Bauhaus wint eerste etappe Ronde van Polen na spannende finale op kleine heuvel Wielrennen
Wielrennen

Bauhaus wint eerste etappe Ronde van Polen na spannende finale op kleine heuvel

Bauhaus wint eerste etappe Ronde van Polen na spannende finale op kleine heuvel

Phil Bauhaus (Bahrain Victorious) heeft de eerste etappe van de Ronde van Polen op zijn naam geschreven. De Duitse sprinter was in de sprint, die omhoog liep over kasseien, te slim voor Álvaro Hodeg (Deceuninck-Quick-Step), die erg vroeg aanging en pas in de laatste meters geremonteerd werd door Bauhaus.

De Ronde van Polen trapte af in Lublin, waar een tocht van 216 kilometer over vooral vlakke wegen lag te wachten op de aanwezige coureurs. Een lang dagje op de fiets dus, maar niet afschrikwekkend genoeg voor Yevgeniy Fedorov (Astana), Sean Bennett (Qhubeka) en Michal Paluta (Poolse selectie) om op avontuur te gaan. Het drietal verzamelde een maximale voorsprong van bijna zeven minuten.

Peloton zet flink aan, aanvallen volgen

Zeven minuten vond het peloton toch wat te gortig, dus besloot men al ruim op tijd de achtervolging in te zetten. Mede door het werk van Deceuninck-Quick-Step bleven er na zo'n negentig kilometer in de aanval nog maar 2.30 minuten over van de oorspronkelijke voorsprong. Voor Paluta was dat niet zo erg. Hij had zijn buit op dat moment al binnen door de meeste bergpunten van de dag te verzamelen. Hij zou dus sowieso nog terugkomen op het podium aan het eind van de rit. Wie in ieder geval niet zou terugkeren op het podium was Pascal Ackermann, de Duitser van Bora-Hansgrohe gaf de pijp aan Maarten en besloot af te stappen, nadat hij nog altijd hinder ondervond aan zijn ziekteverschijnselen van een week eerder..

Met nog vijftig kilometer te rijden brandde de koers volledig los. Verschillende groepjes van steeds vijf à zes renners beproefden hun geluk en demarreerden uit het peloton. Het tempo lag daardoor erg hoog, waarna de vroege vlucht werd ingerekend met nog ruim veertig kilometer voor de wielen. Voor Michal Kwiatkowski (INEOS Grenadiers) was dit een mooie gelegenheid om bonificatiesecondes te pakken bij een tussensprint, hij won daar voor Matej Mohoric (Bahrain Victorious). Vlug daarna pakte een drietal een gat op het peloton. Daarbij zaten Antoine Duchesne (Groupama-FDJ), Tom Scully (EF Education Nippo) en de Nederlander Jos van Emden (Jumbo-Visma).

Alles komt weer bij elkaar, compact peloton naar sprint

Het laat weggereden trio wist echter niet te verrassen. Met nog vijftien kilometer te gaan werden ook zij ingelopen door het peloton, waar de sprintersploegen de controle goed in handen hadden. De finishstrook liep echter wat omhoog op kasseitjes, waardoor een breed scala aan renners kans maakten op de finish. Zowel goed overlevende sprinters, als puncheurs maakten kans op de overwinning. Jongens als Bauhaus, Andrea Vendrame (AG2R Citroën Team) en Binyam Ghirmay (Intermarché-Wanty) leken een finale voorgeschoteld te krijgen waar ze zich mooi konden uitleven.

Ondanks uitvalspogingen in de laatste ronde van onder anderen Barnapas Péak (BikeExchange), Mikkel Honoré (Deceuninck-Quick-Step) en Maciej Paterski (Poolse selectie), bleef alles bij elkaar in de aanloop naar de laatste kilometer. Hodeg werd in de laatste kilometer goed voorin gebracht door zijn ploeggenoten, en ging erg vroeg aan. Hij kreeg een mooi gat, maar werd in de laatste meters ingehaald door de Duitse sprinter Bauhaus, die daarmee de eerste etappe op zijn naam schreef.

Uitslag etappe 1 Ronde van Polen 2021


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws