Valgren wint Giro Della Toscana na sterk ploegenspel EF Education-NIPPO Wielrennen
Wielrennen

Valgren wint Giro Della Toscana na sterk ploegenspel EF Education-NIPPO

Valgren wint Giro Della Toscana na sterk ploegenspel EF Education-NIPPO

Michael Valgren heeft de Giro Della Toscana op zijn naam geschreven. Na een terugkeer in de kopgroep wist de renner van EF Education-NIPPO zijn collega's voor te blijven door een solo van veertien kilometer. Alessandro de Marchi werd tweede voor Diego Ulissi.

De Italiaanse eendagskoers door Toscane telde iets minder dan tweehonderd kilometer. Onderweg vonden de renners een paar heuveltjes, maar het belangrijkste obstakel was de Monte Serra. De klim was met 8,4 kilometer aan 7,1 procent stijging gemiddeld de scherprechter van de koers. Deze berg moest tweemaal beklommen worden, waarbij de top van de laatste op zo'n 28 kilometer van de finish lag.

Al snel na aanvang van de koers ontstond een kopgroep van zes renners. Davide Bais (EOLO-Kometa), Valentin Ferron (Team TotalEnergies), Marco Frapporti (Vini-Zabù), Ángel Madrazo (Burgos-BH), Edoardo Martinelli (Mg.k Vis VPM) en Nicola Nesi (D'Amico-UM Tools) wisten een voorsprong te pakken, al kwam die nooit ver boven de drie minuten.

Kopgroep ingerekend, Urán en Higuita tevergeefs in de aanval

In het peloton was het eerst EF Education-NIPPO dat de kop nam. Met Rigoberto Urán, Sergio Higuita en Ruben Guerreiro hadden zij enkele renners in de gelederen die goed overweg konden met een parcours als dit. Datzelfde gold voor Bahrain Victorious, dat het heft in handen nam voor sterke mannen als Santiago Buitrago, Dylan Teuns en wie weet zelfs Sonny Colbrelli, die in de Tour de France moeilijkere klimmen wist te verteren.

In de kopgroep moesten verschillende renners lossen, waardoor uiteindelijk alleen Ferron en Bais het volhielden. Op de eerste beklimming van de Monte Serra moesten zij echter hun meerdere erkennen in het jagende peloton. Vervolgens koos een drietal ervoor om ten aanval te trekken in de afdaling: Sergio Higuita en Rigoberto Urán (EF Education) en Lorenzo Rota (EOLO) gingen ervandoor en pakten een voorsprong van meer dan een minuut. Voor INEOS Grenadiers nam Geraint Thomas de kop, waar de ploeg met Gianni Moscon en Tao Geoghegan Hart kanshebbers voor de zege aan de start had staan.

Aanvallenregen op Monte Serra, INEOS en UAE controleren

De drie koplopers werden in aanloop naar de tweede beklimming van de Monte Serra teruggehaald. Vervolgens was het UAE Team Emirates dat op kop kwam zo gauw het wegdek omhoog liep. Zij hadden met Diego Ulissi een grote kanshebber voor de zege in deze Giro Della Toscana. Na een paar kilometer sprong een groep van vijf echter weg: Rafal Majka namens UAE, Luca Wackermann (EOLO), Davide Villella (Movistar), Jefferson Cepeda (Androni) en Neilson Powless (EF) pakten een minieme voorsprong, maar werden wederom teruggehaald door INEOS. Deze keer was Gianni Moscon de dader, die nog even tempo maakte en vervolgens liet lopen.

Dat was het sein om vol in de aanval te gaan voor de andere renners in het peloton. Het was Powless die wederom vertrok en Daniel Muñoz (Androni), Majka en Wackermann meekreeg. Op de top was het de Pool die als eerste doorkwam en hij ging solo door. Hij werdop de hielen gezeten door een groep van tien renners met onder anderen Geoghegan Hart en met nog 23 kilometer te gaan werd hij weer ingerekend.

EF Education-NIPPO volop in aanval, Valgren maakt het af 

In de afdaling konden wat renners terugkomen in de voorste groep en daardoor kwam EF Education-NIPPO met drie man te zitten: Powless, Higuita en Valgren. Na pogingen van de eerste twee was het de beurt aan de Deen en hij sloeg een gaatje. De achtervolgers keken naar elkaar en doordat Powless en Higuita om de beurt de aanvallen van de medevluchters pareerden, kon Valgren zijn voorsprong uitbouwen tot meer dan een minuut. De Deen, die ook het WK wielrennen rijdt, schreef zo de Giro Della Toscana op zijn naam.

Uitslag Giro della Toscana 2021

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws