Complete verrassing in Dauphiné: Padun lost Kuss en wint in La Plagne, Porte pakt geel Wielrennen
Wielrennen

Complete verrassing in Dauphiné: Padun lost Kuss en wint in La Plagne, Porte pakt geel

Complete verrassing in Dauphiné: Padun lost Kuss en wint in La Plagne, Porte pakt geel

Mark Padun heeft een grote vis binnengehengeld met een Dauphiné-ritzege in La Plagne. De Oekraïner, die we de hele week nog niet zagen, klom simpelweg beter dan alle klassementsrenners. Richie Porte werd tweede en pakte de leiderstrui over van Alexey Lutsenko.

Alsof er bovenop La Plagne een pot met goud lag: zo vertrokken de renners in de zevende rit van het Critérium du Dauphiné. Slag om slinger werd er gedemarreerd, op kop gebeukt en gas gegeven met een gemiddelde waar Max Verstappen dit weekend in Bakoe jaloers op zou zijn.

Uiteindelijk leidde al dit gespuis tot een kopgroep van vijf, met Pierre Rolland als grootste naam. Echter, stilzitten deden ze in het peloton ook nog lang niet. Een groep van tien ging in de contra-attack, waarna de mannen van Astana besloten dat het wel even genoeg zijn. Er was op dat moment al lang genoeg met vijftig aan het uur gekoerst, met de beklimmingen in zicht.

Barguil in de aanval, maar valt snel terug

In de achtervolgende groep enkele straffe namen: onder meer het sterke EF-duo Lawson Craddock en Michael Valgren was present, evenals goede klimmers Warren Barguil, Kenny Elissonde en Steff Cras. Het mag dan ook geen verrassing heten dat deze groep op de eerste beklimming van de dag (Col du Pré) de aansluiting vond. Opvallend genoeg was Barguil toen al van de voorposten verdwenen.

In de afzink van de Cornet de Roselend, de tweede beklimming van de dag, namen Valgren en Haller de benen. De klassieke coureurs gooiden hun voorjaarskilo's in de afzink en namen op die manier afstand van hun medevluchters. In de vallei klitte alles echter weer samen, met het peloton onder leiding van Movistar op een goede drie minuten.

Uiteindelijk kwam de kopgroep met iets meer dan twee minuten bij de voet van La Plagne, waar Valgren meteen versnelde. De Deen had overduidelijk een goede dag, terwijl INEOS en Movistar in het peloton een spierballengevecht hielden. José Joaquin Rojas werd daarbij verslagen door Andrey Amador, die op zijn beurt weer klop kreeg van Carlos Verona.

Van Wilder lost vroeg, Valverde opent finale

De witte trui van Ilan Van Wilder moest op vijftien kilometer van de top al lossen bij de groep der favorieten. Ook de nummer drie van vorig jaar, Guillaume Martin, moest al vroeg afhaken, terwijl Rolland en Elissonde Valgren vooraan voorbij reden. Ook zij kwamen echter al snel weer in het zicht van de groep favorieten, waar Movistar nog altijd oerend hard doorknalde. Dit was tevens de doodsteek voor onder meer Patrick Konrad en Ben Hermans.

Op negen kilometer van de finish opende Valverde de finale, met een kwieke Lutsenko in zijn spoor. Voor Steven Kruijswijk ging het op dat moment te hard, een pijnlijke constatering voor de Nuenenaar. Vervolgens demarreerde Richie Porte, met Enric Mas, Sepp Kuss en Mark Padun in zijn zog. Nairo Quintana werd er op dat moment ook uitgereden.

Kuss versnelde nogmaals met Padun, de Amerikaan voelde zich overduidelijk in zijn sas op de steile flanken van La Plagne. Waar Padun plots vandaan kwam was overigens voor ons net zo'n groot raadsel als voor u. Samen reden de twee twintig seconden weg bij Mas en Porte, terwijl de kanonnen al 45 seconden aan de broek hadden met nog vijf kilometer voor de boeg.

Padun rijdt Kuss uit het wiel, López versnelt

Het sprookje Padun was echter nog niet over, want de kwieke renner denderde plots Kuss uit het wiel, terwijl ook in de groep favorieten het tempo werd opgevoerd door López. Het was echter vooral naar elkaar kijken bij de klassementsrenners, wat perspectief betekende voor Padun.

Op drie kilometer van het einde gaf López eens flink gas, met Gaudu in zijn spoor. Geraint Thomas en co hadden niet direct antwoord op die versnelling, terwijl Mas, die nog altijd in de achtervolging was, zijn diensten ten goede stelde aan López.

Dichter bij de verrassende winnaar Padun komen bleek echter te veel gevraagd, de klassementsstrijd werd er één tussen López en Porte. De Tasmaanse Duivel reed een slotkilometer om U tegen te zeggen, waarin hij iedereen achterliet.

Uitslag etappe 7 Critérium du Dauphiné 2021


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws