Met alleen die dramatische Strade-dag als referentie: wat vindt Evenepoel van grind in de Tour de France? Wielrennen
Wielrennen

Met alleen die dramatische Strade-dag als referentie: wat vindt Evenepoel van grind in de Tour de France?

Met alleen die dramatische Strade-dag als referentie: wat vindt Evenepoel van grind in de Tour de France?

Remco Evenepoel heeft bij HLN kort gereageerd op het parcours van de Tour de France, en dan met name de negende etappe rond Troyes. Op die dag worden de renners over 32 kilometer aan grindstroken gestuurd, iets waar eigenlijk niemand tot dusverre heel blij mee is. Wat vindt Evenepoel?

'Er worden al aparte events en kampioenschappen voor gravel georganiseerd. Moeten zulke grindstroken dan absoluut nog worden ingepast in een grote ronde of in andere, normale koersen? Ik vind het niet echt nodig', zo sluit Evenepoel zich aan bij onder meer Richard Plugge (Jumbo-Visma) en zijn eigen ploegbaas Patrick Lefevere. Zij wezen vooral op het element 'geluk', dat op grind een belangrijke rol speelt.

De grote vraag bij Evenepoel is vooral: hoe goed is hij op gravel? De jonge Belg zagen we eigenlijk maar één keer serieus op onverharde ondergrond en dat was in etappe elf van de Giro d'Italia in 2021. Op die dag werd een soort mini-Strade Bianche georganiseerd en Evenepoel werd in de bochten al rap gelost door het peloton.

Met alleen die dramatische Strade-dag als referentie: wat vindt Evenepoel van grind in de Tour de France?
Evenepoel verloor tijd in etappe 11 van de Giro in 2021

Evenepoel zoekt gravel weleens op tijdens trainingen

De kopman van Soudal-Quick Step, toen nog begeleid door João Almeida als gedwongen meesterknecht, verloor uiteindelijk enkele minuten op de eerste klassementsrenners. Sinds die mislukte dag richting Montalcino zagen we Evenepoel nooit meer officieel in koers op gravel. Dat wil echter niet zeggen dat hij er geen kaas van gegeten heeft. Verzachtende omstandigheid is ook: Evenepoel ging een half jaar voorafgaand aan die Giro in 2021 hard onderuit in de Ronde van Lombardije en koerste misschien met wat angst.

De alleskunner benadrukt dat hij tijdens trainingen wel degelijk onverharde stroken opzoekt. 'Als ik in het Pajottenland train, gebeurt het dat ik doorsteek naar het Leuvense - da’s niet zo ver af - en durf ik wel eens zo’n gravelstrook mee te pikken', aldus Evenepoel, die daarbij misschien nog niet helemaal de ervaringen krijgt als die in de Tour van 2024. 'Als je geluk hebt ligt de wat losse ondergrond er hard bij en lijkt het alsof je gewoon over asfalt aan het rijden bent.'

De elfde etappe in de Giro van 2021

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws