De Jongh deelde 'Van Aert-gerucht' met Skjelmose, Deen reageert: 'Hoop dat Wout m'n excuses aanvaardt' Wielrennen
Wielrennen

De Jongh deelde 'Van Aert-gerucht' met Skjelmose, Deen reageert: 'Hoop dat Wout m'n excuses aanvaardt'

De Jongh deelde 'Van Aert-gerucht' met Skjelmose, Deen reageert: 'Hoop dat Wout m'n excuses aanvaardt'

De tiende etappe in de Tour de France was wat betreft het koersverloop sowieso al een bijzonder spectaculaire. Voor en na de etappe die uiteindelijk werd gewonnen door Bahrain Victorious-pion Pello Bilbao was er ook het nodige rumoer waarneembaar, daar Lidl-Trek-coureur Mattias Skjelmose had 'vernomen' dat Wout van Aert (Jumbo-Visma) na afloop van de rit huiswaarts zou keren. Die stellingname werd in het kamp van de Nederlandse succesformatie ontkracht. Ook Steven de Jongh, ploegleider bij Lidl-Trek, mengde zich na de rit met finish in Issoire in de debatten.

'Ik hoorde zes dagen geleden al het gerucht dat Wout dinsdagavond 11 juli zou vertrekken', vertelt de 49-jarige De Jongh in gesprek met Het Laatste Nieuws. 'We zijn niet de enigen die dit gerucht hebben gehoord. Omdat dinsdag een dag was waarin de vlucht voorop kon blijven en omdat ik vermoedde dat Wout in zijn laatste dag in de Tour all-in wou gaan om in de vlucht te zitten, vond ik dat het vermelden waard aan onze renners. Ze konden het wiel van Wout maar beter niet uit het oog verliezen', duidt hij de gedachtegang achter het rondbazuinen van het gerucht.

De Jongh had in zekere zin wel een beetje gelijk, aangezien Van Aert inderdaad all-in ging om in de vlucht te geraken. Bovendien was de tiende Touretappe er eentje waarin de vlucht het tot het einde wist uit te zingen. Enkel het eventuele afstappen van Van Aert klopte dus niet. De sterkhouder uit Herentals reageerde zelf ook op het incident, waarbij Skjelmose - een gevalletje 'don't blame the messenger' dus - de 'hoofdverdachte' was. 'Ik blijf in principe gewoon in de Tour de France, dat is de bedoeling. Ik heb even een belletje gepleegd met mijn vrouw en alles lijkt onder controle te zijn. Ik heb Skjelmose nog nooit gesproken, ik zal hem eens vragen waarom hij dit gezegd heeft. Misschien is het zijn wens dat ik naar huis ga, dat kan', liet de hardrijder optekenen.

'Ik begrijp dat Wout en zijn ploeg boos zijn op me', aldus Skjelmose, die het 'nieuws' vernam van De Jongh

Het gerucht omtrent het er de brui aan geven van Van Aert leidde tot dusdanig veel commotie dat ook geletruidrager c.q. Jumbo-Visma-ploegmakker Jonas Vingegaard zich ermee bemoeide. 'Ik kan jullie vertellen dat Wout nergens heen gaat. Hij blijft hier, bij ons', was hij na afloop van de 167 kilometer lange slijtageslag kort maar krachtig. Grischa Niermann, ploegleider bij de geelzwarte formatie, reageerde op zijn beurt cynisch op de situatie. 'Weet hij dan ook welke vlucht Wout gaat nemen? Anders kunnen we hem nog naar het vliegveld brengen. We weten van niets en Wout zelf ook niet. Ik denk dat er heel veel hopen dat Wout naar huis gaat, want dan wordt het minder lastig.'

Ook Skjelmose kwam een dag na de 'heisa' weer aan het woord. De cameraploeg van Sporza zocht hem vlak voor de start van de rit naar Moulins op en stelde een aantal vragen omtrent de geruchtenmolen. 'Ik hoorde het gerucht dinsdag in de teammeeting', bevestigt hij indirect dat hij het vernam van De Jongh. 'De Deense tv vroeg me daarna naar de tactiek van Jumbo-Visma in de etappe naar Issoire. Out of my mind zei ik dat ze alles op alles zouden zetten om Wout in de vlucht te krijgen omdat hij zou vertrekken. Het was stom van mij. Ik begrijp dat Wout en zijn ploeg boos zijn op me. Ik heb hem een bericht gestuurd met mijn excuses en ik hoop dat hij ze ook persoonlijk aanvaardt in de koers', toont de Deens kampioen zich nederig.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws