IDL Retro | Christian Pfannberger; van wereldkampioen militairen naar een levenslange (!) schorsing Wielrennen
Wielrennen

IDL Retro | Christian Pfannberger; van wereldkampioen militairen naar een levenslange (!) schorsing

IDL Retro | Christian Pfannberger; van wereldkampioen militairen naar een levenslange (!) schorsing

Oostenrijk, wielrennen en doping: het is de afgelopen decennia een gevaarlijke driehoek gebleken. Van de bekentenissen van Bernard Kohl, derde in de Tour van 2008, tot de Rabo-bloedbank van Wenen. En de meest recente: Georg Preidler van Team Sunweb. En dan fietste daar ook nog ene Christian Pfannberger tussendoor, die iets minder bekend werd bij de bühne. Desondanks brengen we hem aan het licht in deze IDL Retro!

Pfannberger werd op 9 december 1979 geboren in het Oostenrijkse Judenburg, gelegen in de deelstaat Stiermarken, bekend van de jaarlijkse GP in de Formule 1. De eerste keer dat zijn naam genoteerd werd door de profploegen was in 1999, toen de renner met krullen wereldkampioen wielrennen werd bij de militairen.

Ook bij de beloften toonde de puncher zich een goede coureur. Op het WK in 2003 eindigde hij als negende, tussen latere toppers als Daniele Bennati en Yaroslav Popovych. Daarna kwam er echter klad in de loopbaan van Pfannberger, die enkele jaren op lager niveau fietste en niet direct doorbak bij de profs. Ook zijn eerste dopingschorsing, vanaf 2004 voor een positieve plas op Testosteron, was hier debet aan. Pas na die schorsing, in 2006 op 26-jarige leeftijd, kwam hij in het procontinentale circuit terecht bij ELK Haus-Simplon.

Bij zijn nieuwe ploeg bewees Pfannbeger meteen zijn waarde. In de ronde van zijn thuisland won hij op de loodzware Kitzbüheler Horn, om uiteindelijk als derde te eindigen in het eindklassement. Dat deed hij achter onder meer Tom Danielson, maar nog voor Kohl. In 2007 deed hij er nog een schepje bovenop; Pfannberger werd voor de eerste keer Oostenrijks kampioen en behaalde vele mooie ereplaatsen gedurende het seizoen. WorldTour-ploeg Barloword, met onder meer Chris Froome en Geraint Thomas, zag wel brood in de Oostenrijker en haalde hem binnen voor 2008.

IDL Retro | Christian Pfannberger; van wereldkampioen militairen naar een levenslange (!) schorsing
Christian Pfannberger in 2007

Eerste deelname aan Ardennendrieluik? Geen probleem

Namens de Zuid-Afrikaanse ploeg haalde Pfannberger meteen een overwinning binnen in de Giro del Capo, die hij wist te winnen voor Chris Froome. Eén maand later mocht de Oostenrijker meteen zijn kans gaan in de Amstel Gold Race, zijn eerste wedstrijd op WorldTour-niveau, op 27-jarige leeftijd. Geen probleem voor Pfannberger, die zich kennelijk goed geprepareerd had en direct als zesde eindigde.

Op de woensdag na Amstel finishte hij ook nog eens als negende in de Waalse Pijl, om vervolgens in Luik-Bastenaken-Luik uit te pakken met een vijfde plek tussen toppers als Alejandro Valverde, Davide Rebellin, de Schlecks, Thomas Dekker en Cadel Evans. Of zij voor die Ardennenweek al ooit van Pfannberger gehoord hadden? Wij betwijfelen het.

Voor Barloworld was dit de reden om Pfannberger gelijk naar de Giro te sturen, waar hij niet uit de verf kwam. Kort nadien schreef hij wel wederom het Oostenrijks kampioenschap op zijn naam, alvorens de blik op het najaar kon. Daarin behaalde hij ereplaats na ereplaats, met een achtste plek op het WK in Varese als absoluut hoogepunt.

IDL Retro | Christian Pfannberger; van wereldkampioen militairen naar een levenslange (!) schorsing
Christian Pfannberger doet de toppers pijn in de Amstel Gold Race

Pfannberger in rijtje met Armstrong en Ricco

Voor 2009 versierde Pfannberger een mooi contract bij het nieuwe Team Katusha, een Russisch prestigeproject waar ook onder meer die andere krullenbol, Filippo Pozzato, zich aan committeerde. Deze samenwerking was Pfannberger echter geen lang leven beschoren. Hij werd in extremis uit de Giro-selectie geplukt na een degelijk voorjaar: een positieve EPO-test out of competition had hem de das omgedaan.

Deze tweede positieve dopingtest zorgde ervoor dat hij een levenslange schorsing aan zijn broek kreeg, waardoor hij in een bedenkelijk lijstje dopingzondaars met onder meer Lance Armstrong, Riccardo Ricco en Danilo Di Luca staat.

Pfannberger verdween op die manier definitief uit het professionele wielrennen, maar is nog altijd in de sport actief: hij runt een fietsenzaak in Baden bei Wien. Zijn profieltekst op de website van zijn zaak: 'Pfannberger Cycling staat voor passie voor fietsen, we leven voor en houden van de wielersport.'

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws