Jumbo-Visma maakt tegenstand belachelijk op Tourmalet: Vingegaard wint, Kuss en Roglic tweede en derde Wielrennen
Wielrennen

Jumbo-Visma maakt tegenstand belachelijk op Tourmalet: Vingegaard wint, Kuss en Roglic tweede en derde

Jumbo-Visma maakt tegenstand belachelijk op Tourmalet: Vingegaard wint, Kuss en Roglic tweede en derde

Jonas Vingegaard heeft de dertiende etappe in de Vuelta a España gewonnen. De Deen profiteerde optimaal van een overmacht aan renners van Jumbo-Visma, op de dag dat Remco Evenepoel er volledig doorheen zakte. Vingegaard viel op de Col du Tourmalet als eerste aan en mocht zo zegevieren, met rode truidrager Sepp Kuss die lang gevangen zat, maar in de slotfase wegsprong bij de rest en zo leider bleef. Primoz Roglic sprintte daar kort achter naar de derde plaats.

De dertiende etappe begon vanuit Huesca la Magia en leidde naar de top van de Tourmalet. Daartussen beklommen de renners vier cols. De Puerto de Portalet startte vanuit het begin en was van derde categorie. Vervolgens gingen we Frankrijk in en bedwongen de renners de mythische Col d'Aubisque, Col de Spandelles en dus de Tourmalet.

Evenepoel en Almeida lossen op Aubisque

134,7 kilometer slechts, maar wel meer dan 4.000 hoogtemeters. Geen moment vlak en dus de hele dag strijd. Die begon nog even met mannen die mee dachten te kunnen met de kopgroep. Romain Bardet (DSM) was één van hen, maar op de Col d'Aubisque was snel duidelijk dat het niet voor de vluchters ging zijn. Dat had een reden, want nadat João Almeida (zesde in het klassement) moest lossen, was het niet veel later Remco Evenepoel (derde en witte truidrager) die overboord moest.

De Belg zag al snel lijkbleek en had duidelijk een rotdag. Jumbo-Visma toonde logischerwijs geen genade en maakte tempo met Robert Gesink en Wilco Kelderman. Almeida kwam op driekwart minuut van de groep favorieten boven, Evenepoel gaf zelfs al een dikke minuut toe. Michael Storer pakte op de Aubisque de bergpunten, alvorens de renner van Groupama-FDJ met drie mannen nog even voorop kwam. Ook dat was rap over.

Lees verder onder de video

Bahrain Victorious geeft gas, maar Jumbo-Visma bepaalt

Het was namelijk Bahrain Victorious dat nu overpakte. Met Almeida en Evenepoel overboord zag het kansen en dus vlogen Damiano Caruso en Mikel Landa naar beneden op de Aubisque. Kuss en Vingegaard haakten hun karretje aan, maar de vier hadden aan de voet van de Col de Spandelles geen al te grote voorsprong.

In de eerste kilometers van de klim werd er onderling nog wel even getest. Landa viel nog eens aan en vervolgens ging ook Vingegaard een keer op de pedalen staan. Juan Ayuso van UAE zag er niet al te best uit onder dit geweld, maar hij had de mazzel dat er niet echt werd doorgetrokken. Uiteindelijk nam Jumbo-Visma de controle met de teruggekeerde Gesink en Kelderman. Almeida kwam daardoor boven op dik twee minuten, Evenepoel verloor bovenop de Spandelles al bijna zes minuten.

Lees verder onder de video

Vingegaard valt aan, Kuss zit gevangen

Nadat Gesink in de afzink en in de vallei beulswerk deed en het tempo nooit liet zakken, kwamen we aan bij de Tourmalet. Hier was het Lenny Martinez die als derde man uit de top tien (vijfde) moest passen. Storer had z'n bergpunten op de Aubisque en Spandelles binnen en wachtte op zijn kopman. Kelderman rookte vervolgens alle mannen in de top twintig één voor één op, totdat hij klaar was en Vingegaard op acht kilometer van de top aanviel.

Enric Mas probeerde nog over te steken, maar hij kwam in een achtervolgende groep terecht, met daarbij Kuss en Primoz Roglic en verder ook Ayuso, de beresterke Cian Uijtdebroeks van BORA en de hiervoor aanvallende Landa. Geen Marc Soler dus, hij moest passen. Met twee van Jumbo in het wiel liep de voorsprong van Vingegaard op z'n rivalen heel rap naar veertig seconden, totdat Mas op dik vijf kilometer nog eens ging en met Kuss nu een gat kon slaan. Bij het ingaan van de laatste vier kilometer ging Kuss nog eens, maar omdat Mas niet opgaf, moest de klassementsleider de benen stil houden richting Vingegaard.

Lees verder onder de video

Vingegaard en Kuss maken het verschil

Dat gepoker leverde een voorgift op van 45 seconden voor Vingegaard, die opging voor in ieder geval de ritzege. Kuss zat daarachter gevangen met overduidelijk goede benen, in de wetenschap dat hij het rood wel ging behouden. En Roglic? Die toonde zich een keurige ploeggenoot, door op alles te reageren, maar nooit zelf de sprong te wagen. Vingegaard spinde garen bij al deze gebeurtenissen, zijn voorsprong liep richting de slotkilometer al naar een minuut.

Jumbo-Visma werd overduidelijk de winnaar van de dag, met de Deen als dagwinnaar en tevens de nieuwe nummer twee achter Kuss in het klassement. De Amerikaan greep de laatste kilometer aan om met een verschroeiende aanval nog weg te rijden van de rest, en nu was het wel raak. Roglic probeerde even later ook nog weg te springen, maar dat liet de rest niet toe. Zo won Vingegaard, met een halve minuut voorsprong op Kuss en Roglic, die naar plek drie sprintte.

Uitslag etappe 13 Vuelta a Espana 2023 

Results powered by FirstCycling.com

Volg LIVE etappe 13 in de Vuelta a España in onze liveblog

Laadt de liveblog niet? Druk even op F5 of refresh je mobiele pagina of app.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws