IJzersterke Politt troeft peloton met sprinters af in Ronde van Duitsland Wielrennen
Wielrennen

IJzersterke Politt troeft peloton met sprinters af in Ronde van Duitsland

IJzersterke Politt troeft peloton met sprinters af in Ronde van Duitsland

Nils Politt heeft de derde etappe van de Ronde van Duitsland gewonnen. Na een weinig enerverend koersverloop barstte het spektakel los in de lastige en technische laatste tien kilometer. Politt viel verschillende keren aan en wist uiteindelijk met Dylan Teuns weg te rijden om de Belg in de laatste twee kilometer op pure power uit het wiel te rijden. De Duitser nam ook de leiderstrui over van zijn ploeggenoot Pascal Ackermann.

Na twee etappes die beslist werden in een groepssprint was ook de derde etappe van de Ronde van Duitsland op het lijf geschreven van de snelle mannen. Wel bood de finale met verschillende heuvels de mogelijkheid voor aanvallers om de sprinters te verrassen. Daarnaast maakten de slechte weersomstandigheden de koers alvast niet makkelijker.

Kopgroep van vier kleurt regenachtige etappe

Na verschillende aanvalspogingen ontstond een kopgroep van vier renners van met name kleine ploegen. De namen: Henri Uhlig (Duitse selectie), Bert De Backer (B&B Hotels p/b KTM), Julian Lino (Bike Aid) en Abram Stockman (Team SKS Sauerland NRW). Zij kregen maximaal drie minuten van het peloton, waar BORA-hansgrohe namens klassementsleider Pascal Ackermann en Bahrain Victorious controleerden.

Buiten een opgave van Nans Peters (AG2R Citroën Team) gebeurde er weining in de etappe. Het koersverloop volgde dat van een traditionele sprintersrit. De sprintersploegen hielden de voorsprong van de vluchters constant tussen de twee en drie minuten, wat de aanvallers weinig mogelijkheid bood voor een mogelijke stunt.

Nieuwe sprint lijkt onvermijdelijk

Een nieuwe krachtsmeting tussen Ackermann, Phil Bauhaus en Alexander Kristoff lag dus in het vooruitzicht en mogelijk zou ook Mark Cavendish voor het eerst om de winst mee kunnen sprinten. Toch moesten ook zij eerst die paar korte klimmetjes in de finale overleven en hun ploegen het peloton bij elkaar houden.

De eerste helling was de Marloffstein (1,8 km aan 3,6%), waarvan de top op een kleine twintig kilometer van de finish lag. Op de beklimming bleek De Backer de sterkste benen te hebben. De Belg reed zijn medevluchters uit het wiel, al wisten Lino en Uhlig vlak voor de top weer aan te sluiten. De voorsprong was intussen rap gedaald naar een minuut, met name door de inspanningen van een oersterke Remí Cavagna (Deceuninck-Quick-Step).

Politt troeft Teuns en peloton af

Het laatste obstakel van de dag was de Erlangen (1,5 km aan 5,2%), waar ook bonificatieseconden te verdienen vielen. Die gingen echter niet naar de vluchters, want zij werden op de klim ingelopen door het peloton. De secondes gingen wel naar de drager van de witte trui: Georg Zimmermann. Na de bonificatiesprint trok onder meer Politt hard door. Een groep van ongeveer tien renners wist zodoende weg te rijden.

De samenwerking was echter niet optimaal waardoor het peloton met de sprinters snel weer naderde. Politt legde zich er echter niet zomaar bij neer en trok opnieuw ten aanval. Nadat vier andere renners weer de aansluiting maakten, was het Dylan Teuns die versnelde. De onvermoeibare Politt maakte de sprong naar de Belg en de twee hadden met nog vier kilometer te gaan goede vooruitzichten om de verwachte groepssprint te voorkomen. Politt wilde het alleen niet laten aankomen op een sprint met Teuns en trok met nog twee kilometer te gaan nogmaals door. Op pure power reed hij de Belg uit het wiel en verzekerde hij zich van een knappe overwinning.

Uitslag etappe 3 Ronde van Duitsland 2021

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws