Leeglopende waterbadjes? Ploegentijdrit in Vuelta dit keer mogelijk overschaduwd door andere bak met water Wielrennen
Wielrennen

Leeglopende waterbadjes? Ploegentijdrit in Vuelta dit keer mogelijk overschaduwd door andere bak met water

Leeglopende waterbadjes? Ploegentijdrit in Vuelta dit keer mogelijk overschaduwd door andere bak met water

kan De Vuelta a España opent zaterdagavond bijna traditioneel met een ploegentijdrit. Dat was vorig jaar nog het geval in Utrecht en in 2019 in Torrevieja, waar een leeglopend zwembad z'n stempel drukte op de uitslag. Water kan ook zaterdag een rol gaan spelen, op meerdere manieren...

De renners mogen blij zijn dat de Vuelta op 26 augustus begint, want het is momenteel niet te doen in Barcelona. Temperaturen stijgen overdag tot over de 35 graden en de luchtvochtigheid is hoog, waardoor het aanvoelt als 40+. Zweten geblazen dus, niet voor niets wordt er in alle taxi's water uitgedeeld, blijven de gordijnen in de stad de hele dag dicht en lopen de mensen zo mogelijk nog trager dan normaal.

De diverse ploegen zullen er in hun verkennende ritjes nog last van hebben, maar als de ploegentijdrit op zaterdagavond daar is, daalt de temperatuur voor het eerst in lange tijd tot onder de 30 graden. Dat heeft alleen wel een reden, want er wordt in het weekend nogal wat regen verwacht. Op het moment van schrijven staan de eerste onweersbuien gepland op zaterdagavond en houden die gedurende de nacht aan richting de zondag. Eigenlijk is alleen Buitenradar optimistisch, met de eerste buien pas na middernacht, maar we moeten heel eerlijk bekennen dat zij niet het meest betrouwbaar zijn geweest de laatste tijd.

Tekst gaat verder onder de foto.

Leeglopende waterbadjes? Ploegentijdrit in Vuelta dit keer mogelijk overschaduwd door andere bak met water
Jumbo-Visma maakte vorig jaar, op droge wegen, indruk in de ploegentijdrit in Utrecht.

Niets zo veranderlijk als het weer, dus misschien loopt het allemaal met een sisser af. Vooralsnog kan de ploegentijdrit echter getekend worden door regen en daarmee natte wegen. Na een lange periode van droogte kan dat een gladde bedoeling worden, zoals dat in 2019 in Torrevieja onbedoeld al het geval was. Toen waren UAE Team Emirates en Jumbo-Visma in de slotfase van de tijdrit slachtoffer van een zwembad dat leegliep, waardoor de weg plots spekglad werd.

Zaterdag wordt het met regen andermaal uitkijken, met een parcours van 14,8 kilometer en maar liefst achttien haakse bochten. Een tripje door de mooiste stukken van de stad. 'Hoewel het technisch is, worden er geen grote tijdsverschillen tussen de grote namen verwacht', staat er al enkele maanden op de homepage van de Vuelta. Laten we hopen dat dat het geval gaat zijn!

Video: UAE Team Emirates glijdt onderuit in ploegentijdrit Vuelta 2019

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: b.vanderploeg@indeleiderstrui.nl)

1 claps
1 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws