Buitrago boekt eerste profzege en klopt Bagioli na boeiend gevecht in Saudi Tour Wielrennen
Wielrennen

Buitrago boekt eerste profzege en klopt Bagioli na boeiend gevecht in Saudi Tour

Buitrago boekt eerste profzege en klopt Bagioli na boeiend gevecht in Saudi Tour

Santiago Buitrago heeft de tweede etappe in de Saudi Tour gewonnen. Na een vrij korte rit van 164 kilometer lag de finish bovenop een korte klim. Buitrago rekende na dat klimmetje in een sprint af met Andrea Bagioli.

De vlucht van de dag was vroeg verzameld. Martin Urianstad (Uno-X), Jeroen Meijers (Terengganu Polygon) en Polychronis Tzortzakis (Kuwait Pro Cycling Team) reden al in de eerste kilometer weg en kregen snel een paar minuten cadeau. Dankzij een pittig gemiddelde van dik 43 per uur in het eerste koersuur steeg de voorsprong naar maximaal vier minuten. Lotto Soudal van klassementsleider Caleb Ewan controleerde in het peloton.

Met een verschil van drie minuten gingen we de laatste 75 kilometer in; een interessante fase, met twee pittige muurtjes, waarvan één als slotstuk richting de meet diende. Logischerwijs bleef er op deze wegen weinig meer over van de voorgift voor de drie vroege vluchters. Op 25 kilometer van de streep stond er nog een half minuutje op de teller. Quick Step-Alpha Vinyl had het heft in handen. Zij hadden meerdere potentiële dagwinnaars aan boord.

Listige finale krijgt verwacht vuurwerk

Op het eerste van twee klimmetjes in de finale moest Tzortzakis er bij de koplopers vanaf. Urianstad verstevigde zijn leiding in het jongerenklassement door op de top drie bonificatieseconden te pakken. Meijers nam er twee mee. Het was nu in volle vaart naar de laatste 1,6 kilometer, waar aan 7,7 procent gemiddeld geklommen moest worden. Het peloton raapte de vroege vluchters richting de slotklim uiteindelijk op bij het ingaan van de laatste tien kilometer, met Meijers als laatste dappere strijder.

Met naast Quick Step ook TotalEnergies, Uno-X, Bahrain Victorious en BORA-hansgrohe op kop van het peloton werd er nerveus gekoerst, maar toch slaagde Jayde Julius van Kuwait Pro Cycling Team om nog een late uitval te doen. Toen hij op vijf kilometer van de streep weer was ingerekend, gingen we er dan toch echt aan beginnen. Op niet al te beste wegen was de eerste stoot van Buitrago namens Bahrain. Hij kreeg alleen Daniel Oss verrassend mee. Toen Bagioli er in één speer naartoe trok, kon Oss niet mee en hadden we nog twee voor de dagzege over.

Uitslag etappe 2 Saudi Tour 2022


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws