Philipsen geeft visitekaartje af met knappe sprintzege in openingsrit UAE Tour Wielrennen
Wielrennen

Philipsen geeft visitekaartje af met knappe sprintzege in openingsrit UAE Tour

Philipsen geeft visitekaartje af met knappe sprintzege in openingsrit UAE Tour

De openingsetappe van de UAE Tour is gewonnen door Jasper Philipsen. De Belg van Alpecin-Fenix was de snelste in de massasprint. Hij is tevens de eerste leider in de rittenkoers.

Van én naar Madinat Zayed. De UAE Tour had op papier een weinig inspirerende eerste etappe uitgetekend. De etappe kenmerkte zich door een eindeloos lijkende weg richting Liwa, een klein rondje door de woestijn, en dezelfde eindeloos lijkende weg weer terug richting de startplaats. Eigenlijk was het vooral aan de renners, of misschien aan de wind, om er wat boeiends van te maken.

Vijf renners in de aanval

Dus probeerden vijf renners er maar wat van te maken. Luca Rastalli en Alessandro Tonelli (beiden Bardiani), Pavel Kochetkov en Dmitry Strakhov (beiden Gazprom) en Xandres Vervloesem (Lotto Soudal) trokken eropuit, maar kregen geen grote voorsprong van het peloton. Het gat dat zij bij elkaar reden, bedroeg op het grootste punt iets meer dan vier minuten.

Dat bleek onvoldoende om het peloton in verlegenheid te brengen. De grote groep had de wedstrijd volledig onder controle. Waar Strakhov na een lekke band al wat eerder ingerekend werd, was het voor de rest van de kopgroep ook einde verhaal op zo'n twintig kilometer van het einde. Daarna konden de renners zich langzaam gaan opmaken voor een sprint. Met de nadruk op langzaam, want de echte sprintvoorbereiding liet lang op zich wachten.

Peloton laat het aankomen op sprint

De laatste kilometers van de etappe gingen, net zoals die daarvoor, over hele brede wegen. De treintjes van de verschillende ploegen konden daardoor eenvoudig naast elkaar op de weg plaatsnemen. Vooral de mannen van Quick Step-Alpha Vinyl waren veelvuldig aan het front te vinden, maar ook Bahrain Victorious en Jumbo-Visma waren vastberaden om hun sprinters goed vooraan te houden. BORA-hansgrohe bleef opvallend lang afwezig.

Bij het ingaan van de slotkilometer kwam Team BikeExchange-Jayco op kop, maar Dylan Groenewegen werd uit het wiel gedrukt. In een lange sprint verscheen Sam Bennett plots toch nog op het toneel, maar hij werd voorbijgereden door de opkomende Philipsen. De Belg kwam aan de zijkant van de weg als eerste over de finish. Bennett finishte uiteindelijk als tweede, nog voor Elia Viviani.

Dylan Groenewegen probeerde in de sprint nog langs Philipsen te glippen, maar de deur werd door de Belg dichtgegooid. Op die manier kon de sprinter van Team BikeExchange-Jayco er niet meer langs, tot frustratie van de Amsterdammer. Hij finishte uiteindelijk als vierde.

Uitslag etappe 1 UAE Tour 2022


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws