IDL Retro | Raúl Alcalá: PDM-Mexicaan die bestolen werd van zijn Tourmedailles en 20 miljoen pesos Wielrennen
Wielrennen

IDL Retro | Raúl Alcalá: PDM-Mexicaan die bestolen werd van zijn Tourmedailles en 20 miljoen pesos

IDL Retro | Raúl Alcalá: PDM-Mexicaan die bestolen werd van zijn Tourmedailles en 20 miljoen pesos

Profwielrenners uit Mexico: veel zie je ze niet. De talentvolle Luis Villalobos (EF Education) was in 2020 de laatste, maar hij werd betrapt op doping en verdwijnt in ieder geval tot 2024 uit het profpeloton. Daarom doken we maar de geschiedenisboeken in voor deze IDL Retro, met Raúl Alcalá als thema.

Alcalá werd op 3 maart 1964 geboren in Monterrey, de hoofdstad van Nuevo León. De stad ligt in een dal, maar is omgeven door bergen. Als je ooit in de stad bent/komt, zul je zien dat het louter bergtoppen heeft in de omgeving. De bekendste is de Cerro de la Silla, oftewel de Zadelberg. Vanuit de top van deze berg heb je een prachtig uitzicht op de stad Monterrey, die zich dan ook uitstekend leende voor trainingen voor Alcalá.

De klimmer die Alcalá wel genoemd mag worden, kwam voor het eerst op de radar op de Olympische Spelen van 1984 in Los Angeles, waar hij als elfde wist te eindigen. In 1986 werd hij uiteindelijk op 22-jarige leeftijd prof bij 7-Eleven, een winkelketen vernoemd naar de ongewone openingstijden van 07.00 tot 23.00 uur in die tijd. Alcalá mocht er gelijk de Tour de France afwerken, maar viel niet echt op.

Hoe anders was dat het jaar erna, toen Alcalá met enkele knappe prestaties in de zwaarste bergritten een negende plek in het eindklassement versierde. Ook was hij beste jongere, waarmee het mondiale wielrennen na de goede prestaties van Greg LeMond en Andy Hampsten plots na Noord-Amerika ook Midden-Amerika leek te hebben bereikt.

Alcalá ontwikkelt zichzelf bij PDM

In 1988 kon Alcalá zijn goede prestaties niet écht bevestigen (na een veertiende plek in de Giro werd hij twintigste in de Tour), waarop hij in 1989 naar het Nederlandse PDM trok. Bij die ploeg trof hij onder meer Gert-Jan Theunisse, Steven Rooks en Gerrie Knetemann, evenals Erik Breukink in een later stadium.

Bij PDM boekte Alcalá in 1989 zijn eerste ritzege in de Tour de France: hij won de vierde etappe naar Francorchamps, door Jesper Skibby en Patrick Tolhoek (vader van Antwan) voor te blijven. Daarnaast was hij één van de vier PDM-mannen in de top tien van het eindklassement. Alcalá werd achtste, terwijl Theunisse (vierde), Rooks (zevende) en Sean Kelly (negende) ook hoog eindigden.

IDL Retro | Raúl Alcalá: PDM-Mexicaan die bestolen werd van zijn Tourmedailles en 20 miljoen pesos
Alcalá in het shirt van PDM

In 1990 schreef Alcalá wederom een Touretappe op zijn naam, die zowaar nog knapper was. Hij won namelijk een 61,5 kilometer lange tijdrit door maar liefst 1.24 minuut sneller te zijn dan Miguel Indurain. Andermaal werd Alcalá achtste in de Tour, terwijl zijn jonge ploeggenoot Breukink als derde eindigde. Eerder in het jaar won de Meixcaan ook al de Tour du Trump, vernoemd naar Donald, die toen nog niet bezig was met president worden van de Verenigde Staten. Ook in die koers bleef hij Indurain voor.

Het jaar daarop was Alcalá ongewild een van de hoofdpersonen in een van de meest krankzinnige Tourschandalen ooit. De Mexicaan trok nochtans met goede adelbrieven naar de Ronde van Frankrijk, samen met zijn gehele PDM-ploeg moest hij er voor de start van de elfde etappe de brui aan geven. Allemaal ziek. 'Bedorven kip', was de strekking van de eerste. Twee weken erna maakte PDM bekend dat het ging om Intralipid, een sojaproduct dat gebruikt wordt om zwakke mensen bij te voeden.

Alcalá ontdekt dat wielrennen strijd op twee snelheden is geworden

In 1992 reed Alcalá, ondanks matige prestaties in de Tour, één van zijn beste jaren ooit. Hij won de Clasica San Sebastian, werd tweede in Tirreno-Adriatico en de Ronde van het Baskenland en vierde in de Ronde van Lombardije. Toch trok hij eind dat jaar de deur achter zich dicht bij het gestopte PDM, waarna hij via WorldPerfect (1993) bij Motorola terechtkwam in 1994.

Daar werd Alcalá ploeggenoot van Lance Armstrong, toen nog een 21-jarig broekie dat tegen alle verwachtingen in wereldkampioen was geworden in Oslo. Samen werkten ze heel wat koersen af, maar Alcalá kwam er langzamerhand achter dat het wielrennen een spel op twee snelheden was geworden door alle doping die in die tijd vergaard werd en hij beëindigde op 30-jarige leeftijd zijn loopbaan.

IDL Retro | Raúl Alcalá: PDM-Mexicaan die bestolen werd van zijn Tourmedailles en 20 miljoen pesos
Alcalá met een jonge Lance Armstrong

In 2001 kwam Alcalá weer in het nieuws: hij werd beroofd van zijn beide Tourmedailles en maar liefst 20 miljoen pesos aan juwelen, anno 2022 goed voor 872.146,28 euro. Geld dat je niet zomaar terugkrijgt, maar in het door drugsoorlogen geteisterde Mexico geen verrassing.

Geïnspireerd door de comebacks van onder meer Lance Armstrong keerde ook Alcalá in 2008 op 46-jarige leeftijd terug in het peloton, in de Vuelta a Chihuahua. Twee jaar later, inmiddels 48, won hij nog eens het Mexicaanse tijdritkampioenschap, om eind 2010 alsnog de fiets definitief aan de wilgen te hangen.

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws