Favorieten etappe 7 Ronde van Catalonië 2023 | De allerlaatste kans voor Evenepoel om Roglic te kraken Wielrennen
Wielrennen

Favorieten etappe 7 Ronde van Catalonië 2023 | De allerlaatste kans voor Evenepoel om Roglic te kraken

Favorieten etappe 7 Ronde van Catalonië 2023 | De allerlaatste kans voor Evenepoel om Roglic te kraken

Nog één dag te gaan, nog één dag alles uit de kast tussen Primoz Roglic en Remco Evenepoel. Iedere seconde telt, want de twee kemphanen zijn deze koers aan elkaar gewaagd! Gaat de traditionele slotrit van de Ronde van Catalonië rond Barcelona nog verschil maken? In de Leiderstrui beschouwt voor.

Parcours etappe 7 Ronde van Catalonië 2023

Favorieten etappe 7 Ronde van Catalonië 2023 | De allerlaatste kans voor Evenepoel om Roglic te kraken

Het is een hele rij beklimmingen, maar wel steeds dezelfde. De slotrit leidt de renners eerst over de Alt de Begues, met twee toppen, waarvan alleen de eerste gecategoriseerd. Een col om verschil op te maken? Misschien, maar dan zit je wel na een kleine vijftig kilometer al met de gebakken peren. De weg naar het lokale finalecircuit rond Barcelona start namelijk dik veertig kilometer later.

Normaliter zijn de eerste drie koersuren zodoende voor de vluchters en wordt het daarna zes rondes volle bak. In het finalerondje staat de Alt del Castell de Montjuïc centraal. Dit is geen al te zware klim, van 2,7 kilometer aan 4,7 procent gemiddeld. Op papier geen al te zware dobber, ware het niet dat de steile stroken vooral in de laatste 500 meter zitten. Hier gaan de percentages boven de tien procent.

Favorieten etappe 7 Ronde van Catalonië 2023 | De allerlaatste kans voor Evenepoel om Roglic te kraken

Beklimmingen
24 km: Alt de Begues (6,4 km a 5,8%)
91 km: Alt del Castell de Montjuïc (2,7 km a 4,7%)
99 km: Alt del Castell de Montjuïc (2,7 km a 4,7%)
107 km: Alt del Castell de Montjuïc (2,7 km a 4,7%)
115 km: Alt del Castell de Montjuïc (2,7 km a 4,7%)
123 km: Alt del Castell de Montjuïc (2,7 km a 4,7%)
131 km: Alt del Castell de Montjuïc (2,7 km a 4,7%)

Tijden
Start: 10:45 uur

Finish: ongeveer 14:00 uur

Weer etappe 7 Ronde van Catalonië 2023

Er wordt zondag vroeg gekoerst, zodat we ruim voor Gent-Wevelgem binnen zijn. Het weer rond en in Barcelona is heerlijk. De renners krijgen met zo'n 20 tot 23 graden en amper wind nog maar eens een fantastische koersdag voor de kiezen.

Favorieten etappe 7 Ronde van Catalonië 2023

Wie anders dan Primoz Roglic (Jumbo-Visma) en Remco Evenepoel (Soudal-Quick Step) zijn de twee topfavorieten om er in de slotrit in en rondom Barcelona met de dagzege vandoor te gaan? De Sloveen en de Belg lijken de hele ronde al enorm aan elkaar gewaagd. Het ene moment lijkt Roglic ietsjes beter, het andere moment geldt dat voor Evenepoel. In de voorlaatste etappe ging de Vlaming er als een speer vandoor. Klassementsleider Roglic zat echter in een mum van tijd op zijn wiel. Als direct gevolg van ploegorders wilde de ex-skispringer niet samenwerken met de huidig wereldkampioen wielrennen. Weet Roglic zijn voorsprong van tien seconden te behouden of zorgt zijn tien jaar jongere rivaal in extremis nog voor een verrassing? Het parcours lijkt beide heren wel goed te liggen. Dat belooft dus!

Weet Evenepoel op de slotdag de eindoverwinning naar zijn hand te zetten?
Weet Evenepoel op de slotdag de eindoverwinning naar zijn hand te zetten?

Als twee honden vechten om één been, loopt de derde ermee heen. Dit spreekwoord zou zomaar eens bijzonder goed van toepassing kunnen zijn op het wedstrijdverloop in de slotetappe. Roglic en Evenepoel zullen zich hoogstwaarschijnlijk louter op het eindklassement focussen. De welbekende Alt del Castell de Montjuïc (2,7 kilometer a 4,7%) is niet extreem lang en ook nergens erg steil. In de strijd om de dagzege zullen er dus veel renners hun kans willen pakken. We kijken in eerste instantie naar jongens die over zowel een goede punch als een sterk eindschot beschikken. Ide Schelling (BORA-hansgrohe) is zo'n renner. De Nederlander is bovendien erg goed in vorm, getuige zijn derde en vierde plaatsen in eerder verreden etappes. Giulio Ciccone behoort ook tot het rijtje met schaduwfavorieten. De Italiaan van Trek-Segafredo wist de tweede rit op zijn naam te schrijven en vindt in Barcelona ook een parcours naar zijn smaak.

Het UAE Team-Emirates-duo João Almeida en Marc Soler zal ook nog iets willen proberen op het lastige parcours in de Spaanse kuststad. Soler stelde in de zesde etappe zijn ongeremde aanvalslust tentoon. Almeida staat momenteel derde in de strijd om het eindklassement en zal die plaats maar wat graag willen behouden. De Portugees beschikt echter ook over een venijnig eindsprintje en is daardoor zeker een man om in de gaten te houden. Ook INEOS Grenadiers-troef Ethan Hayter zou dit werk aan moeten kunnen. De vorm lijkt misschien wat weggevaagd bij de jonge Brit, maar zijn naam dient genoteerd te worden. Anders kanshebbers zijn onder meer Dylan Teuns (Israel), Bryan Coquard (Cofidis) en Andreas Kron (Lotto-Dstny).

Favorieten etappe 7 Ronde van Catalonië 2023, volgens In de Leiderstrui

Topfavorieten: Primoz Roglic (Jumbo-Visma) en Remco Evenepoel (Soudal-Quick Step)

Schaduwfavorieten: João Almeida, Marc Soler (UAE Team Emirates), Giulio Ciccone (Trek-Segafredo), Ide Schelling (BORA-hansgrohe)
Longshots: Dylan Teuns (Israel), Ethan Hayter (INEOS Grenadiers), Bryan Coquard (Cofidis), Andreas Kron (Lotto-Dstny)


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws