Tiberi op spectaculaire wijze naar ritzege Hongarije, Dunbar grijpt eindzege Wielrennen
Wielrennen

Tiberi op spectaculaire wijze naar ritzege Hongarije, Dunbar grijpt eindzege

Tiberi op spectaculaire wijze naar ritzege Hongarije, Dunbar grijpt eindzege

Antonio Tiberi heeft op spectaculaire wijze de slotetappe in de Ronde van Hongarije weten te winnen. De renner van Trek-Segafredo klopte op de streep Eddie Dunbar, die wel de eindwinnaar wordt van de Hongaarse rittenkoers.

Na vier sprintkansen op rij was de laatste dag in de Ronde van Hongarije weggelegd voor de klimmers. De finish lag namelijk getrokken bovenop de Kékestető, een klim van ruim twaalf kilometer aan 5,6 procent gemiddeld. De kopgroep, waarin Jens Reynders mee zat en daardoor lange tijd virtueel in de leiderstrui reed, werd net na het aanvangen van die beklimming teruggegrepen.

Dunbar haalt uit op klim

De openingsfase van de beklimming verliep uiterst chaotisch. Eerst kwam raakte Rudy Barbier betrokken bij een valpartij, terwijl er daarna voorin het peloton een nog grotere val plaatsvond. Fabio Jakobsen maakte gebruik van het moment om zijn laatste puntjes voor het puntenklassement binnen te slepen (en dit klassement daarmee te winnen) en vervolgens ging Alessandro Monaco in de aanval.

De poging van de Italiaan hield niet lang stand, waarna het INEOS Grenadiers was dat het stokje in het peloton overnam. Ben Turner legde het peloton een hoog tempo op en zorgde er op die manier voor dat het peloton stevig uitgedund werd. Zo werd tevens ook de rode loper uitgerold voor Dunbar, die met een vloeiende demarrage de andere klassementsrenners onder druk zette.

Tiberi haalt Dunbar op valreep terug

Dunbar leek onbedreigd naar de zege te kunnen rijden, maar dat was buiten de opkomende Tiberi gerekend. Pas in de allerlaatste meters van de wedstrijd haalde de Italiaan de Ier in, waarna hij zijn zegegebaar mocht maken. Tiberi verloor in een van de eerdere ritten echter al veel tijd, waardoor de eindzege in de ronde nog wel voor Dunbar is.

Achter het tweetal reed Óscar Rodriguez nog naar een derde plaats in de daguitslag. De renner van Movistar kwam op twintig seconden achterstand van Tiberi over de finish. Hij eindigt hierdoor nog wel als tweede in het algemeen klassement, voor Samuele Battistella.

Uitslag etappe 5 Ronde van Hongarije 2022

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws