Mohoric behoudt leiderstrui na klassementsthriller in tijdrit Ronde van Polen, ritwinst voor Cattaneo Wielrennen
Wielrennen

Mohoric behoudt leiderstrui na klassementsthriller in tijdrit Ronde van Polen, ritwinst voor Cattaneo

Mohoric behoudt leiderstrui na klassementsthriller in tijdrit Ronde van Polen, ritwinst voor Cattaneo

Mattia Cattaneo heeft de zesde etappe in de Ronde van Polen gewonnen. In een individuele tijdrit van 16,6 kilometer was hij uiteindelijk de sterkste, voor Joao Almeida en Geraint Thomas. Almeida was op zijn beurt ook bezig aan een heuze klassementsthriller.

Al relatief vroeg in de etappe zette Finn Fisher-Black de eerste echt scherpe richttijd neer. Het jonge talent van UAE Team Emirates verpulverde de tijd van Michael Hepburn, die tot dat moment al lang in de hot seat zat, Mannen als Stefan Bissegger (EF Education-EasyPost) en wereldkampioen Tobias Foss (Jumbo-Visma) konden niet aan de tijd van Fisher-Black komen. De Noor moest zeven seconden toegeven op de renner uit Nieuw-Zeeland, de Zwitser zelfs vijftien.

Cattaneo zet geweldige tijdrit neer

Wie wel onder de tijd van Fisher-Black kon duiken, was Geraint Thomas (INEOS Grenadiers). De Welshman - momenteel in voorbereiding op de Vuelta a España - was twee seconden sneller dan de jongeling. Hij stond op zijn beurt een klein half uur aan de leiding, maar al snel werd duidelijk dat er een hele rappe man bezig was.

Die man, was Mattia Cattaneo. De Italiaan van Soudal-Quick Step was bij het tussenpunt al vijf seconden sneller dan Thomas en viel daarna niet stil. Hij reed net geen 52 kilometer per uur gemiddeld en was aan de finish maar liefst veertien seconden sneller dan een zuchtende Thomas. Wie nog onder deze tijd wilde duiken, moest van goede huizen komen.

Sterke Kwiatkowski lijkt op weg naar eindwinst

De enigen die echt kans leken te maken om Cattaneo van de troon te stoten, waren Michal Kwiatkowski en Joao Almeida. De klassementsrenners reden een sterk eerste deel van de tijdrit en moesten alles geven om klassementsleider Matej Mohoric uit de trui te rijden. Kwiatkowski had slechts twee seconden achterstand op Cattaneo bij het tussenpunt.

Almeida had dan weer een achterstand van zeven seconden op de Italiaan, Mohoric reed op zijn beurt negentien seconden achter de renner van Soudal-Quick Step. Virtueel behield Mohoric zijn leiderstrui, maar hij stond toen al gelijk met Almeida en hij had nog slechts twee seconden voorsprong over op Kwiatkowski. De Sloveen leek kansloos voor de eindwinst.

Mohoric rijdt geweldig tweede deel

Kwiatkowski had echter een flink verval in het tweede deel van de tijdrit. De Pools kampioen moest uiteindelijk twintig seconden toegeven op Cattaneo en strandde op een (voorlopig) zevende plek. Ook Rafal Majka kwam, zoals verwacht, te kort. Alle ogen waren gericht op Almeida en Mohoric. De Portugees was de eerstvolgende die naar de streep reed.

Almeida bleek zijn tijdrit beter ingedeeld te hebben dan Kwiatkowski. De renner van UAE Team Emirates strandde op dertien seconden van Cattaneo. Mohoric mocht 25 seconden achter de Italiaan over de streep komen om zijn leiderstrui te behouden, maar dat leek onwaarschijnlijk. Mohoric bleek echter een geweldig tweede deel van de tijdrit te hebben gereden. Hij eindigde op precies seconden van de definitieve ritwinnaar Cattaneo, waardoor er naar milliseconden gekeken moest worden. Op basis daarvan behield Mohoric de leiderstrui!

Uitslag etappe 6 Ronde van Polen 2023

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws