Na regen en duisternis stunt DSM met winst in ploegentijdrit Vuelta, lekke band Vingegaard Wielrennen
Wielrennen

Na regen en duisternis stunt DSM met winst in ploegentijdrit Vuelta, lekke band Vingegaard

Na regen en duisternis stunt DSM met winst in ploegentijdrit Vuelta, lekke band Vingegaard

Team DSM-Firmenich heeft op de eerste dag van de Vuelta a España de ploegentijdrit gewonnen. De ploeg had een vroege start als voordeel, daar het later hard ging regenen en de duisternis inviel. Lorenzo Milesi kwam namens DMS als eerste over de finish en is dus de eerste drager van de rode trui.

De 78ste editie van de Ronde van Spanje trapte zaterdagavond af met een ploegentijdrit in Barcelona. Voor de klassementsrenners was het dus direct een belangrijke afspraak, al mocht verwacht worden dat de verschillen met een afstand van vijftien kilometer mee zouden vallen. Het parcours was vooral in het begin technisch, het tweede deel was dan weer geschikt om een hoog tempo te ontwikkelen.

Voorafgaand werd er volop gespeculeerd over mogelijke regen en die zou uiteindelijk ook vallen. De regen zorgde voor een spekglad parcours, wat vooral in het eerste deel - dat de nodige bochten kende - voor de nodige risico's zorgde. Bij Arkéa-Samsic ging het als eerste mis. Hugo Hofstetter schoof onderuit en nam twee ploegmaats in zijn val mee. Qua fysieke schade viel het alleszins mee.

Tekst gaat verder onder de Tweet.

Team DSM-Firmenich zette de eerste richttijd. De ploeg met Romain Bardet en wereldkampioen tijdrijden beloften Lorenzo Milesi was van de eerste reeks ploegen overduidelijk de snelste. Ze legden het parcours van vijftien kilometer af in 17.30 minuten. Mede door de regen waren de verschillen groot. Zo verloren verschillende ploegen al ruim een minuut op DSM.

INEOS verliest al snel De Plus, ook Dunbar onderuit

Het parcours zou niet meer opdrogen, het ging juist harder regenen. De ploegen die later starten waren zodoende in het nadeel. Bahrain Victorious, de ploeg van Mikel Landa, Damiano Caruso en Wout Poels, benaderde DSM tot op tien seconden. EF Education-EasyPost met sprinter Marijn van den Berg en klimmer Hugh Carthy moesten zes seconden toegeven.

Intussen was ook INEOS Grenadiers vertrokken. De Britse ploeg beschikte met tijdritkanon Filippo Ganna, Geraint Thomas, Thymen Arensman en Jonathan Castroviejo over een ijzersterke selectie voor de ploegentijdrit. Het ging na een paar minuten echter al mis. Laurens De Plus schoof onderuit, waardoor de ploeg al snel een pion verloor.

Ook Jayco-AlUla kende tegenslag. De ploeg - die normaal gesproken goed voor de dag komt in ploegentijdrit - zag haar kopman Eddie Dunbar in de laatste kilometer onderuit gaan. Hoewel de Ierse klimmer razendsnel opstond, verloor de formatie bijna een minuut op DSM.

INEOS zou de ploegentijdrit alvast niet winnen. Na het wegvallen van De Plus herstelde de ploeg zich goed, maar aan het tussenpunt lagen ze vijftien seconden achter op DSM. Aan de finish was het verschil gegroeid naar twintig seconden, goed voor een voorlopige vijfde eindtijd.

Waar INEOS met pech kreeg te maken, gold dat ook voor Jumbo-Visma. Vingegaard kreeg een lekke band te verwerken, waarna de rest van de ploeg op hem wachtte. De ploeg van topfavorieten Roglic en Vingegaard lag bij het tussenpunt 28 seconden achter op DSM-Firmenich. Aan de finish was het verschil 32 seconden. Daarmee hield Jumbo-Visma de schade beperkt.

Ook UAE Team Emirates kwam niet aan de tijd van DSM, enkel Soudal-Quick Step kwam nog in aanmerking om de snelste tijd te kloppen, maar met de slechte omstandigheden leek dat uiterst lastig. En toen was daar opeens Movistar! De Spaanse ploeg verbaasde vriend en vijand door op het kletsnatte parcours een zeven seconden snellere tussentijd dan DSM te noteren.

Soudal-Quick Step evenaarde de tussentijd van DSM. Daarmee was Evenepoel op weg om goede zaken te doen ten opzichte van zijn concurrenten voor het eindklassement. Movistar maakte het razendspannend. In de laatste meters scheurde de ploeg, waarna ze minder dan een seconde langzamer waren dan DSM. Soudal-Quick Step kwam er ook niet aan en eindigde als vierde op zes seconden.

Uitslag etappe 1 Vuelta a España 2023

Results powered by FirstCycling.com

Lees verloop etappe 1 in de Vuelta a España!

Laadt de liveblog niet? Druk even op F5 of refresh je app of mobiele pagina.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws