploegleider bij EF Education-EasyPost. De voormalig renner reikte voeding aan langs de kant van de weg, maar deed dat niet in de teamkleding. Het gevolg was een boete van 200 Zwitserse frank. Ook werden er weer fietsen getest op mogelijke technologische fraude. De 42 uitverkoren fietsen doorstonden de test met vlag en wimpel.

Etappe 18 - donderdag 8 september 2022: Trujillo - Alto del Piornal (192 km)

Na de achttiende etappe viel een stuk meer te melden dan na etappe zeventien. João Almeida had een actieve dag doordat hij vroeg in de aanval ging. Hij lette dan ook niet op, wanneer hij zijn afval weggooide. De Portugees kreeg een boete van 500 Zwitserse frank voor weggooien van afval buiten de toegestane zone. Ook werden 25 punten van totaal in het UCI-klassement afgetrokken. Dezelfde straf voor dezelfde reden gold ook voor Richard Carapaz en Thibaut Pinot. Beiden zaten mee in de ontsnapping.

Dan was er nog Ivo Oliveira. De ploegmakker en landgenoot van Almeida wachtte tijdens de etappe letterlijk langs de kant van de weg op Almeida, om die nadien bij te staan. Oliveira maakte zich tijdens de rit echter ook schuldig aan een plakbidon, de staf: 200 Zwitserse Frank boete. Als laatste vermelden we nog Thierry Bricaud (ploegleider Groupama-FDJ). Hij beging de nodige overtredingen: blokkeren van de weg na een valpartij, het niet opvolgen van instructies van de organisatie en het belemmeren van de doorgang van drie politiemotoren. 500 Zwitserse Frank boete was al bij al nog een milde straf.

Ook zette de UCI haar strijd tegen technologische fraude voort. Dertig fietsen werden uitgebreid doorgelicht, waarvan acht met behulp van röntgenstralen. Zoals altijd kwamen er geen onregelmatigheden naar voren.

Etappe 17 - woensdag 7 september 2022: Aracena - Monasterio de Tentudía (162,3 km) 

Het jury-rapport bleef tijdens de zeventiende etappe leeg: er werden geen boetes of tijdstraffen uitgedeeld. Er werden acht fietsen getest op technologische fraude, alle fietsen voldeden aan de UCI-reglementen.

Etappe 16 - dinsdag 6 september 2022: Sanlúcar de Barrameda - Tomares (189,4 km)

Christian Guiberteau (ploegleider Cofidis) was de enige die een overtreding had begaan in de zestiende etappe. De ploegleider gooide een bidon weg buiten de daarvoor bestemde zorgen. Hij mocht zodoende 500 Zwitserse frank overmaken. Verder werden 31 fietsen getest op technologische fraude. Alle fietsen doorstonden de test.

Etappe 15 - zondag 4 september 2022: Martos - Sierra Nevada (152,6 km)

Zowel Primoz Roglic als Vincenzo Nibali gingen op de bon voor de 500 Zwitserse frank voor het weggooien van afval buiten de toegestane zone. Verder werd bij beiden 25 punten van hun UCI-klassement afgetrokken. Ook Jumbo-Visma ploegleider Grischa Niermann kreeg een boete van 500 Zwitserse frank voor het weggooien van afval. De straf ging naar hem omdat de renner in kwestie niet geïdentificeerd kon worden. De laatste die bestraft werd was Frederik Willems, ploegleider bij Alpecin-Deceuninck. Hij luisterde niet naar instructies van de commissarissen, wat hem op een boete van 500 Zwitserse Frank kwam te staan.

Etappe 14 - zaterdag 3 september 2022: Montoro - Sierra de La Panderra (160,3 km)

Het juryrapport van de veertiende etappe van de Vuelta a España kende een opvallende straf. Ploegleider van Burgos-BH David Canterra kreeg een boete van 200 Zwitserse frank opgelegd omdat hij geen teamkleding droeg bij het bevoorraden vanaf de kant, ook wel als ‘onregelmatig voederen’ bestempeld. Ook werden 23 fietsen onderworpen aan een screening van de UCI. Geen van de fietsen deed technologische fraude vermoeden.

Etappe 13 - vrijdag 2 september 2022: Ronda - Montila (168,4 km)

De renners wisten zich uitstekend te gedragen in de dertiende rit van de Vuelta, maar de ploegleiders iets minder. Ken Vanmarcke (Israel-Premier Tech) en Stefano Zanini (Astana) kregen respectievelijk 500 en 200 Zwitserse frank voor het niet volgen van instructies en het onjuist aangeven van proviand.

Etappe 12 - donderdag 1 september 2022: Salobreña - Peñas Blancas. Estepona (192,7 km)

Na de twaalfde etappe werden Rigoberto Urán en Mark Padun bestraft voor een opvallende actie. De twee renners zouden namelijk een andere renner geduwd hebben, aldus het juryrapport. Of het om een opstootje tussen beide renners ging, is niet bekend. In ieder geval kregen beide renners een tijdstraf van tien seconden, een boete van 200 Zwitserse frank en strafpunten in de verschillende nevenklassementen.

Verder ontving een fotograaf een waarschuwing voor het te lang naast de koploper (Richard Carapaz) rijden op zevenhonderd meter van de finish, én het niet opvolgen van instructies van de TV-ploegen en organisatie. Ook werden 28 fietsen gecontroleerd op technologische fraude. Alle 28 doorstonden de test van de UCI.

Etappe 11 - woensdag 31 augustus 2022: ElPozo Alimentación - Cabo de Gata (191,2 km)

Ook in de elfde etappe gedroegen de renners zich voorbeeldig en kregen ze geen boete of tijdstraf aangesmeerd. De ploegleider van Euskaltel-Euskadi, Jezus Ezkurdia, daarentegen werd wel bestraft door de jury. De Spanjaard negeerde de instructies van de commissarissen op vijftig kilometer van de aankomst. Het komt hem op een boete van 500 Zwitserse frank te staan. De jury meldt ook nog dat alle renners die betrokken of opgehouden werden door de valpartij binnen de laatste drie kilometer in dezelfde tijd worden gezet als winnaar Kaden Groves.

Etappe 10 - dinsdag 29 augustus 2022: Elche - Alicante (30,9 km, tijdrit)

Wat kun je in een tijdrit van 30 kilometer fout doen, zou je zeggen? Nou, dat weten Thibault Guernalec en Carl Fredrik Hagen inmiddels. Guernalec kreeg 250 Zwitserse frank boete voor het aannemen van een ongeoorlofde bidon, terwijl Hagen geen afstand hield tot een voorganger en twintig seconden tijdstraf en 500 Zwitserse frank aan zijn broek kreeg.

Etappe 9 - zondag 28 augustus 2022: Villaviciosa - Les Praeres (171,4 km)

Na de ploegentijdrit op dag één en etappe zeven gedroeg het peloton zich ook voorbeeldig tijdens etappe negen. Uit het juryrapport kwamen geen boetes voor renners of ploegleiders naar voren. Wel werden 31 fietsen grondig gecontroleerd op technologische fraude. De controle leverde echter niets verdachts op.

Etappe 8 - zaterdag 27 augustus 2022: La Pola Llaviana - Colláu Fancuaya (153,4 km)

Op dag acht werden er drie mannen op de bon geslingerd. Allereerst maakte Alexey Lutsenko (Astana Qazaqstan) zich schuldig aan het weggooien van afval in een zone waarin dat niet toegestaan werd. Dat kostte hem 500 Zwitserse frank en een aftrek van 25 punten in het UCI-klassement. De andere twee prenten werden uitgedeeld aan ploegleiders Franck Pineau (Groupama-FDJ) en Michel Cornelisse (Alpecin-Deceuninck), aangezien zij de regels van de organisatie niet opvolgden. Allebei moesten zij 300 frank betalen.

Etappe 7 - vrijdag 26 augustus 2022: Camargo - Cistierna (190 km)

De renners en ploegleiders gedroegen zich voorbeeldig gedurende de zevende etappe van de Vuelta a España. In het juryrapport viel geen boete te ontdekken. Wel werden dertig fietsen onderzocht op technologische fraude. Er kwamen echter geen onregelmatigheden naar voren.

Etappe 6 - donderdag 25 augustus 2022: Bilbao - San Miguel de Aguayo (181,2 km)

In de eerste echte bergetappe kon Wilco Kelderman wel wat hulp gebruiken, zo concluderen we uit het juryrapport. De renner van BORA-hansgrohe maakte zich schuldig aan een plakbidonnetje en moest daarvoor, net als ploegleider Jens Zemke, 200 Zwitserse frank betalen. Ook Óscar Cabedo werd beboet, aangezien zijn rugnummer niet op de juiste plek opgespeld was. De Spanjaard mocht 200 frank dokken, zijn ploegleider Rubén Pérez kostte het 100 frank. Tot slot werd Bingen Fernández (ploegleider Cofidis) op de bon geslingerd vanwege het niet opvolgen van de jury-instructies. Gevolg: een prent van 200 frank!

Etappe 5 - woensdag 24 augustus 2022: Irun - Bilbao (187,2 km)

In de vijfde etappe werden twee boetes uitgedeeld en die waren beiden voor Isreal-Premier Tech. De Tsjechische ploegleider René Andrle kreeg een boete uitgedeeld voor het onjuist bevoorraden van renner Alessandro De Marchi. Er was sprake van een 'plakbidon' en daarvoor werden beiden bestraft met 200 Zwitserse frank. Het hielp de Italiaan overigens niet, want hij was moest snel lossen uit de kopgroep van de dag en finishte uiteindelijk als 122e.

Etappe 4 - dinsdag 23 augustus 2022: Vitoria-Gasteiz - Laguardia (152,5 km)

Rectificatie vanuit de jury! Na het zien van betere beelden werd na de vierde etappe de conclusie getrokken dat niet Julien Bernard van Trek-Segafredo in de derde etappe foutief afval weggooide, maar zijn Italiaanse ploeggenoot Dario Cataldo. Daarnaast ging er ook in etappe 4 een renner in de fout. Carlos Carnal van Euskaltel had last van een plakbidon en daarvoor werd hij beboet met 200 Zwitserse frank. Zijn sportief directeur Jorge Azanza kreeg dezelfde straf.

Omdat de jury niet kon zien wie het was, ging de bon voor het op de verkeerde plek weggooien van afval bij Astana Qazaqstan naar sportief directeur Stefano Zanini. Hij kreeg 500 Zwitserse frank achter z'n naam. Namens Cofidis werd Bryan Coquard wel gespot als renner die z'n afval niet juist weggooide. Ook de Fransman kreeg 500 frank aan de broek, plus 25 strafpunten bij de UCI.

Etappe 3 - zondag 21 augustus 2022: Breda - Breda (193,3 km)

In de derde etappe van deze Vuelta a España werden er twee boetes uitgedeeld. Franco Pellizotti, ploegleider bij Bahrain Victorious, heeft een renner van zijn ploeg bevoorraad in de wegwerpzone, wat niet toegestaan is. Hij moet tweehonderd Zwitserse frank betalen. Julien Bernard heeft dan weer een boete van vijfhonderd Zwitserse frank gekregen wegens het weggooien van afval buiten de toegestane zone. Dit kost hem ook nog eens 25 UCI-punten.

Etappe 2 - zaterdag 20 augustus 2022: s-Hertogenbosch - Utrecht (175,1 km)

Nadat er op dag één geen overtredingen werden begaan, werden er in de tweede etappe toch wat inbreuken vastgesteld door de wedstrijdjury. Pau Miquel van Equipo Kern Pharma en zijn sportdirecteur Pablo Urtasun kregen een boete van duizend Zwitserse frank omdat deze laatste zijn renner tijdens de eerste dertig kilometer van de wedstrijd bevoorraad had, wat niet toegestaan was.

Matthew Winston, ploegleider bij Team DSM, werd aan vijfhonderd Zwitserse frank beboet omdat hij bij het uitvoeren van een 'mechanische interventie,' zoals het genoemd werd, zijn deur tijdens het rijden al had opengedaan. Verder meldt de organisatie dat er veertig fietsen werden gecontroleerd in de strijd tegen mechanische doping. Alle gecontroleerde fietsen werden conform de UCI-reglementen bevonden.

Etappe 1 - vrijdag 19 augustus 2022: Utrecht - Utrecht (ploegentijdrit, 23 kilometer)

In de ploegentijdrit zijn er geen overtredingen begaan.

2 claps
1 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws