Boonen ziet geen 'Wolfpack spirit' bij Soudal Quick-Step: 'In feite is het geen team meer' Wielrennen
Wielrennen

Boonen ziet geen 'Wolfpack spirit' bij Soudal Quick-Step: 'In feite is het geen team meer'

Boonen ziet geen 'Wolfpack spirit' bij Soudal Quick-Step: 'In feite is het geen team meer'

Hoe tijden kunnen veranderen: ooit heerste en verdeelde Soudal-Quick Step gedurende het voorjaar, maar van die dominantie is momenteel niks meer over. De ploeg van Patrick Lefevere koerst achter de feiten aan en voormalig boegbeeld van de ploeg Tom Boonen ziet het met lede ogen aan. 'De Wolfpack-spirit is verdwenen', trekt de ex-renner een harde conclusie in een interview met RTBF.

Boonen was jarenlang het paradepaardje van Lefevere en won gedurende zijn veertien jaar in dienst van de voorgangers van Soudal-Quick Step maar liefst drie keer de Ronde van Vlaanderen en vier keer Parijs-Roubaix. Die rijke jaren zijn inmiddels verleden tijd. In de Ronde van Vlaanderen kon zijn voormalige werkgever recent geen vuist maken en voor Parijs-Roubaix zijn de verwachtingen ook laag. 'Het is raar, echt vreemd. Ze hebben immers nog altijd Yves Lampaert, Kasper Asgreen en Julian Alaphilippe', stelt Boonen dat een gebrek aan goede coureurs niet de oorzaak kan zijn.

Boonen denkt dat de oorzaak eerder bij de sfeer binnen de ploeg ligt, dat de ploeg niet meer de hechte Wolfpack van weleer is. 'In feite is het geen team meer. De Wolfpack spirit is verdwenen. De geruchten van afgelopen herfst over een fusie met Jumbo-Visma creëerden een gevoel van onzekerheid dat intern niet makkelijk te managen was. Ik had echter nooit gedacht dat ik zou zien wat we nu zien..., aldus Boonen, die op het moment slecht scoort in het Wielermanager-spel van Sporza. 'Ik zette het trio Asgreen-Alaphilippe-Lampaert in. Ik hoopte dat de renners zich zouden revancheren en de Wolfpack-spirit zouden herontdekken, maar ik had het mis. Dus ik heb tot nu toe niet veel punten gescoord', grapt hij.

Wegens de opmars van Remco Evenepoel de voorbije jaren ligt de prioriteit van Soudal-Quick Step niet enkel meer bij de klassiekers, maar dat ziet Boonen niet als een reden voor de mindere prestaties in het voorjaar. 'Ik kom terug op wat ik eerder zei: door de gebeurtenissen aan het einde van 2023 is de ploeg ontploft! In feite hebben we nu twee verschillende teams binnen Quick Step en dat is niet goed. Je hebt de ploeg rond Remco en daar tegenover de klassiekerploeg die zich afvraagt wat er van gaat komen, met het gevoel dat het geen toekomst meer heeft in deze structuur... Dit verhaal gaat slecht aflopen', ziet Boonen het pessimistisch in.

Boonen twijfelt over Evenepoel in Roubaix, maar is zeker over Pogacar

Als Roubaix-specialist wordt Boonen ook gevraagd of Evenepoel en Tadej Pogacar ooit het Monument kunnen winnen. 'Remco, ik weet het niet... Aan de andere kant weet ik zeker dat Pogacar kan winnen! Dat had ik tien jaar geleden misschien niet gezegd. Maar met de grote evolutie van het materieel, waarom niet. Jaren geleden reden we op kasseien met banden van 23 millimeter en dat was ingewikkeld voor de lichtere jongens. Tegenwoordig rijden we met banden van 30 millimeter. De fietsen reageren ook steeds beter, er zijn veringen en ga zo maar door. 'Het is veel comfortabeler voor de renners. En dus ik weet zeker dat Pogacar hier geen probleem zou hebben!'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws