Meeus zorgt voor tweede BORA-succes in een half uur met winst Paris-Bourges Wielrennen
Wielrennen

Meeus zorgt voor tweede BORA-succes in een half uur met winst Paris-Bourges

Meeus zorgt voor tweede BORA-succes in een half uur met winst Paris-Bourges

Jordi Meeus heeft Paris-Bourges op zijn naam geschreven. Hij was de snelste in de sprint van de heuvelachtige Franse koers. De Belg van BORA-hansgrohe versloeg onder anderen Arnaud Démare met zijn machtige eindschot.

Een heuvelachtig parcours en dus koers vanuit de start. Een strijd tussen de continentale en procontinentale ploegen leverde een hoog tempo op in het eerste uur. Na tien kilometer slaagden er echter toch vijf renners in om weg te komen. Jérémy Leveau (Xelliss-Roubaix Lille Métropole), Clément Carisey (Delko), Tony Gallopin (AG2R), Stephen Bassett (Rally Cycling) en Ibon Ruiz Sedano (Equipo Kern Pharma) vonden elkaar.

Sprintersploegen controleren, volop koers op tweede klim 

De vijf kregen lange tijd niet meer dan een minuutje voorsprong, door toedoen van Trek-Segafredo. Het peloton gaf uiteindelijk echter toe. De kopgroep liep uit naar een voorsprong van maximaal vijf minuten, alvorens Groupama-FDJ ging achtervolgen. Toen ook BORA-hansgrohe en Alpecin-Fenix zich kwamen melden, liep het verschil terug. Op de top van de eerste klim van de dag (de Côte de Jars) stond er nog vier minuten op de teller.

Op de beklimming van de Graveron - de tweede klim van de dag - vond Groupama-FDJ het welletjes om te controleren. Olivier Le Gac viel aan vanuit het pak, vlak nadat Gallopin in de kopgroep hetzelfde had gedaan. Alan Riou (Arkéa) en Valentin Madouas (Groupama) gingen mee met Le Gac en ook Pierre-Luc Périchon (Cofidis) en Thibault Ferasse (B&B) probeerden de oversteek te maken. In het peloton reed alles in een lint naar boven op de klim. Intermarché-Wanty-Gobert hield uiteindelijk alles bij elkaar.

Madouas maakt tevergeefs oversteek, sprintersploegen controleren

In de kopgroep bleven er slechts drie renners over. Gallopin had gezelschap gekregen van Carisey en Bassett. Helaas voor hun was hun voorsprong na alle aanvallen in het peloton nog maar een minuutje, en nog 65 kilometer te fietsen. Lang bleef de situatie niet overzichtelijk, want toen de derde klim van de dag zich aandiende, gingen diverse mannen weer op de pedalen staan. Roger Adria (Equipo Kern Pharma) opende het bal en Madouas reageerde. Madouas gaf er nog een klap op en kwam zo bij de drie vroege vluchters. Adria kon de aansluiting niet maken.

De verschillen waren in deze fase klein. Intermarché-Wanty-Gobert bleef gas geven voor z'n sprinter Van Poppel en zo waren Madouas en consorten klaar met hun poging. Nieuwe aanvallen werden door Trek-Segafredo geneutraliseerd. Op 38 kilometer van de streep, en alle drie gecategoriseerde beklimmingen achter de rug, werd aanvallen een stuk minder eenvoudig. Zeker omdat vervolgens ook Groupama-FDJ meehielp met het controleren van demarrages.

Slotfase met aanvallenregen, maar sprint onvermijdelijk

In de laatste twintig kilometer bleef het aanvallen regenen, maar dat mocht niet baten. Een sterk groepje met wederom Madouas, Alexander Kamp (Trek) en Robin Carpenter (Rally), die onlangs nog een rit in de Tour of Britain won, werd ingerekend door Intermarché. De laatstgenoemde probeerde het later nog maar eens met Ryan Mullen (Trek), maar die poging strandde op vijf kilometer van de finish.

Tot in de slotkilometer probeerden renners het nog, waaronder ook Edward Theuns van Trek-Segafredo, maar deze koers ging uitlopen op een massasprint. Daarin was Meeus uiteindelijk de sterkste, waarmee de Belg de tweede winst van de dag voor zijn ploeg behaalde na de zege in Gran Piemonte van Matthew Walls. Hij versloeg aan de finish Démare, Niccolo Bonifazio (TotalEnergies) en Piet Allegaert (Cofidis). Van Poppel kon het harde werk van zijn ploeg niet belonen door een bijna-valpartij in de laatste kilometer en eindigde zevende.

Uitslag Paris-Bourges 2021

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws