Delaplace ontvangt lichaamsgewicht in kaas na knappe winst in Parijs-Camembert Wielrennen
Wielrennen

Delaplace ontvangt lichaamsgewicht in kaas na knappe winst in Parijs-Camembert

Delaplace ontvangt lichaamsgewicht in kaas na knappe winst in Parijs-Camembert

Anthony Delaplace heeft in Frankrijk de eendagswedstrijd Parijs-Camembert gewonnen. Met een late aanval wist hij zijn medevluchters achter te laten, waarna hij solo aankwam.

Waar de afgelopen twee edities van Parijs-Camembert gewonnen werden door Dorian Godon, was de Fransman dit jaar niet van de partij om zijn titel te verdedigen. Dat betekende dat op voorhand al vast stond dat iemand anders het lichaamsgewicht in kaas - wat traditioneel wordt uitgereikt aan de winnaar van deze wedstrijd - dit jaar naar een andere coureur zou gaan.

Zes renners hadden wel oren naar die versnapering. Evaldas Siskevicius (Go Sport-Roubaix Lille Métropole), Torsten Demeyere (Tarteletto-Isorex), Jens Reynders (Sport Vlaanderen-Baloise), Fredrik Dversnes (Uno-X) Adrien Lagrée (B&B Hotels-KTM) en Jean Goubert (Nice Métropole Côte d'Azur) gingen op jacht naar de kaas én de zege. Zij reden gezamenlijk een voorsprong van meer dan vijf minuten bij elkaar.

Nieuwe aanvallen vanuit peloton

Helaas voor hen werden zij ruim voor de finish weer ingerekend. Op zo'n vijftig kilometer van de finish barstte het spektakel los vanuit het peloton. Verschillende renners probeerden te demarreren, maar allen kwamen zij niet heel ver. Stanislaw Aniolkowski (Bingoal), Eddy Finé (Cofidis) en Anthony Delaplace (Arkéa Samsic) waren drie van de renners die een poging hadden gewaagd.

Deze situatie vol aanvallen zette zich door richting de finale van de koers. Intussen werden de namen in de aanval ook steeds groter. Na de inleidende beschietingen zagen we onder meer ook Geoffrey Bouchard (AG2R), Elie Gesbert en Laurent Pichon (beiden Arkéa Samsic) in de aanval. Hen was er veel aangelegen om te ontsnappen uit het peloton.

Kopgroep van vijf probeert het in finale

Bouchard wist in de laatste twintig kilometer van de wedstrijd met een viertal andere renners los te breken van het peloton. Hij kreeg dit keer Jimmy Janssens (Alpecin-Fenix), Valentin Ferron (TotalEnergies), Thibault Ferasse (B&B Hotels-KTM) met zich mee. Ook Delaplace was na zijn eerdere aanval op de dag weer present. Aangezien de meeste grote ploegen vertegenwoordigd waren in deze groep, kon hun voorsprong snel groeien tot boven de halve minuut.

De kopgroep werkte in eerste instantie goed samen, maar met nog maar vijf kilometer te gaan begon de spanning Ferron toch wat te veel te worden. Terwijl ze nog twintig seconden van hun voorsprong over hadden, besloot hij een aanval te plaatsen. Hij pakte enkele meters voorsprong op zijn medevluchters, maar werd een kilometer later weer ingerekend. Hierna sloeg de vertwijfeling toe binnen de kopgroep.

Delaplace maakt het solo af

Delaplace was degene die gebruik wist te maken van het moment van vertwijfeling. Als een gehaaide coureur zag hij zijn kans schoon om er tussenuit te muizen. Terwijl de rest van de kopgroep lamgeslagen was, kon hij solo de laatste kilometer afleggen. Hij bleek genoeg over te hebben om het vol te houden tot het einde, waarna hij de zege in Parijs-Camembert mocht bijschrijven.

In de achtergrond wist Ferron na zijn eerdere inspanning alsnog naar een tweede plaats te rijden, voor Ferasse. Achter deze groep sprintte Matis Louvel, ploeggenoot van Delaplace bij Arkéa Samsic nog naar de zesde plek in de uitslag.

Uitslag Parijs-Camembert 2022

1 claps
1 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws