O'Connor verslaat Jesús Herrada in verschroeiende editie van Tour du Jura Cyliste Wielrennen
Wielrennen

O'Connor verslaat Jesús Herrada in verschroeiende editie van Tour du Jura Cyliste

O'Connor verslaat Jesús Herrada in verschroeiende editie van Tour du Jura Cyliste

Ben O'Connor heeft de Tour du Jura gewonnen. Een dag na de klimkoers Classic Grand Besançon Doubs streek vrijwel hetzelfde peloton neer voor een nieuwe eendagskoers en waren het ook dezelfde namen die streden om de winst. O'Connor was dit keer de sterkste voor Jesús Herrada.

Een rappe start vanuit Champagnole, waar meerdere renners wel oren hadden naar een vroege vlucht. Omdat er in het peloton een niet al te hard tempo werd gereden, zagen we in de eerste twintig kilometer een kopgroep ontstaan van maar liefst 21 renners. Jesús Herrada (Cofidis) was na zijn zege op vrijdag van de partij en ook Ben O'Connor (AG2R) en Kevin Geniets (Groupama) waren interessante namen.

Keiharde koers in eerste anderhalf uur

Lotto Soudal had met Viktor Verschaeve wel een mannetje mee, maar de Belgische ploeg nam toch de verantwoordelijkheid in het peloton. Dat gaf na veertig kilometer een dikke minuut toe op de 21 leiders, waar Cofidis met vier het best vertegenwoordigd was. De Franse formatie reed dan ook vol door. Ook TotalEnergies wilde graag voorop blijven. Het enorme tempo maakte er een zware koers van in het eerste koersuur.

Op het constant op- en aflopende parcours dunde het peloton rap uit en hadden we na zestig kilometer 21 renners voorop en nog slechts 22 renners in het peloton. Groep tegen groep en pas na zeventig heerlijke koerskilometers kwamen beide groepen bij elkaar. Zo hadden we dik veertig renners over voor de zege, wat een slagveld! Miguel Heidemann en Pierre Rolland van B&B Hotels profiteerden van de samensmelting en gingen er in een duo-aanval vandoor.

Herrada en O'Connor blijven actief

De twee reden een minuutje weg bij het peloton, dat door de tempolisering beetje bij beetje werd aangedikt door renners op achterstand. Cofidis controleerde de boel, maar er was duidelijk even ruimte om op adem te komen. Lang duurde dat niet, want bij het ingaan van de laatste tachtig kilometer was het weer volop koers, met een groepje van zes dat in de achtervolging ging. Jesús Herrada en O'Connor waren weer mee, zij gingen samen met Kenny Molly (Bingoal Pauwels Sauces WB), Jérémy Cabot, Valentin Ferron (beide TotalEnergies) en Mathias Bregnhoh (Riwal Cycling) op pad.

De zes reden in rap rempo naar Rolland en Heidemann toe, waarmee we acht koplopers hadden en nog 75 kilometer voor de wielen. Groupama-FDJ nam in het peloton het heft in handen, slechts 25 seconden achter de leiders. Met steun van andere ploegen raakte de kopgroep niet veel verder weg en zaten we even in een status quo. Nadat we vooraan Molly hadden verloren en met vijf leiders doorgingen, steeg de kloof wel naar maximaal vijftig seconden.

Sprint-a-deux voor de zege!

Richting de laatste twintig kilometer begon bij de vijf koplopers de echte finale. Het was O'Connor die de debatten opende met een aanval. Op het moment dat Victor Lafay namens Cofidis uit het peloton wegreed, kon vooraan alleen Jesús Herrada mee met O'Connor. De twee bleven als enige voor het peloton, de rest van de vluchters werd allemaal ingerekend. In de laatste tien kilometer had het pak de opdracht om nog 55 seconden dicht te rijden.

Dat lukte niet, daarvoor waren O'Connor en Herrada op de lastige wegen in de finale simpelweg te sterk. Met een voorsprong van veertig seconden gingen de twee de laatste kilometer in en ging erom gesprint worden. Herrada werd dit keer afgetroefd door O'Connor. Axel Zingle reed vanuit het peloton naar plek drie.

Uitslag Tour du Jura 2022

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws