Philipsen slaat wél toe in Vuelta a España, Jakobsen sprint naar tweede plek Wielrennen
Wielrennen

Philipsen slaat wél toe in Vuelta a España, Jakobsen sprint naar tweede plek

Philipsen slaat wél toe in Vuelta a España, Jakobsen sprint naar tweede plek

Jasper Philipsen heeft, in tegenstelling tot bij zijn deelname aan de Tour de France, in de Vuelta a España wél direct weten toe te slaan. De Belgische sprinter was de snelste in de tweede etappe. Primoz Roglic blijft leider in het algemeen klassement.

Nadat Roglic een dag eerder de concurrentie al een tikje had uitgedeeld in de openingstijdrit, was dag twee er één die op papier geschikt was voor de sprinters. Over relatief vlakke wegen reed het peloton naar Burgos. Onderweg lagen er geen beklimmingen, waardoor we op voorhand al wisten dat Sepp Kuss ook na deze rit in het bezit was van de bergtrui.

Zoals we wel vaker zien in een grote ronde, besloten drie renners van de wildcard-ploegen gezamenlijk op pad te gaan in de vorm van een vroege vlucht. Sergio Martín (Caja Rural), Xabier Azparren (Euskatel) en Diego Rubio (Burgos-BH) vonden elkaar en verzamelden een maximale voorsprong van vier minuten. Dat was kennelijk meer dan genoeg voor het peloton. Groupama-FDJ en Deceuninck-Quick-Step zorgden er vervolgens voor dat zij binnen schotafstand bleven.

Rubio last man standing, Jakobsen gooit zich in tussensprint

Het verwachte waaiergeweld bleef uit, waardoor de kopgroep het nog wist uit te zingen tot de laatste dertig kilometer van de race. Een versnelling van Rubio zorgde er toen voor dat de kopgroep uit elkaar spatte. Zijn medevluchters hadden duidelijk niet de benen meer om te volgen, waarna de renner van Burgos-BH zijn laatste kilometers in zijn eentje kon afronden. Op twintig kilometer van het eind was het voor hem ook voorbij.

Voordat de sprintvoorbereiding definitief kon beginnen, konden er nog wat puntjes en seconden opgeraapt worden bij de tussensprint. Het was Fabio Jakobsen die zich hier in de strijd gooide en de tussensprint won. Relatief eenvoudig klopte hij Alex Aranburu, die hier een kans schoon zag om wat seconden in te lopen op de rode trui van Roglic.

Massasprint onafwendbaar, ondanks val

We leken op weg naar de massasprint tot het noodlot toesloeg. Wederom bij een eerste vlakke aankomst in een grote ronde ontstond er een grote valpartij in het peloton. Onder meer Patrick Gamper en Jordi Meeus waren daarbij betrokken. De jonge Belg zag daardoor zijn kans op de massasprint op een pijnlijke manier in rook opgaan.

Deceuninck-Quick-Step en Alpecin-Fenix wedijverden met elkaar in aanloop naar de laatste kilometer. De ploegen leken uitstekend geplaatst, maar toen kwamen de mannen van UAE Team Emirates eroverheen. Juan Sebastian Molano kon zijn inspanning niet vasthouden en in een rommelige sprint overrompeld door de opkomende sprinters uit de lage landen. Philipsen was uiteindelijk nipt sneller dan Jakobsen, die genoegen moest nemen met de tweede plek.

Volg LIVE etappe 2 Vuelta a España 2021


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws