Organisatie Tour des Pyrénées hekelt stakende rensters: 'Stellen eisen die niet overeenkomen met hun niveau' Wielrennen
Wielrennen

Organisatie Tour des Pyrénées hekelt stakende rensters: 'Stellen eisen die niet overeenkomen met hun niveau'

Organisatie Tour des Pyrénées hekelt stakende rensters: 'Stellen eisen die niet overeenkomen met hun niveau'

Het vrouwenpeloton heeft van zich laten horen in de Tour des Pyrénées. De Franse rittenkoers begon vrijdag en werd in de eerste etappe de hele dag ontsierd door levensgevaarlijke taferelen. Rijdende auto's, stilstaande objecten op het parcours, fans over de weg... Op dag twee kneep het peloton zelfs in de remmen en op dag drie wordt er zelfs helemaal niet meer gekoerst.

Vlak voor het ingaan van de laatste kilometer in de eerste rit werden de rensters vrijdag verrast door een rijdende auto op het parcours. Het liep allemaal gelukkig goed af, maar in volle finale had het zomaar een anders kunnen aflopen... De auto was niet het enige gevaar in de finale van de etappe. Zo bezette ook een stilstaande bus de helft van de weg. Verder liepen op een smalle weg ook toeschouwers zeer dicht op het parcours. Dat er geen valpartijen waren, mag een klein wonder heten.

De eerste etappe van de Franse rittenkoers werd uiteindelijk gewonnen door Asleight Moolman. De Zuid-Afrikaanse van AG Insurance-Soudal Quick Step won de sprint van een groep van 24 rensters. Anna Henderson van Jumbo-Visma was tweede. De Nederlandse Loes Adegeest maakte het podium compleet.

Tekst gaat verder onder de video.

Peloton knijpt in de remmen op dag twee

Een dag na de turbulente openingsetappe begon de tweede rit met een neutralisatie van twintig kilometer, uit protest en omdat de organisatie de zaken duidelijk niet op orde had. Toen er eenmaal werd gekoerst, duurde het niet lang voordat het peloton tot stilstand kwam op de weg.

Uiteindelijk moest er worden gestemd: doorgaan of definitief stoppen? De dames kozen voor het eerste, met nog eens een neutralisatie tot aan de voet van de slotklim, de Hautacam. Het was uiteindelijk Marta Cavalli die voor het eerst sinds haar keiharde crash in de Tour van 2022 wist te winnen.

Tekst gaat verder onder de video.

Tour des Pyrénées gestaakt, geen derde etappe meer

Op zondag werd bekend dat het overgrote deel van het peloton niet meer in actie komt op de slotdag. Met de steun van rennersvakbond CPA - onder leiding van de nieuwe baas Adam Hansen - werden de UCI en wedstrijdorganisatie ingelicht over het feit dat er zeventien van de 25 aanwezige ploegen in principe niet meer vertrekken.

Of de wedstrijd definitief wordt gestaakt, valt nog te bezien. Sommige teams willen door de broodnodige UCI-punten nog wel starten. De CPA geeft in een statement mee dat het hoopt dat de organisatie het huidige klassement als eindklassement beschouwt, waarmee Cavalli de ronde zou winnen. De UCI kwam niet veel later met het officiële bericht: einde wedstrijd.

Tekst gaat verder onder tweet.

De organisatie reageerde tegenover La Nouvelle République woedend over het staken van de koers. 'De vrouwen stellen eisen die niet overeenkomen met hun niveau', bijt de wedstrijdleiding van zich af. 'Ze denken dat ze Tour de France rijden en dat alle wegen moeten worden afgezet, dat alles op slot moet. In Frankrijk kan dat echter niet.'

10 claps
6 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws