Deignan wint Parijs-Roubaix na prachtige solo van 80 kilometer, Vos tweede Wielrennen
Wielrennen

Deignan wint Parijs-Roubaix na prachtige solo van 80 kilometer, Vos tweede

Deignan wint Parijs-Roubaix na prachtige solo van 80 kilometer, Vos tweede

Lizzie Deignan heeft de eerste editie van Parijs-Roubaix voor vrouwen gewonnen. De Britse van Trek-Segafredo wist na een prachtige solo van meer dan tachtig kilometer te zegevieren in het vélodrome. Marianne Vos kwam solo als tweede over de streep na een ultieme poging om Deignan terug te halen.

Het was eindelijk tijd voor de eerste vrouweneditie van Parijs-Roubaix. Met een korte koers van 116 kilometer, waarvan bijna dertig kilometer aan kasseien, beloofde het een explosieve rit te worden. De koers kende geen echte kopgroep in het openingsuur, maar net voor de eerste kasseistrook was het Deignan (Trek-Segafredo) die op avontuur ging. De Britse wist haar voorsprong uit te bouwen tot meer dan twee minuten, terwijl het achter haar complete chaos was. Op de kasseien was het peloton in meerdere stukken gebroken.

Chaos op Mons-en-Pévèle, achtervolgende groep met grote namen verliest terrein

Door de regen in de voorbije dagen lag er veel modder, en dat zorgde op de befaamde strook Mons-en-Pévèle voor chaos. Ellen van Dijk (Trek-Segafredo) was betrokken bij een valpartij en ook Lotte Kopecky (Liv Racing) stond stil door pech. Na een fietswissel moest ze zelfs lossen. Zo verdwenen al een aantal grote favorieten van het voorfront.

Achter Deignan ontstond een groep achtervolgers met onder anderen Emma Noorsgaard (Movistar), Vos (Jumbo-Visma), Lisa Brennauer (Ceratizit), Marta Bastianelli (Alé BTC) en Elisa Longo Borghini (Trek-Segafredo). De samenwerking in die groep was echter niet optimaal, waardoor het gat alleen maar bleef groeien. Een aantal rensters konden zelfs weer terugkomen in die groep, waaronder Van Dijk en Chantal van den Broek-Blaak.

Achtervolging komt niet op stoom, Deignan op weg naar de zege

De achtervolgers bleven het moeilijk hebben. Nadat eerst Longo Borghini en Emma Norsgaard onderuit gingen in de modder op een kasseistrook en weer terugkeerden, was het daarna wederom de Italiaanse die bijna viel en met onder anderen Van Dijk weer moest werken om de groep Vos bij te halen.

Het tempo lag daar echter niet enorm hoog. Jumbo-Visma, Movistar en SD Worx deelden het kopwerk netjes op, maar Deignan leverde niet veel tijd in. Op het moment dat de twee Jumbo-knechten van Vos moesten lossen na al het gedane kopwerk, was het verschil nog altijd 2.10 minuten. Zo leek de Britse van Trek-Segafredo op weg naar een historische zege in de eerste editie van Parijs-Roubaix.

Versnelling Vos op kasseien, zware val Van Dijk; Deignan ook bijna onderuit

Met nog twintig kilometer te gaan besloten de favorieten zelf het initiatief te nemen. Vos en Van den Broek-Blaak zagen dat een ultieme inspanning nodig was om het gat te verkleinen. Toen dat niet lukte, besloot Vos zelf op avontuur te gaan. Op een lastige kasseistrook versnelde zij en dat zorgde voor een grote valpartij. Van Dijk ging hard onderuit en ze nam enkele rensters met haar mee. Even daarvoor wist Deignan op het nippertje een val te voorkomen.

Vos werd op de hielen gezeten door Longo Borghini, ploeggenote van Deignan bij Trek-Segafredo, maar die kon er niet bij komen. De Italiaanse zat er kort op, maar door een fout op een kasseistrook moest ze haar toch laten gaan. Ondertussen leek een zekere zege van Deignan toch niet zo zeker meer. Het verschil was met nog 14 kilometer sterk afgenomen naar 1.15 minuten, maar in het slot zaten bijna geen kasseistroken meer.

Alles-of-nietspoging Vos tevergeefs, Deignan wint eerste Parijs-Roubaix voor vrouwen

Op het normale wegdek in de finale was het kwaliteitsverschil tussen Vos en Deignan niet heel groot en dat zorgde ervoor dat de Nederlandse niet dichterbij kwam. De Britse behield de voorsprong van 1.15 minuten op de Nederlandse richting de laatste kasseistroken op zeven kilometer van de finish. Zo wist de renster van Trek-Segafredo de allereerste Parijs-Roubaix voor vrouwen op haar naam te schrijven. Vos moest net als op het WK genoegen nemen met een tweede plaats.

Uitslag Parijs-Roubaix 2021 (vrouwen)

Wedden op Parijs-Roubaix bij de mannen? Klik op deze link voor de beste tips!


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws