Mannen, bedankt! Evenepoel, Ganna en Groves stunten met briljante vlucht in slotetappe, Groves wint Wielrennen
Wielrennen

Mannen, bedankt! Evenepoel, Ganna en Groves stunten met briljante vlucht in slotetappe, Groves wint

Mannen, bedankt! Evenepoel, Ganna en Groves stunten met briljante vlucht in slotetappe, Groves wint

Kaden Groves heeft de 21e en laatste etappe in de Vuelta a España gewonnen. Op een normaal gesproken rustige dag met verwachte massasprint liep het allemaal anders, met Remco Evenepoel, Filippo Ganna en Kaden Groves in een waanzinnige kopgroep van zes. Ze werden niet ingerekend, waardoor Groves in een sprint der stervende zwanen won voor Ganna.

Iets meer dan honderd kilometer, waarvan de neutralisatie en de eerste helft van de rit in wandeltempo werden afgewerkt. Zo hoort het eigenlijk niet te zijn, maar we wisten toen nog niet dat we spektakel te zien zouden krijgen. Toen we richting de laatste vijftig kilometer het finalecircuit in Madrid opreden, kon de koers echt beginnen.

Evenepoel, Ganna en Groves mee in de kopgroep

En hoe! Lennard Kämna en Rui Costa reden weg, nadat Alpecin-Deceuninck het tempo voor sprinter Groves hoog had geprobeerd te houden. De twee ritwinnaars uit deze Vuelta kregen Nico Denz - ploegmaat van Kämna - mee. Daar leek het bij te blijven, maar dat was buiten een stunt van INEOS en Evenepoel gerekend.

De bolletjestrui schoof mee toen INEOS met Ganna, Omar Fraile en Kim Heiduk wegreed. Ook Groves zelf haakte z'n karretje aan. Fraile en Heiduk maakten met Ganna de oversteek naar de drie leiders en haakten daarna af, waarmee we een bizarre kopgroep van zes hadden. Dat had tot gevolg dat Alpecin-Deceuninck en INEOS in het peloton niet meer hoefden te rijden.

Afstopwerk in peloton, nagelbijter naar de finish

Samen met Quick Step werd er in het pak afgestopt, en de voorsprong van de kopgroep bungelde daardoor constant tussen de vijftien en twintig seconden. Richting de laatste tien kilometer daalde dat wel wat, met bijna alle ploegen die wel wilden meerijden. UAE Team Emirates, Lotto-Dstny, Bahrain, Groupama-FDJ, Caja Rural... Opeens had iedereen alle vertrouwen in z'n rapte man.

Vooraan ging het kaarsje langzaam uit, al hadden ze met Ganna, Denz en Evenepoel drie stevige motoren mee. Vijftien seconden werden elf seconden en weer terug naar dertien seconden... Wat een nagelbijter, bij het ingaan van de laatste ronde van vijf kilometer! Movistar meldde zich op kop, met ook Groupama dat bleef geven. Voor wie? Geen idee, maar Ganna en co moesten blijven geven. Drie kilometer en nog zeven seconden, met werkelijk iedereen op de limiet richting de laatste kilometer.

Het peloton kon ze ruiken, maar ze kregen het laatste gat niet dicht. Sprinten tussen zes mannen, met geen tijd om te pokeren. Evenepoel ging aan toen het peloton aansloot en de Belg maakte er een indrukwekkend lange spurt van. Hij stortte net voor de finish in, waardoor Groves en Ganna er als stervende zwanen overheen konden. Groves won, voor Ganna, met het peloton dat te laat kwam...

Uitslag etappe 21 Vuelta a España 2023

Results powered by FirstCycling.com

Volg LIVE etappe 21 in de Vuelta a España in onze liveblog!

Laadt de liveblog niet? Druk even op F5 of refresh je mobiele pagina of app.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws