Lazkano vervolgt briljant jaar met ritwinst in Burgos, Roglic niet in de problemen in explosief slot Wielrennen
Wielrennen

Lazkano vervolgt briljant jaar met ritwinst in Burgos, Roglic niet in de problemen in explosief slot

Lazkano vervolgt briljant jaar met ritwinst in Burgos, Roglic niet in de problemen in explosief slot

Oier Lazkano heeft de vierde etappe in de Ronde van Burgos gewonnen. De Spaans kampioen van Movistar was de sterkste uit een groep van negen, waarbij hij heuvelop uiteindelijk Santiagio Buitrago aftroefde. Bij de favorieten van het klassement werden er geen verschillen gemaakt.

De vierde etappe had op papier geen al te lastig profiel. Onderweg lagen wel drie gecategoriseerde beklimmingen klaar, met aankomst boven in Acebal-Vizcarra. De stijgingspercentages zorgden bij de start echter niet voor bibbers. Wél voor een mooie kopgroep, trouwens. Omdat we na drie kilometer al begonnen aan de Alto de Cubilla, werd het een gevecht om de vlucht.

Sterke kopgroep rijdt weg, Jumbo-Visma vindt het prima

Het waren de betere klimmers die zich mengden in de debatten en zo kregen we met Oier Lazkano (Movistar), Santiago Buitrago (Bahrain), Raúl García Pierna (Equipo Kern Pharma), Jonathan Caicedo (EF), Joan Bou (Euskaltel), Gianluca Brambilla (Q36.5), Matteo Fabbro (BORA) en Samuele Battistella (Astana) een indrukwekkend sterke groep van negen.

Voor Jumbo-Visma zat er geen gevaar in deze kopgroep, met Vine op een kleine vijf minuten als best geklasseerde. De Nederlandse formatie hield het verschil zodoende rond de drie minuten en toonde geen ambitie om het gat per se dicht te rijden. Op de Alto del Portillo de Busto, na tachtig kilometer koers, was er aan deze situatie niet zo heel veel veranderd.

Burgos-BH start achtervolging, maar komt te laat

Na de tweede klim van de dag meldde Burgos-BH zich om nog iets te doen aan de situatie. Een kansloze missie, met negen sterke renners vooraan, maar de Spaanse pro-conti's deden hun best. Richting het slotklimmetje naar Acebal-Vizcarra (slechts de laatste twee kilometer) daalde de voorsprong van de negen wel iets, maar nooit zo hard dat er twijfel ontstond over wie er gingen strijden voor de winst.

De negen bleven in de absolute slotfase lang bij elkaar, in de wetenschap dat het op de laatste twee kilometer ging aankomen. Met anderhalve minuut voorsprong hadden ze alle tijd om wat te spelen, met Brambilla die als eerste aanging. De Italiaan werd teruggehaald, alvorens het Lazkano was die in de laatste 500 meter hard versnelde. Buitrago was de enige die kon volgen, maar toen de Spanjaard in de laatste bocht nog eens op de pedalen ging staan, was het ook voor Buitrago te machtig.

Het is voor Lazkano alweer de vierde overwinning dit seizoen. Nadat hij indruk had gemaakt in het klassieke voorjaar won hij een rit en het eindklassement in Boucles de la Mayenne. Vervolgens werd hij met een knappe solo Spaans kampioen op de weg, voor Juan Ayuso van UAE Team Emirates. We zien Lazkano in augustus terug in de Vuelta a España.

Uitslag etappe 4 Ronde van Burgos 2023

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws