Jumbo-Visma-show op Hautacam! Vingegaard wint; Pogacar valt aan, crasht en zwaait witte vlag Wielrennen
Wielrennen

Jumbo-Visma-show op Hautacam! Vingegaard wint; Pogacar valt aan, crasht en zwaait witte vlag

Jumbo-Visma-show op Hautacam! Vingegaard wint; Pogacar valt aan, crasht en zwaait witte vlag

Jonas Vingegaard heeft een overheerlijke achttiende etappe in de Tour de France gewonnen. Op een dag die werd gedomineerd door het duel 'Vingegaard versus Pogacar' zagen we die battle alleen op de voorlaatste klim. De jonge Sloveen begon er al aan op de Col de Spandelles en het werd - na dramatiek in de afzink - beslist op de Hautacam. Met de hulp van een werkelijk waanzinnige Wout van Aert ging Vingegaard in het geel solo naar de top en besliste hij het algemeen klassement tegenover een dappere, maar uiteindelijk krakende Pogacar.

Net als een dag eerder werd een korte bergetappe neergelegd, met een vlakke aanloop. Slaagde UAE Team Emirates er een dag eerder nog in om de boel kort te houden en zo Vingegaard te isoleren, daar sloeg Jumbo-Visma nu terug. Na een enorme gevecht waren het Van Aert en Tiesj Benoot die voor de Nederlandse ploeg in een kopgroep geraakten. Van één kopgroep konden we overigens nooit spreken, het was de hele tijd een komen en gaan van renners.

Ciccone pakt bergpunten, Meintjes vertrekt

De Col d'Aubisque (16,4 kilometer aan 7,1 procent) werd na een kleine zestig kilometer bereikt, vlak nadat Van Aert nog maar eens twintig punten bijschreef bij de tussensprint. Op de Aubisque werd de eerste groep nog groter, doordat bergkoning Simon Geschke van Cofidis probeerde de oversteek te maken vanuit het peloton, dat niet ver zat. Geschke had de punten op de Aubisque hard nodig voor de bollen, maar hij slaagde niet in zijn missie om vooraan te komen.

Wie kwamen er dan wel op kop over de top? Giulio Ciccone deed namens Trek-Segafredo een zaakje met de volle twintig punten. Ook Thibaut Pinot was mee, en ook Van Aert en Benoot toonden constant initiatief. Zij wilden vooraan blijven, om Vingegaard later te kunnen bijstaan. In de afdaling van de Aubisque hadden we zo'n twintig renners vooraan, met daar achter Louis Meintjes, die namens Intermarché nog maar eens probeerde tijd te pakken. In het peloton controleerde Nathan Van Hooydonck voor Vingegaard, op een kleine vier minuten.

Pogacar valt volle bak aan, maar valt in de afdaling

Na de lange afdaling van de Aubisque begon meteen de onbekende en nieuwe Tourbeklimming van de Col de Spandelles. Het was hier dat de koers ontbrandde, vooraan en in het peloton. Op kop bleven de weer eens ijzersterke Van Aert, Pinot en de Daniel Felipe Martínez (INEOS) over, in het peloton stuurde Pogacar z'n enige ploegmaat Brandon McNulty naar het front. Meteen ging het tempo enorm omhoog en uiteindelijk was het Pogacar die vol in de aanval ging. Bij de eerste drie aanvallen kon Sepp Kuss nog terugkeren en eenmaal durfde Geraint Thomas zelfs te demarreren na het stilvallen van het tempo. Na de vijfde versnelling van Pogacar viel hij echter niet meer stil, werd iedereen gelost behalve Vingegaard en denderden ze over de top.

De afdaling van de Spandelles werd door Pogacar aangegrepen om extra druk te zetten en heel even leek dat te lukken. Vingegaard maakte snel een slippertje en de Sloveen ging door. Vingegaard kwam uiteindelijk terug in het wiel, op het moment dat het Pogacar was die rechtdoor ging en in het grind zelfs even viel. De broek was open en Vingegaard toonde zich een gentleman door te wachten. Meteen was wel het tempo en de adrenaline eruit. Beide heren kwamen even bij, pakten wat bidons en dat was dan weer goed nieuws voor de kopgroep van drie. Van Aert, Pinot en Martínez kwamen beneden met dik twee minuten voorsprong.

Van Aert droomt van bollen, maar Jumbo-Visma geeft gas voor Vingegaard

Nog één klim om verschil te maken, maar wat had Pogacar fysiek en mentaal nog in de koker na z'n val? Richting de voet van de klim slaagde Jumbo-Visma erin om vanuit de achtergrond Benoot en Kuss terug naar Pogacar en Vingegaard te krijgen. Ook Thomas, Meintjes en vroege vluchter Hugo Houle kwamen erbij. Zo hadden we drie koplopers en zeven achtervolgers, met dus een verschil van dik twee minuten. Wat nog restte: de Hautacam, van 13,6 kilometer aan 7,8 procent gemiddeld!

Met twee knechten bij Vingegaard kon Van Aert duidelijk voor ritwinst gaan en had hij de bergtrui in het vizier. Niet voor niets had hij punten gepakt op de Aubisque en Spandelles; de bollen waren binnen handbereik. Gek genoeg was het Jumbo-Visma dat bij de groep-favorieten het tempo bepaalde, eerst met Benoot en daarna met Kuss. De voorsprong van de voorste drie daalde, waardoor het vizier louter leek te zijn gericht op dagsucces voor Vingegaard...

Vingegaard zet puntjes op de i, Van Aert idioot sterk

Jumbo-Visma voor en Jumbo-Visma achter, want terwijl Kuss de gele trui tot onder de minuut bracht bij de kop, was het daar Van Aert die aanviel. Pinot moest passen en dus hadden we alleen Van Aert en Martínez nog. Kuss verhoogde op dik zeven kilometer van de top nog eens het tempo voor Vingegaard, en iedereen behalve Pogacar wapperde eraf. Nog zes kilometer en nog een verschil van 27 seconden tussen Van Aert en Martínez aan de ene kant en Kuss, Vingegaard en Pogacar op komst. Met nog vijf kilometer te gaan was het leidende duo ingerekend.

Terwijl Kuss zich had leeggereden om Vingegaard tot bij Van Aert te krijgen, kon de groene truidrager doodleuk ook nog even tempo maken. Toen het gezicht bleek wegtrok en de ogen diep in de oogkassen waren weggeduwd, leek Van Aert klaar, maar het was Pogacar die de witte vlag zwaaide. Met nog 3,6 kilometer te gaan stond Van Aert dan toch geparkeerd en kon Vingegaard op voor z'n ultieme glorietocht. Bovenaan won hij in het geel en besliste hij in principe het klassement. Pogacar kwam als tweede boven, op een minuut van zijn Deense rivaal. Van Aert werd doodleuk derde.

Uitslag etappe 18 Tour de France 2022

Results powered by FirstCycling.com

Volg LIVE etappe 18 in de Tour de France!

Laadt de liveblog niet? Druk even op F5 of refresh je mobiele pagina.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws