Nieuwe bom in de wielersport? 'Grote teams (inclusief Jumbo-Visma) willen eigen competitie starten' Wielrennen
Wielrennen

Nieuwe bom in de wielersport? 'Grote teams (inclusief Jumbo-Visma) willen eigen competitie starten'

Nieuwe bom in de wielersport? 'Grote teams (inclusief Jumbo-Visma) willen eigen competitie starten'

De fusiesoap is net achter de rug, maar er is een nieuwe bom ontploft in de wielersport! Reuters meldt donderdagochtend dat grote teams in de huidige WorldTour het plan onderzoeken om een eigen competitie op te starten. Een soort Super League, iets waar we in de voetbalwereld al enkele jaren over discussiëren.

Zijn het daar clubs als Real Madrid, Barcelona en Juventus die de groten willen scheiden van de kleinen om zo meer geld te genereren, eenzelfde soort idee lijkt in de maak in het wielrennen. 'Een paar grote Europese wielerteams onderzoeken de plannen om een nieuwe competitie te creëren, waarmee het landschap in de sport wordt verschoven en meer geld kan worden verdiend voor de deelnemers', zo valt te lezen.

Het plan komt voort uit de voortdurende kritiek op het huidige businessmodel in de wielersport. Daarin leven de wielerploegen vooral van sponsoren en een heel klein beetje van geld dat wordt verdiend aan wedstrijden. Organisatoren strijken echter het meeste geld op aan de grote races in de wereld, waarvan de ASO als organisator van de Tour de France en de Vuelta a España een goed voorbeeld is.

Drie bronnen bevestigen: Jumbo-Visma en INEOS Grenadiers onderdeel van plannen

Dat moet anders, denken enkele teams, met Jumbo-Visma en INEOS Grenadiers die openlijk worden genoemd. Reuters baseert zich op drie anonieme bronnen die 'bekend zijn met de kwestie'. Externe investeerders moeten het project gaan financiëren, waarbij een competitie wordt gemaakt met 'bestaande en nieuwe wedstrijden'.

Het zou op dit moment gaan om zo'n vijf ploegen die het allemaal in de privé-sfeer onderzoeken. Jumbo-Visma en INEOS Grenadiers wilden niet op de zaak reageren. Er zouden al wel geïnteresseerde investeerders zijn, waarvoor de deadline deze week zou liggen. CVC Partners zou één van hen zijn, als voormalig sponsor van de Formule 1. Cyclingnews noemt ook Saoedie Arabië als potentiële geldschieter.

Jumbo-Visma reageert via directeur Richard Plugge

Het is niet duidelijk hoe lang het onderzoek al gaande is en een akkoord is vooralsnog ver weg. In 2012 liep een soortgelijk plan voor een nieuwe competitie al eens in de soep, toen opgezet door acht ploegen die de 'World Series Cycling' wilden opzetten.

Tegenover Cyclingweekly wil Jumbo-Visma-directeur Richard Plugge er ook weinig over kwijt: 'Het is duidelijk dat wielrennen een slapende reus is, die een verbeterd businessmodel verdient. Voor alle stakeholders, maar met name de WorldTourploegen. De enige manier om dat te bewerkstelligen, is door samen te werken.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws