Padun verbaast opnieuw met ritzege in Dauphiné, Porte sleept eindzege binnen Wielrennen
Wielrennen

Padun verbaast opnieuw met ritzege in Dauphiné, Porte sleept eindzege binnen

Padun verbaast opnieuw met ritzege in Dauphiné, Porte sleept eindzege binnen

Mark Padun heeft de monden in de wielerwereld nóg wat extra doen openvallen met een nieuwe ritzege in het Critérium du Dauphiné. De renner van Bahrain Victorious was voor de tweede dag op rij de sterkste van allemaal.

In de slotetappe van het Critérium du Dauphiné moest er opnieuw flink geklommen worden. Met de Col de la Colombière en de Col de Joux Plane stonden er twee stevige scherprechters op het programma. Dan zou je het als renner in het begin graag rustig aan willen doen, maar het peloton in de Dauphiné deed het tegenovergestelde. Een vliegende openingsfase met veel aanvallen volgde, waarna een kopgroep van zo'n twintig renners kon vertrekken.

Bij die kopgroep reed een aantal interessante namen. Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma), Guillaume Martin (Cofidis), Warren Barguil (Arkéa), Pierre Rolland (B&B) en Kenny Elissonde (Trek) waren van de partij, maar daarnaast was het vooral ook uitkijken naar Padun (Bahrain), die een dag eerder nog de etappe wist te winnen vanuit de groep der favorieten. Ook Patrick Konrad (BORA) zat voorin. Hij was de best geklasseerde renner, waardoor hij zich virtueel in het geel wist te manifesteren. De maximale voorsprong van de groep bedroeg vijf minuten.

Padun imponerend naar ritzege

In het peloton begon vervolgens de jacht op de vluchters. INEOS Grenadiers deed een groot gedeelte van het werk, waardoor het gat richting de voet van de Joux Plane gedaald was naar drie minuten. Voorin besefte men dat ze vaart moesten maken op deze klim om uit handen te blijven van de grote meute. Padun, Konrad en Martin voerden om die reden direct het tempo op, waarna de groep in stukken uit elkaar brak.

Padun bleek ook in de slotetappe over wonderbenen te beschikken en loste in no time zijn laatste medevluchters. Om het nog straffer te maken wist de Oekraïner zijn voorsprong op het peloton alleen nog maar extra uit te bouwen. En dat deed hij terwijl in het peloton verschillende grote namen in de aanval waren. Demarrages van Ben Hermans, Nairo Quintana en Steven Kruijswijk brachten het verschil niet naar benden. Van alle pogingen hield die van de Nederlander nog het langst stand, maar ook deze strandde in schoonheid.

De vluchter Padun wist uiteindelijk met een voorsprong van meer dan drie minuten boven te komen op de top van de beklimming. Met alle punten die hij een dag eerder en onderweg in de achtste rit al verzamelde, wist hij zich hier al te verzekeren van de bergtrui. Met een feilloze afdaling wist hij vervolgens zijn voorsprong te consolideren en op die manier zijn tweede ritzege in twee dagen te boeken.

Porte onder druk gezet, maar houdt stand

In het peloton bleek een andere renner van Bahrain Victorious eveneens over zeer goede benen te beschikken. Jack Haig plaatste een veelbelovende aanval, waarna Geraint Thomas alle zeilen bij moest zetten om het gat met de ontsnapte Australiër niet al te groot te laten worden. Hij was namelijk een concrete bedreiging voor de leiderstrui van Richie Porte. Hij reed de groep uiteindelijk terug, net voor de afdaling begon.

De groep der favorieten dook met volle vaart de afdaling in. Alexey Lutsenko rook een interessante kans om de leiderstrui van Porte onder druk te zetten en slaagde erin om de Tasmaan op een gaatje te zetten. Uiteindelijk wist hij met de nodige steun weer terug aan te sluiten, maar in alle tumult verloor hij wel een belangrijke pion. Thomas schoof in een bocht onderuit en kon zodoende enige tijd weinig meer betekenen voor zijn gelegenheidskopman.

Na een felle achtervolging wist de Brit toch weer terug te keren in de groep, waarna mannen als Lutsenko en Haig zichzelf geen illusies meer hoefden te gunnen. De Brit zette zich op kop, waardoor hij de groep grotendeels bij elkaar wist te houden. Op die manier sleepte hij Porte mee richting de eindstreep, waarna deze de eindzege in het Critérium du Dauphiné definitief binnen had.

Uitslag etappe 8 en eindklassement Critérium du Dauphiné 2021

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws